Στις δικαστικες αιθουσες αναζητησαν το δικιο τους οι σχολικοι φυλακες

Δύο μήνες μετά από την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων, που τους έθεσε οριστικά εκτός των χώρων εργασίας τους, οδηγώντας τους στην «ομηρία» της 8μηνης διαθεσιμότητας και τον ισχυρό κίνδυνο να μην επανακτήσουν ποτέ το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία, οι 20 από τους 24 σχολικούς φύλακες του δήμου Κομοτηνής, μην έχοντας σταματήσει ποτέ να διεκδικούν το δίκιο τους με διάφορες μορφές, έδωσαν χθες μία ακόμα μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτή τη φορά στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Ροδόπης. Επρόκειτο για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει οι σχολικοί φύλακες εναντίον του δήμου Κομοτηνής στα τέλη του Αυγούστου, και η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει την επιστροφή τους θα εκδοθεί σε έναν μήνα περίπου. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται εναντίον του δήμου, για το λόγο ότι οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους φέρουν την υπογραφή του δημάρχου, κ. Γιώργου Πετρίδη. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δε σήμαινε δικαστική αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα χθες στην αίθουσα του Πρωτοδικείου, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Γιώργος Πετρίδης «Δέσμια υποχρέωσή μας να υπογράψουμε, αλλά δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητοι»

Ο κ. Πετρίδης, που έδωσε το «παρών» και κατέθεσε, αναγνώρισε πλήρως τη χρησιμότητα των υπηρεσιών των σχολικών φυλάκων στις σχολικές μονάδες του δήμου Κομοτηνής, διευκρινίζοντας ότι ήταν δέσμια υποχρέωσή του να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις για διαθεσιμότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ομολογία της μη χρησιμότητας των σχολικών φυλάκων, κατά τον ίδιο, ούτε αποδοχή της επιλογής της κυβέρνησης να τους απομακρύνει. Άλλωστε, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, που θίγονται από την επίμαχη απόφαση, υπάρχουν τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις και για τον ίδιο το δήμο, που αδυνατεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Τέλος, ο κ. Πετρίδης γνωστοποίησε ότι οι σχολικοί φύλακες, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, έχουν λαμβάνειν ακόμα αποζημιώσεις, που τους επιδίκασε παλαιότερη δικαστική απόφαση, για τη διαφορά που είχαν με το δήμο Κομοτηνής, όσον αφορά τα δεδουλευμένα τους.

 

Νεκτάριος Δαπέργολας «Απόλυτα απαραίτητοι για τις σχολικές μονάδες οι σχολικοί φύλακες»

Εκτός από τον κ. Πετρίδη, στη συζήτηση υπόθεσης κατέθεσε και ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Δαπέργολας. Ο κ. Δαπέργολας, εκτός από τη δήλωση αλληλεγγύης εκ μέρους των εκπαιδευτικών στους σχολικούς φύλακες, υπογράμμισε επίσης ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι απόλυτα απαραίτητοι για τα σχολεία της περιοχής. Για να τεκμηριώσει αυτήν του τη γνώμη, ανέτρεξε σε δύο περιστατικά προηγούμενων ετών, όπου η συμβολή των σχολικών φυλάκων για την αντιμετώπιση παρατατικών πράξεων από εξωσχολικούς ήταν καταλυτική. Το ένα περιστατικό αφορούσε στην είσοδο δύο ατόμων νυχτερινές ώρες σε σχολική μονάδα, με στόχο την καταστροφή εγγράφων, που αντιμετωπίστηκε με τη συνεργασία του σχολικού φύλακα με την αστυνομία, ενώ το δεύτερο στη δράση επιδειξία στο περίγυρο σχολικής μονάδας, που επίσης εντοπίστηκε από σχολικό φύλακα και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Όπως επισήμανε ο κ. Δαπέργολας, η συμβολή των σχολικών φυλάκων δεν περιοριζόταν μόνο σε τέτοια περιστατικά, αλλά είχαν έναν πολύτιμο ρόλο και σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας, που κατά καιρούς εμφανίζονται στα σχολεία της περιοχής μας.

