Σπουδαια πρωτοβουλια το Δικτυο Γυναικειων Αγροτουριστικων Συνεταιρισμων Α.Μ.-Θ.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία γεννήθηκε τον Ιούλιο από την πρώην γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και πλέον στεγάζεται σε δικό της χώρο στο 8ο χιλιόμετρο της οδού Ξάνθης–Σταυρούπολης.

Το Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Α.Μ.-Θ. απαρτίζεται από αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς όλης της περιφέρειάς μας, με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Σ’ έναν ζεστό και καλαίσθητο χώρο βρήκαμε προϊόντα που συνοδεύονται από οδηγίες με τρόπο παρασκευής, καλαίσθητες συσκευασίες και –μέσα σε όλα- τη φαντασία και το μεράκι των γυναικών της ευρύτερης περιοχής μας. Στα ράφια που εμπλουτίζονται καθημερινά, βρήκαμε δεκάδες άξια μνείας πράγματα: γλυκά κουταλιού (άγριο σύκο, καρυδάκι, κεράσι, κυδώνι, σταφύλι, κίτρινη κολοκύθα, ακτινίδιο, καρπούζι, καρότο, κολοκύθι, μανταρίνι, μελιτζανάκι, ντοματάκι, πορτοκάλι, σταφύλι, σύκο, σύκο ρετσέλι, φιρίκι, φράουλα), μαρμελάδες (βύσσινο, δαμάσκηνο, φράουλα, βερίκοκο, ακτινίδιο, κεράσι, μήλο, πορτοκάλι, σύκο, φράουλα), ζυμαρικά (τραχανάς μικρασιάτικος, νηστίσιμος, γαλατένιος, γιαουρτένιος, χυλοπίτες), φύλλα για πίτες (μπαζλαμά ή περέκ) ψημένα στο σάτσι, δαντέλες, κεντήματα, μάλλινες τσάντες με την τεχνοτροπία, τα χρώματα, την κουλτούρα και τη δεξιοτεχνία των γυναικών της ορεινής Ξάνθης, πετσέτες, τερλίκια και υφαντά.

Ο υπεύθυνος του χώρου Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, βρίσκεται εκεί από Πέμπτη ως Δευτέρα, λέγοντας ότι ο χώρος λειτουργεί ως τις 18.00, τις καθημερινές από τις 12.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 11.00. «Πρόκειται για έξι συνεταιρισμούς που ενώθηκαν, σιγά-σιγά έρχονται τα προϊόντα και ως το τέλος της εβδομάδας πιστεύω ότι τα ράφια θα είναι γεμάτα» λέει, αναφερόμενος στα είδη που περιγράφονται παραπάνω και υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι να προσελκύσουμε τον κόσμο ώστε να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα».

Έξι συνεταιρισμοί παρόντες με ευχές για διεύρυνση

Πρόκειται για μια… μάλλον γυναικεία υπόθεση, αν εξαιρέσουμε τον κ. Μιχαηλίδη, στον κύκλο της οποίας έρχεται να προστεθεί η συμβολή της συναδέλφου Ελένης Διαφωνίδου.

Προσωπικό στοίχημα για τη νεαρή δημοσιογράφο η ανάδειξη του χώρου και του μερακιού των γυναικείων αγροτουριστικών συλλόγων της περιφέρειάς μας, με την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων μετά την ίδρυση και ένταξη του δικτύου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) από την πρώην γενική γραμματέα της Π.Α.Μ.-Θ. Θεοδώρα Κόκλα. «Το δίκτυο υπάρχει από τον Ιούλιο και τώρα έχει και το δικό του ορμητήριο» λέει η Ελένη Διαφωνίδου και εξηγεί: «Σιγά-σιγά θα μπουν κι άλλα πράγματα στο εκθετήριο του δικτύου όπου συμμετέχουν έξι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί: Κοκκινόγεια και Καλός Αγρός Δράμας, Κοτύλη και Σάτρες Ξάνθης, Τρίγωνο και Πέπλο Έβρου. Στόχος είναι να ενταχθούν όσοι συνεταιρισμοί το επιθυμούν και η ιδέα ξεκίνησε από πρωτοβουλία της κ. Κόκλα που ήθελε να ενεργοποιήσει με τρόπο που να φέρνει αποτέλεσμα και οικονομικό όφελος, τις γυναίκες που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα από την αγροτική παραγωγή. Στις αρχικές συζητήσεις συμμετείχαν πολλοί άλλοι συνεταιρισμοί και ελπίζουμε να προσχωρήσουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον».

Η Ελένη Διαφωνίδου αναφέρεται στα σημαντικά στοιχεία του εγχειρήματος, λέγοντας: «Επειδή οι συνεταιρισμοί δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά υπάρχουν διαφορετικών ταχυτήτων (όπως τα Κοκκινόγεια Δράμας που είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος συνεταιρισμός), η κ. Κόκλα ήθελε η εμπειρία του ενός να προσφέρει και στους υπόλοιπους. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η έκφραση της γυναικείας επιχειρηματικότητας συνδυάζεται με την επί ίσοις όροις συνεργασία μειονότητας και πλειονότητας στους ίδιους χώρους και με απολύτως συνεργατικό πνεύμα. Οι γυναίκες έχουν πάρα πολλή όρεξη γι’ αυτό, βγαίνουν και υπερασπίζονται με ζήλο τις δράσεις και τα προϊόντα τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες της μειονότητας έχουν πειστεί γι’ αυτό και ουσιαστικά είναι η διέξοδός τους».

Αναφορικά με τους στόχους της σημαντικής προσπάθειας, η συνομιλήτριά μας σημειώνει: «Ένας από τους κύριους στόχους είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιφέρειάς μας. Επίσης, το να μπορέσουν οι γυναίκες μέσα από μετεκπαίδευση και σεμινάρια να εξελίξουν αυτά που κάνουν και να στρέψουν τη δεξιοτεχνία τους και σε νέα είδη. Να μη χαθεί ο χαρακτήρας αλλά και να γίνουν και πιο προσιτά και πιο καθημερινά προϊόντα. Ίσως να μην μπορούν όλοι να πάρουν μάλλινες πομακικές τσάντες, αλλά ένα τραπεζομάντιλο ή ένα υφαντό μπορεί να προωθηθεί πολύ πιο εύκολα».

Η Ελένη Διαφωνίδου υπογραμμίζει ότι «θα επιδιώξουμε μέσω της διαβούλευσης που θα γίνει για το καλάθι τοπικών προϊόντων να ενταχθούμε ως δίκτυο και όχι ως μεμονωμένοι συνεταιρισμοί» λέγοντας χαρακτηριστικά σε παρατήρησή μας «εν τη γυναικεία ενώσει η ισχύς» και καταλήγει λέγοντας ότι «σύντομα θα τοποθετηθεί έξω από τον εκθεσιακό χώρο πίνακας, stand και τραπεζάκι ώστε να φαίνεται ότι είναι ανοιχτό, ενώ από σήμερα θα έχουμε και καινούργια πινακίδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.