Συνεδριο για την αναπτυξιακη πορεια της Θρακης μελετα η ΟΕΕΘ

Αντώνης Φραντζής: «Η Θράκη να “επισκευαστεί” και να πάει μπροστά»

Την σκέψη της πραγματοποίησης συνεδρίου με περιεχόμενο και σκοπό τα ανοιχτά ζητήματα της Θράκης, με επίκεντρο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, την δυνατότητα αλλά και την πορεία υλοποίησης όλων όσων αυτή εμπεριέχει και προτείνει μοιράστηκε με το κοινό του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Αντώνης Φραντζής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ. Φραντζής, ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί η Ομοσπονδία να προσφέρει ως προς την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων για την περιοχή της Θράκης, λειτουργώντας και ως μοχλός πίεσης προς την πολιτεία, ο ίδιος γνωστοποίησε την σκέψη του συνεδρίου, μετά το τέλος της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, με την παρουσία ακαδημαϊκών, αλλά και Βαλκάνιων εισηγητών και συμμετεχόντων, δίχως πολιτική χροιά, αλλά με την συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών ούτως ώστε να ενημερωθούν, να «αγκαλιάσουν» το και να διεκδικήσουν όλοι από συλλογικά την υλοποίηση των όσων το πόρισμα προβλέπει.

Μειωμένο κατά 35% το διαθέσιμο εισόδημα των Θρακιωτών έναντι του μέσου όρου

Ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ “Future of retail”, που διεξήχθη στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία και επικεντρώθηκε στην Θράκη. Όπως εξήγησε ο ίδιος παρουσίασε την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, περιγράφοντας μια ιδιαίτερα αρνητική πορεία ακόμα και σε δείκτες οι οποίες αφορούν την υπογεννητικότητα, τη διαφοροποίηση του μέσου όρου εισοδήματος του κάθε Θρακιώτη, που υπολείπεται κατά 35% σε σχέση με το μέσο όρο του των υπολοίπων Ελλήνων, ακόμα και στοιχεία που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της περιοχής, όπου με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. η Θράκη κατατάσσεται στην 256η θέση από τους 268, όσον αφορά την ανάπτυξης, μένοντας πίσω από χώρες – μέλη που θεωρούνται φτωχότερες.

Προς την σωστή κατεύθυνση τα πορίσματα της Διακομματικής

Ο κ. Φραντζής βάσισε την εισήγησή του και στα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, το οποίο όπως εξήγησε ναι μεν εμπεριέχει λάθη ωστόσο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε η περιοχή να φύγει από το τέλμα των τελευταίων ετών. «Δεν γίνονται σοβαρές επενδύσεις στην περιοχή, πρέπει η περιοχή αυτή να κερδίσει στην ανταγωνιστικότητα και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα θα αποκτήσει αν έχει διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές, αν έχει κάποιες άλλες φορολογικές απαλλαγές, αν έχει μεταφορικά ισοδύναμα, αν γίνουν υποδομές, γιατί είμαστε μεν στην άκρη της Ευρώπης, της Ελλάδας, αλλά είμαστε στο κέντρο μιας τεράστιας αγοράς που βρίσκεται ανατολικά από εμάς, την οποί δεν την εκμεταλλευόμαστε» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «μπορεί να ακουγόμαστε σαν Θράκη, μέσω της Αλεξανδρούπολης ότι γίνεται ενεργειακό και στρατιωτικό Hub πλέον, αλλά αυτό δεν αρκεί».

«Θέλουμε πολύ περισσότερα πράγματα και η Θράκη έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί» συνέχισε σημειώνοντας ότι ζήτησε και από το βήμα του συνεδρίου της ΕΣΕΕ να «σκύψουν στο θέμα της Θράκης, γιατί μας αφορά όλους».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταπόκριση των παρευρισκομένων ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος βλέπει και κατανοεί τι συμβαίνει στη Θράκη. Κατανοεί ότι πιέζεται πολύ από τις “συμπληγάδες” Τουρκία-Βουλγαρία οικονομικά, κλπ».

Ως προς τις προτεραιότητες της περιοχής, ο ίδιος υιοθέτησε τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής θέτοντας ως πρώτη την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως «αυτό το πόρισμα είναι ένας μπούσουλας του τι πρέπει να γίνει στη Θράκη, απλώς πρέπει κάποια στιγμή να μπουν κάποιες προτεραιότητες και ένα χρονοδιάγραμμα».

Αναγκαία η διαρκής πίεση προς την πολιτεία

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διαρκούς πίεσης προς την πολιτεία και τα υπουργεία, κάνοντας λόγο για «μονόδρομο» ώστε «να μας βάλουν στον χάρτη και να εκμεταλλευτούμε κάποια πράγματα, γιατί πραγματικά η Θράκη το αξίζει».

«Πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς Θράκη Ελλάδα δεν γίνεται, και δεν μπορούν να σέρνουν μια Θράκη από πίσω. Πρέπει η Θράκη να “επισκευαστεί” και να πάει μπροστά. Αυτό νομίζω ότι το έχουν κατανοήσει, ωστόσο πρέπει αυτά που λένε να τα υλοποιήσουν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.