Γεωργία Παπαδοπούλου «Είχαμε μείωση του μισθού, μετά ήρθαν τα χαράτσια, μετά η διαθεσιμότητα, ενώ τα χαράτσια συνεχίζουν να έρχονται, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε»

Σημειώνεται ότι εκτός από το επιχείρημα περί χρησιμότητας των υπηρεσιών των σχολικών φυλάκων για τις σχολικές μονάδες, ως ένας ακόμα βασικός λόγος επαναπρόσληψης, που προβλήθηκε προς το δικαστήριο, ήταν το ότι από τη στέρηση ακόμα και του των αποδοχών τους, λόγω διαθεσιμότητας, ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για τους ίδιους τους θιγόμενους και τις οικογένειές τους. Οι δηλώσεις της κ. Γεωργίας Παπαδοπούλου, μιας από τους 20 σχολικούς φύλακες που στράφηκαν εναντίον του δήμου και των διαπιστωτικών πράξεων με ασφαλιστικά μέτρα, είναι αντικατοπτριστικές του «οδύσσειας», που καλούνται να περάσουν πλέον ή ίδια και οι συνάδελφοί της. Όπως εξήγησε, «υπάρχει συνάδελφος που είναι χωρισμένη και άλλοι που οι σύντροφοί τους είναι άνεργοι, υπάρχει συνάδελφος που το ένα το παιδί του σπουδάζει και το άλλο τελειώνει το λύκειο, άλλος που σπουδάζει παιδιά σε δυο διαφορετικές πόλεις, Καβάλα και Τρίκαλα. Είχαμε μείωση του μισθού, μετά ήρθαν τα χαράτσια, μετά η διαθεσιμότητα, ενώ τα χαράτσια συνεχίζουν να έρχονται, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Η διαθεσιμότητα στις 22 Μαρτίου τελειώνει. Από εκεί κι ύστερα τι θα κάνει ο κόσμος; Περιμένουμε λοιπόν από τη Δικαιοσύνη…».

Γιώργος Κατρούγκαλος «Άδικες και αντισυνταγματικές οι διαθεσιμότητες σχολικών φυλάκων»

Την υπόθεση των σχολικών φυλάκων της Κομοτηνής έχει αναλάβει ο Συνταγματολόγος και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο ακροατήριο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση, που θα έχει ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου, τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά. Κατά τη γνώμη του, όλες οι υποθέσεις διαθεσιμότητας σχολικών φυλάκων είναι άδικες και αντισυνταγματικές, αφού όπως υπογράμμισε «ουσιαστικά τίθενται σε διαθεσιμότητα και απολύονται μετά από 8 μήνες κάποιοι άνθρωποι, όχι επειδή έχουν αξιολογηθεί αρνητικά, όχι επειδή δε χρειάζονται στις δουλειές τους, αλλά επειδή απλώς είμαστε σε ένα «κυνήγι κεφαλιών» για εξοικονόμηση πόρων». «Ο δήμαρχος προς τιμήν του», σχολίασε, «είπε ότι οι σχολικοί φύλακες όχι μόνο εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες, προστάτευαν δηλαδή τη δημόσια περιουσία από βανδαλισμούς και τα παιδιά μας από διάφορους κινδύνους, αλλά αναγνώρισε και ότι ακόμα και αυτή η στέρηση του των αποδοχών τους δημιουργεί μείζον πρόβλημα». «Θέλω να πιστεύω ότι η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων», πρόσθεσε, «θα ακολουθήσει αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, που μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί το δίκαιο αυτών των αιτημάτων».

«Το θέμα είναι ανάλογο με την εφεδρεία, άρα έχουμε ένα πρόκριμα για την απόφαση του ΣτΕ»

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι όποιες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδουν τα κατά τόπους δικαστήρια επί των προσφυγών των σχολικών φυλάκων, είναι σε άμεση εξάρτηση από την απόφαση για την αντίστοιχη προσφυγή που έχει γίνει συνολικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενόψει αυτού, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «έχουμε ήδη ένα πρόκριμα, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το προηγούμενο ανάλογο μέτρο, δηλαδή της λεγόμενης εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας». «Αυτήν το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε αντισυνταγματική», σημείωσε, «ακριβώς γιατί δεν είχε προηγηθεί αξιολόγηση των θέσεων που καταργήθηκαν». «Το θέμα είναι εντελώς ανάλογο», τόνισε κλείνοντας, «και ελπίζω ότι η ίδια θα είναι κι η απόφαση, που θα ακολουθήσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.