Στους δρομους μεταφερθηκε η αντιδικια κυβερνησης–δικηγορων!

Ως «justa causa» (νόμιμη αιτία) για να βγουν για πρώτη φορά στους δρόμους καταγγέλλουν οι δικηγόροι όλης της χώρας τα εξυφαινόμενα σε βάρος του κλάδου, που εν ονόματι του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων έρχονται ουσιαστικά να… το κλείσουν.

Το γεγονός ότι έφτασαν και οι δικηγόροι (μετά τους γιατρούς) να πορευτούν δυναμικά… εν οδοίς τε και ρύμαις, αρκεί για να καταδείξει την επιχειρούμενη εκτεταμένη αποδόμηση ενός κόσμου που σύντομα δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον παλιό… Η απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας ελήφθη από την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, με εκπροσώπηση 52 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Έτσι, οι πρόεδροι και μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας –πλην της Αθήνας- διατράνωσαν χθες την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο, με συλλαλητήριο έξω από τη βουλή στις 13.00, την ώρα της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος. Παρόντας στο συλλαλητήριο της Αθήνας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης, καθώς και μέλη του Ξανθιώτικου συλλόγου.

Μία ώρα νωρίτερα, η Ξάνθη έβλεπε με έκπληξη τους δικηγόρους να κατακλύζουν τον χώρο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. «Σήμερα (σσ. χθες) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής γίνεται η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος» είπε η γραμματέας του Δ.Σ.Ξ. Πηνελόπη Ιωαννίδου, εξηγώντας: «Γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου βρίσκονται στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, όπως κι εμείς εδώ. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας που άρχισαν πριν από ένα μήνα, αφού με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση οδηγούμαστε σε οικονομική εξαθλίωση των δικηγόρων. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτά τα μέτρα και πασχίζουμε για να βελτιωθεί η θέση του δικηγόρου και όχι για να εξαθλιωθεί».

«Το δικό μας επάγγελμα είναι ανοιχτό και τώρα πάει να κλείσει…»

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Ξ. Κυριακή Κιούση διατράνωσε την πλήρη αντίθεσή των δικηγόρων στο σχέδιο νόμου που τίθεται προς ψήφιση στη βουλή, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά «μόνο που το δικό μας επάγγελμα είναι ανοιχτό και τώρα πάει να κλείσει…».

Συνοψίζοντας τα εγνωσμένα από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Δ.Σ.Ξ., η κ. Κιούση είπε: «Ενώ χιλιάδες δικηγόροι προσπαθούν να ασκήσουν έντιμα το δικηγορικό λειτούργημα, αν γίνει νόμος αυτό το σχέδιο, η δικηγορική ύλη θα πέσει στα χέρια λίγων μεγάλων εταιριών. Και ο δικηγόρος που είναι ένας άμισθος δημόσιος υπάλληλος και λειτουργός, θα γίνει επιχειρηματίας… Και βέβαια, θίγονται πάρα πολύ τα συμφέροντα των νέων δικηγόρων που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν».

Η κ. Κιούση κατέθεσε τα κύρια σημεία διαφωνίας του κλάδου με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, λέγοντας: «Είμαστε αντίθετοι στην εξαφάνιση της ελάχιστης αμοιβής, που θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία για να υπάρχει αξιοπρεπής άσκηση του λειτουργήματος από τους δικηγόρους και για να ενισχύονται τα ταμεία. Πλέον οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καθορίζουν την αμοιβή των δικηγόρων, με αποτέλεσμα να πέσουν σε μεγάλη ένδεια κυρίως οι νέοι δικηγόροι. Επίσης, είμαστε αντίθετοι στις υπέρογκες αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα των ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων. Για παράδειγμα, ενώ σήμερα χρειάζεται παράβολο ύψους δέκα ευρώ για να κατατεθεί μια μήνυση, αυτό θα γίνει εκατό ευρώ! Έτσι, κάθε πολίτης θα σκέφτεται πάρα πολύ να απευθύνεται στη δικαιοσύνη για διεκδικήσει τα δίκαιά του…».

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Ξ. υπογράμμισε ότι «ο θεσμός του δικηγορικού λειτουργήματος κρατάει εκατόν πενήντα χρόνια, οι δικηγόροι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και δούλεψαν για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και δήλωσε ότι «μ’ αυτά τα νέα μέτρα θιγόμαστε σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτάσουμε σε σημείο εξαθλίωσης. Και γι’ αυτό διαδηλώνουμε σήμερα». Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Σε όλες τις ολομέλειες και συγκεντρώσεις που παραστάθηκε ο κ. Καστανίδης –όντας κι ο ίδιος δικηγόρος- δήλωσε τη στήριξή του σ’ εμάς. Πάντοτε όμως έχουμε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρεσβεύει… άλλα από αυτά που πρεσβεύει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν συμπέσουν τα δύο υπουργεία, νομίζω ότι θα γίνουν κατανοητά και τα δικά μας προβλήματα».

Το δελτίο που εξέδωσε και διένειμε ο Δ.Σ.Ξ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στις προτάσεις της Πολιτείας, γιατί αυτές αφενός μεν κινούνται στην κατεύθυνση της νόθευσης του θεσμικού ρόλου και της μετατροπής του δικηγόρου σε «επιχειρηματία», αφετέρου δε προδιαγράφουν τη σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και την επαγγελματική περιθωριοποίηση και έξοδο από το επάγγελμα ενός μεγάλου τμήματος του δικηγορικού σώματος και ιδίως των νέων συναδέλφων.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
• κλείνει το ανοικτό επάγγελμα των 50.000 δικηγόρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσουν ανεξέλεγκτα τη δικηγορική ύλη λίγες μεγάλες δικηγορικές εταιρίες ανά την Ελλάδα.
• οι ελάχιστες δικηγορικές αμοιβές, που καθιέρωσε η Πολιτεία με σκοπό την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, καταργούνται προκειμένου να ωφεληθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι, που στο εξής θα καθορίζουν μονοπωλιακά τις αμοιβές των δικηγόρων.

Επιπρόσθετα, με τις πρόσφατα αποφασισθείσες υπερβολικές αυξήσεις των δικαστικών εξόδων στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια και τον δεκαπλασιασμό του παραβόλου υποβολής μήνυσης, ακυρώνεται ουσιαστικά το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη -ιδίως του οικονομικά αδύναμου- για δικαστική προστασία.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία του Δικηγορικού Σώματος, με διαδρομή πλέον των 150 ετών και παρακαταθήκη πολλών αγώνων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.