Η ακριβεια «τρωει» το πορτοφολι των Ροδοπιτων

Πολίτες της Ροδόπης μιλούν στον «ΠτΘ» για το νούμερο ένα πρόβλημα του ελληνικού νοικοκυριού

Οριακό για την κάλυψη βασικών αναγκών το οικογενειακό εισόδημα – Πληθωρισμός και αισχροκέρδεια τα βασικά αίτια – Αναποτελεσματικά τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης, τα βασικά συμπεράσματα

Οριακά δηλώνουν πως τα βγάζουν πέρα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι Ροδοπίτες και οι Ροδοπίτισσες.

Η ακρίβεια στο ράφι έχει ψαλιδίσει την αγοραστική δύναμη του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, με τους συμπολίτες μας να μην αποτελούν εξαίρεση, όπως ταυτόχρονα φαίνεται πως «ψαλιδίζονται» και οι ελπίδες τους σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η κυβέρνηση.

Ο «ΠτΘ» βρέθηκε έξω από σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης βασικών ειδών και συνομίλησε με συμπολίτες μας, οι οποίοι στο σύνολό τους δήλωσαν πως η επάρκεια του οικογενειακού τους εισοδήματος ακολουθεί αντίστροφη πορεία σε σχέση με τις αυξήσεις που παρατηρούνται καθημερινά στα προϊόντα.

Καθημερινή η μείωση ποσοτήτων και προϊόντων που προμηθεύονται

Η έρευνα αγοράς στα προϊόντα αλλά και η μείωση των όσων τελικά καταλήγουν στο καλάθι τους αποτελούν βασικές «πρακτικές» στις οποίες οι συμπολίτες μας δήλωσαν πως έχουν «εξαναγκαστεί» δεδομένου ότι το μηνιαίο εισόδημά τους, για εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους με τους οποίους συνομιλήσαμε, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η επιλογή φθηνότερων προϊόντων και όχι γνωστών ετικετών κερδίζει έδαφος, όπως και η αναζήτηση προσφορών,  θυσιάζοντας όπως τόνισαν την ποιότητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δήλωσαν πως πλέον έχουν περιορίσει τις αγορές τους στις άκρως απαραίτητες. Ωστόσο μεγάλες αυξήσεις έχουν ήδη εμφανιστεί και στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, που τα τελευταία χρόνια είχαν αυξήσει το μερίδιό τους στην αγορά ως φθηνότερη επιλογή, δίχως μάλιστα να αποκλείονται οι περιπτώσεις που προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν φτάσει να πωλούνται ακριβότερα και από επώνυμα προϊόντα.

Πληθωρισμός και αισχροκέρδεια οι κύριες «αιτίες»

Ως προς τα αίτια της ακρίβειας; Αρκετοί εκ των συμπολιτών μας ανέφεραν ως κύριο παράγοντα τον πληθωρισμό αλλά και την ενεργειακή κρίση που έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις, σχεδόν καθολικές, στο σύνολο της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έριξαν την ευθύνη σε λανθασμένες πρακτικές από πλευράς της Πολιτείας και στην αδυναμία ελέγχου της αισχροκέρδειας που μεσουρανεί.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της κ. Δήμητρας, η οποία προέκρινε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ ώστε να συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων, ακολουθώντας όπως υπογράμμισε το παράδειγμα άλλων χωρών όπου ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις, οι οποίες έφεραν αποτέλεσμα.

Υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων άγγιξε το 8,9%, που συνιστά τον δεύτερο υψηλότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Μάλτα (10,2%), την όρο που στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυξήσεις των τιμών ήταν μικρότερες και κατά μέσο όρο 5,7%.

«Μικρό καλάθι» για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων

Αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξέφρασαν επίσης συνολικά οι ερωτηθέντες, με την πλειοψηφία μάλιστα να δηλώνει ρητά πως δεν περιμένει «φως στο τούνελ».

«Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα φέρουν αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπολίτισσά μας συμπληρώνοντας πως «το να δώσει το κράτος τα 90 ευρώ σε μια οικογένεια για ένα 3μηνο δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα» για να προκρίνει τον έλεγχο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καθώς όπως είπε «δεν γίνεται εμείς να πληρώνουμε πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα από άλλα κράτη».

«Φυσικά και τα μέτρα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα» δήλωσε συμπολίτης μας τονίζοντας μάλιστα πως «θα πρέπει κάποιος να έχει πολύ χιούμορ για να το πιστεύει». «Σκοπός είναι μειωθούν και οι έμμεσοι φόροι» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «από τα pass των 20 και 40 ευρώ καλύτερο θα ήταν να βρουν τρόπους να μειώσουν τις τιμές».

«Πολλά λόγια, λίγες πράξεις» βλέπει από πλευράς της Πολιτείας ένα κομμάτι των συμπολιτών μας, οι οποίοι δήλωσαν πως κρατούν στάση αναμονής για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα συμπληρωματικά των όσων βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, δηλώνοντας ωστόσο απαισιόδοξοι, δεδομένου του πρόσφατου παρελθόντος.

Μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού ελάχιστα ή καθόλου όπως τόνισαν βοήθησαν την μέχρι στιγμής κατάσταση, με αρκετούς να επισημαίνουν επίσης την μη καθολική εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Κλείνοντας κοινό χαρακτηριστικό του συνόλου των ερωτηθέντων ήταν η ανησυχία και ο φόβος που εκφράζεται για την συνέχεια, δεδομένου ότι και τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς  μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, αναμένονται νέες αυξήσεις σε συνολικά 200 κωδικούς προϊόντων, που έρχονται να προστεθούν σε όσους προηγήθηκαν τους τελευταίους 30 μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.