Σε συσκεψη υπο τον Πρωθυπουργο συμμετειχε ο Ν. Αγγελιδης

Επέδωσε σημείωμα με προτάσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης μετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στο Διοικητήριο, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 86ης ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία μετείχε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του και να τους επιδώσει συνοπτικό σημείωμα για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Π.Ε. Ροδόπης.

«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις πρέπει να βρουν την Π.Ε. Ροδόπης και συνολικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θωρακισμένη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Η θωράκιση της περιοχής δεν εννοείται μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά περισσότερο ίσως σε επίπεδο ανάπτυξης. Ειδικά η περιοχή της Θράκης πρέπει να αποκτήσει μια εύρωστη οικονομία και καίριο ζήτημα είναι να παραμείνει ο κόσμος της σε αυτήν μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» επισημαίνει στο σημείωμα του ο κ. Αγγελίδης για να αποτυπώσει στη συνέχεια την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής σε μεταποίηση, τουρισμό και αγροτικό τομέα.

Οι προτάσεις

Ο κ. Αγγελίδης παρουσιάζει τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που υπάρχουν στην περιοχή για την επιχειρηματικότητα και καταθέτει τις εξής προτάσεις:

  • Πάταξη λαθρεμπορίου – παρεμπορίου (αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά της περιοχής λόγω γειτνίασης με Βουλγαρία και Τουρκία, χώρες με τεράστιες διαφορές, τόσο σε φορολογικούς συντελεστές όσο και σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος).
  • Ανάπτυξη υποδομών γενικά (δρόμοι, λιμάνια, κλπ).
  • Αλλαγή της κατάστασης διαχείρισης της ΒΙ. ΠΕ. Κομοτηνής (ΒΙ. ΠΕ. Κομοτηνής – Στρατηγική επιλογή).
  • Αναγκαία η δημιουργία μιας μεγάλης επένδυσης στη ΒΙ. ΠΕ. Κομοτηνής.
  • Ανάπτυξη των ξενοδοχειακών υποδομών για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
  • Τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου έτσι ώστε να υπάρχουν ενιαία ειδικά κίνητρα για ολόκληρη τη Θράκη.
  • Πρέπει μέσω ενός στοχευμένου σχεδίου να οδηγήσουμε τους αγρότες της περιοχής από τη φιλοσοφία των ανοιχτών καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτηρά, καπνός) στο μοντέλο του αγρότη επιχειρηματία (υπάρχουν οι προϋποθέσεις, π.χ. εκμετάλλευση γεωθερμίας για μηδενικό ενεργειακό κόστος στην παραγωγή σε θερμοκήπια).
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), σύνδεσή του με την παραγωγή, εστιάζοντας κυρίως στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία γενικότερα.
  • Φορολογικά κίνητρα (π.χ. μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία προς Βουλγαρία).
  • Επιδότηση μεταφορικού κόστους λόγω της μεγάλης απόστασης της Θράκης από τα μεγάλα κέντρα διανομής.
  • Να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων και μεγάλων φορτηγών από τον κάθετο οδικό άξονα Νυμφαία – Μακάζα.
  • Δημιουργία δίπολου Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης (Λιμάνι Αλεξανδρούπολης / Κάθετος οδικός άξονας Νυμφαία-Μακάζα / Ενδοχώρα Βαλκανικής).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.