Προτασεις του νομαρχιακου τμηματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδοπης εν οψει του 34ου Συνεδριου

Εν όψει του 34ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου, προκειμένου για την ανάδειξη καινούργιας διοίκησης, επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ απέστειλε το νομαρχιακό τμήμα της στο νομό μας, στην οποία παραθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του, σχετικά με την αλλαγή της ουσιαστικής παρουσίας του συνδικαλιστικού κινήματος στην κοινωνία. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τη διοικητική αναδιάρθρωση και την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκεί, που επικέντρωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς ήταν η αλλαγή του τρόπου εκλογής των συμβούλων και των σωματείων της ΑΔΕΔΥ ή εναλλακτικά η αναβάθμιση την νομαρχιακών τμημάτων, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους, αλλά και σε ζητήματα, που άπτονται της τροποποίησης του Συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82. Μιλώντας στον ΠτΘ, ανέλυσε αυτές τις προτάσεις του, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και σε λανθασμένες πρακτικές, που ακολουθήθηκαν κατά το παρελθόν και είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Προχώρησε δε και σε μια προσωπική του εκτίμηση για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος κατά το επόμενο διάστημα. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το νομαρχιακό τμήμα της Ροδόπης θα εκπροσωπηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καθώς ο ίδιος αδυνατεί να παρευρεθεί λόγω υπηρεσιακών του υποχρεώσεων.

«Σε επίπεδο περιφέρειας να εκλέγονται οι σύμβουλοι και τα σωματεία της ΑΔΕΔΥ»

Όπως μας δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς, «καταθέσαμε αυτήν την πρόταση, με αφορμή το μνημόνιο και την κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει ως δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη χρονιά, αλλά και με τη διαπίστωση ότι σε μια 30χρονη πορεία δεν έχει κερδίσει τίποτα το συνδικαλιστικό κίνημα». Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής των συμβούλων της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων, υποστήριξε ότι «δεδομένου ότι εφαρμόζεται πλέον και ο «Καλλικράτης» και όλα βασίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει και η εκλογή των συμβούλων και των σωματείων να γίνεται, όχι από τις ομοσπονδίες, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά από την περιφέρεια». Προκειμένου για την επίτευξη αυτής της αλλαγής στον τρόπο εκλογής, τόνισε ότι «προϋποτίθεται η ΑΔΕΔΥ να οργανώσει τη δομή της και να αποκτήσει πρωτοβάθμιους περιφερειακούς συλλόγους και όχι νομαρχιακούς. Από εκεί θα μπορούν πιο εύκολα να βγαίνουν οι σύνεδροι για την ΑΔΕΔΥ, θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου τους από τη βάση, αλλά και από τη μεριά των συμβούλων θα είναι πιο δυναμική η παρουσία τους».

Τρόποι αναβάθμισης των υφισταμένων νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ

Στη συνέχεια εξέφρασε και μια άλλη άποψη, που αφορά την αναβάθμιση των νομαρχιακών τμημάτων. «Σήμερα», δήλωσε, «μπορεί να έχει ο πρόεδρος πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντα του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά εμείς δε ζητάμε αυτό. Εμείς ζητάμε να μην παρέχεται πλήρης απαλλαγή για τον πρόεδρο, αλλά να παρέχεται 15ημερη άδεια για τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Διότι, ένα άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες». Προς το ίδιο σκοπό της αναβάθμισης των νομαρχιακών τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν θέλουν να έχουν δυναμικά νομαρχιακά τμήματα, θα πρέπει από τη μια μεριά να τα επιχορηγούν οικονομικά, αλλά και να προασπιστούν από την άλλη τη θεσμική τους υπόσταση». «Γιατί, σήμερα», παρατήρησε, «όπως συμβαίνει και με το Εργατικό Κέντρο, δεν υπάρχει αυτή η θεσμική υπόσταση». Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν και ορισμένες αλλαγές και στο Ν .1264/82, που διέπει το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Πρόταση περιορισμού της μετάβασης από το συνδικαλισμό στην πολιτική

Δριμεία κριτική άσκησε και κατά του φαινομένου, που έχουμε παρατηρήσει πολλάκις στο παρελθόν, βάσει του οποίου δεν είναι λίγες οι φορές, που πρόσωπα, που έχουν διατελέσει σε υψηλά ιστάμενες θέσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταπηδούν στη συνέχεια στα βουλευτικά έδρανα. Η πρόταση από πλευράς του κ. Τσουκαλά είναι να θεσπιστεί η δυνατότητα αυτών τα προσώπων να μεταπηδήσουν στην πολιτική, μόνο μετά από διάστημα 2 τριετιών μετά τη θητεία τους, κατά το οποίο θα απέχουν πλήρως από το συνδικαλιστικό κίνημα». Μάλιστα περιέλαβε στην πρόταση του και το παράδειγμα του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Κουτσούκου, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Αντιπαραβάλλοντας, μάλιστα, τη σημερινή του στάση με ορισμένες από τις δηλώσεις του το 1997 και κατά τη διάρκεια της θητείας του, επιχείρησε να καταδείξει την αναντιστοιχία μεταξύ αυτών.

«Στο παρελθόν κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, διεκδικώντας μόνο οικονομικού χαρακτήρα απολαβές»

Κληθείς να εκτιμήσει τα λάθη του παρελθόντος, στα οποία οφείλεται σήμερα η μειωμένη απήχηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους εργαζόμενους και η έλλειψη δυναμικής στις αντιδράσεις για τα ζητήματα, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, υποστήριξε καταρχήν ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα, με την ευφορία, που είχε τα προηγούμενα 20-30 χρόνια, ασχολήθηκε καθαρά και μόνο με οικονομικίστικους στόχους και δεν έδωσε βαρύτητα στην ενημέρωση, στη σωστή προβολή θέσεων, αναλύσεων και απόψεων για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι πλέον να περιμένουν μόνο οικονομικές απολαβές, χωρίς στην ουσία να ενεργοποιούνται και να συμμετέχουν στους θεσμούς και στους φορείς μέσα από την ΑΔΕΔΥ και μέσα από τα συνδικάτα. Το επόμενο ήταν να έρθει ξαφνικά αυτό, που έγινε τώρα με το μνημόνιο, και να μη μπορεί η ΑΔΕΔΥ, όπως βλέπουμε, να συσπειρώσει ούτε τα σωματεία, ούτε τους εργαζόμενους στις απεργίες. Στις δύσκολες αυτές στιγμές θα έπρεπε να ξεσηκωθούν οι πάντες. Κι όμως, δεν ξεσηκώθηκε κανείς. Στην ουσία κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, διεκδικώντας μόνο οικονομικού χαρακτήρα απολαβές, όπως επιδόματα κλπ».

Απαισιοδοξία για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος

Τέλος, επιχειρώντας να εκτιμήσει την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και την ενεργοποίηση του κόσμου για το επόμενο διάστημα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του σε αυτά τα ζητήματα, καθώς και στη συμβολή του επερχόμενου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. «Αν κρίνουμε με γνώμονα», υποστήριξε, «και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, το οποίο δεν ανέδειξε τίποτα το σπουδαίο, το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και σε αυτό το συνέδριο. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτά τα προβλήματα, που υφίστανται σήμερα στο δημόσιο τομέα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.