Συναντηση σε θερμο κλιμα με τον Πατριαρχη Βαρθολομαιο

Στα Πριγκηπόνησα βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και επισκέφθηκε το ορφανοτροφείο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκαν στη «Λέσχη της Ανατολής», την ιστορική κοινωνική λέσχη της Πριγκήπου όπου βιώθηκε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ιστορίας της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και άλλων χριστιανικών ή μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσπάθειά της να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνορθόδοξη μειονότητα το μεγάλο κληροδότημα του κτιρίου που στέγασε στην Πρίγκηπο το ορφανοτροφείο.

Μετα την επίσκεψη ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του επεσήμανε την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας: «Είμαστε κατά του θρησκευτικού ή του εθνικού φανατισμού, στην Τουρκία κρατάμε τις ίδιες αποστάσεις απ΄ όποιο θρήσκευμα ή δόγμα ανήκει κάποιος. Υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα στην προσπάθεια αυτή, αλλά θα αγωνιστούμε μαζί για να ξεπεράσουμε. Τα δημοκρατικά ανοίγματα θα αλλάξουν τη χώρα μας, θα παλέψουμε χέρι-χέρι, πλάτη-πλάτη για την αλλαγή αυτή».

Από την πλευρά του, ως «ιστορική» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου .

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζοντας την ικανοποίησή του, επειδή ο κ Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τα «δημοκρατικά ανοίγματα» έχουν φέρει την Τουρκία στο χείλος του εθνικού διαμελισμού.

Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στην επίσκεψή του στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου συνόδευσαν πέντε σημαντικά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου: ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαϊς, ο Φαρούκ Τσελίκ, ο Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ και η Νιμέτ Τσουμκουκσού.

Πώς είδε ο τουρκικός τύπος

την επίσκεψη Ερντογάν

Φικρέτ Μπίλα: (CNNTurk/Milliyet)

«Οι εξωτερική διάσταση

του Κουρδικού ανοίγματος»

«Αρκετή συζήτηση γίνεται για την εσωτερική δυναμική του Κουρδικού ανοίγματος αλλά δεν έχει σταθεί κανείς αρκετά πάνω στην εξωτερική της διάσταση. Ωστόσο ο χρόνος κατά τον οποίο ξεκίνησε αυτή η διαδικασία ήταν αξιοπρόσεκτος. Ταυτόχρονα με αυτό το άνοιγμα επιταχύνθηκαν οι εργασίες της Άγκυρας σχετικά με την Αρμενία, το Κουρδικό ζήτημα και τις απαιτήσεις των μειονοτήτων σε θρησκευτικά ζητήματα. Χθες (15.08.2009) ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στα Πριγκηπονήσια. Εκτός από την αναζήτηση τρόπων για νʼ ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα. Θα αποκρύπταμε την αλήθεια αν λέγαμε ότι η επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. Ομπάμα στην Άγκυρα δεν σχετίζεται με τα σχέδια υποχώρησης από το Ιράκ. Η Άγκυρα οφείλει να κινηθεί με προοπτική μέλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά της συμφέροντα, δίχως να αντιδρά σε περιστασιακές ταραχές κάνοντας ανεπανόρθωτα λάθη».

Εφημερίδα Atilim:

«Πραγματοποιήθηκε

με εμπόδια το άνοιγμα

προς τους μη μουσουλμάνους»

«Μέτα το «Άνοιγμα Αλεβήδων και το «Άνοιγμα Κούρδων» την σειρά έχει το «Άνοιγμα προς τους μη μουσουλμάνους». Χθες (15.08.09) ο πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από ορισμένους υπουργούς του παρευρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε σε εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων στα Πριγκηπονήσια. Την ίδια ώρα παρεμποδίζονταν πλήθος που ήθελε να πραγματοποιήσει δοξολογία στην Τραπεζούντα. Την απαγόρευση εισέπραξε ένα πλήθος που θέλησε να πραγματοποιήσει δοξολογία στον χώρο της Παναγίας Σουμελά που θεωρείται από τους σημαντικούς σταθμούς της ορθόδοξης πίστης. Μια ομάδα 2000 Γεωργιανών, Ρώσων και Ελλήνων τουριστών μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου Ιβάν Σαϊδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και δύο ιερείς έφτασαν χθες(15.08.09) στην Παναγία Σουμελά. Οι τουρίστες που ήθελαν να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν με αφορμή τον εορτασμό της επετειού θανάτου της Θεοτόκου συνάντησαν την αρνητική στάση των υπευθύνων. Το άνοιγμα της AKP προς τους μη μουσουλμάνους και η επέμβαση που έγινε στην Τραπεζούντα, μας παρέχει αρκετά στοιχεία για το περιεχόμενο του ʽανοίγματοςʼ. Όπως και το άνοιγμα προς τους Αλεβήδες και τους Κούρδους, έτσι και το άνοιγμα προς τους μη μουσουλμάνους δεν είναι τίποτα άλλο από μια φτιαχτή εικόνα δημοκρατίας που παρουσιάζεται προς το εξωτερικό και είναι άνευ περιεχομένου.»

Αδέμ Γιαβούζ Αρσλάν:

(Εφημερίδα Bugun)

«Ανοίξου ανοίξου

αλλά μέχρι πού;»

«Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι απόπειρες λύσεις που η κοινή γνώμη χαρακτηρίζει ως «κουρδικό άνοιγμα», η κυβέρνηση αποκαλεί «κίνηση εκδημοκρατισμού» και η αντιπολίτευση «σχέδιο προδοσίας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους των μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή άλλο ένα «μειονοτικό άνοιγμα» ξεκίνησε. Την σειρά έχουν άλλα ανοίγματα και εργασίες που σκοπεύουν στον εκδημοκρατισμό. Είναι χρήσιμο να μοιραστούμε άλλη μια πληροφορία ʽεκ των έσωʼ. Μπορούμε να αναμένουμε πολύ σύντομα τα βήματα εκείνα που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η δήλωση που έκανε ο Ερντογάν για το κουρδικό άνοιγμα και έλεγε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, ισχύει και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Με λίγα λόγα, σε ό,τι αφορά το κυβερνόν κόμμα, κυριαρχεί και πάλι η ατμόσφαιρα του 2002. Πραγματοποιούνται μαζικά ανοίγματα προς εξωτερικά θέματα και χρόνια εσωτερικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός δηλώνει «όποιο και αν είναι το κόστος». Βέβαια αυτή η διαδικασία εκτός του ότι μπορεί να αποφέρει τεράστιο όφελος, θέτει σε διακινδύνευση, χωρίς αμφισβήτηση και τα κεκτημένα.»

Σεμίχ Ιντίζ: (Milliyet)

«Ο Ερντογάν πρέπει

να αποδείξει τα λόγια του»

«Το κουρδικό άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν και η συνάντησή του με τους ηγέτες των θρησκευτικών μειονοτήτων προσελκύουν την προσοχή. Όμως ενόσω συμβαίνουν αυτά, το κύριο πρόβλημα το έθεσε ο ίδιος ο Ερντογάν στα Πριγκηπονήσια με αυτά τα λόγια: «Οι Πέρσες έχουν ένα ρητό που λέει: «Έκατσαν, συζήτησαν και διαλύθηκαν». Εμείς δεν πρέπει να είμαστε από αυτούς που έκατσαν, συζήτησαν και διαλύθηκαν. Πρέπει να βγει ένα συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση. Η Τουρκία έχει αυτή τη δύναμη». Για αυτό το λόγο ο κ. Ερντογάν πρέπει να αποστηθίσει καλά αυτό το περσικό ρητό και να δείξει το πολιτικό θάρρος που αυτό απαιτεί. Κάνοντας αυτό, πρέπει να συνυπολογίσει και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για αυτόν και να συνεχίσει παρʼ όλα αυτά. Ελπίζουμε ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες κουβέντες. Όμως δεν έχουμε βγάλει μέχρι στιγμής κάποιο απόλυτο συμπέρασμα. Θα μας δείξει ο χρόνος αν θα μπορέσει να οδεύσει στο πλαίσιο που ο ίδιος χάραξε χωρίς να παραδοθεί στην καθεστυκϊα τάξη των πραγμάτων.»

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.