Πρεπει να αναστραφει το κλιμα για τις επιχειρησεις της Ροδοπης

Ο Νίκος Αγγελίδης για τις επαφές του ΕΒΕ Ροδόπης στη ΔΕΘ, την Έκθεση Θράκη και την προσπάθεια για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Την ανάγκη αναστροφής του κλίματος για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, κάνοντας ένα απολογισμό της παρουσίας του Επιμελητηρίου στην φετινή ΔΕΘ, η οποία επισκιάστηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στο Ράδιο Παρατηρητής.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στην έκθεση Θράκη στην Κομοτηνή, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική στις εκθέσεις στην ΠΑΜΘ και να μελετηθεί η κλαδικότητά τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Επαφές παρά το βαρύ κλίμα

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελίδης, το κλίμα ήταν βαρύ από την έναρξη της έκθεσης, και βάραινε περισσότερο όσο γινόταν ορατό το μέγεθος της καταστροφής.

Παρόλα  αυτά έγινε μια καλή  προσπάθεια, με το δεδομένο πως η Έκθεση δεν θα μπορούσε παρόλη την ψυχολογία να μην λάβει χώρα, όμως με την ακύρωση των επισκέψεων και των δραστηριοτήτων που είχαν προγραμματιστεί, οι όποιες επαφές ήταν περιορισμένες.

«Έδειξε και η ΔΕΘ πόσο συνδεδεμένη και  αγκαλιασμένη είναι με τις επισκέψεις των πολιτικών και της αναφοράς που γίνονται στις συζητήσεις της οικονομίας γενικότερα, σε σχέση με αυτό καθ’ αυτό το παραγόμενο εκθεσιακό προϊόν» ανέφερε.

Παρά την υποτονικότητα, υπήρξε επισκεψιμότητα στο περίπτερο του Επιμελητηρίου, που ήταν καλά χωροθετημένο, καλά στημένο ακολουθώντας την φιλοσοφία που έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας το 100% των εξόδων, και δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους με δική τους παρουσία και να κάνουν επαφές.

Το ΕΒΕ Ροδόπης είχε βέβαια δρομολογήσει πριν την έναρξη της έκθεσης συναντήσεις, με την σημαντικότερη, κατά τον κ. Αγγελίδη αυτή με την ΕΒΕΤΑΜ, τον εθνικό φορέα πιστοποίησης, στη συνάντηση με τον αντίστοιχο φορέα της Σαουδικής Αραβίας για να δώσουν πληροφορίες στα μέλη τους ώστε να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους και να ανοιχτούν σε μια αγορά που έχουν εντοπίσει πως υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στις επαφές συμμετείχε ο ίδιος και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου,  προσπαθώντας να κάνουν τις συναντήσεις που χρειάζονται, στο γενικότερο πνεύμα της  Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  «Η εκθεσιακή  προσπάθεια όπως την γνωρίσαμε εμείς τόσα χρόνια και με τη δική  μας έκθεση, την εποχή του διαδικτύου και της πληροφόρησης  αν δεν έχει  κλαδικότητα και εξειδίκευση, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να ντύνεται με ένα γενικό γεγονός  όπως είναι αυτό της Θεσσαλονίκης για να  μπορεί να  έχει κάποια επισκεψιμότητα» ανέφερε, για αυτό και προσπάθησαν στις δύο μέρες της παρουσίας τους εκεί να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Απαραίτητο να γίνουν κλαδικές οι εκθέσεις στην ΑΜΘ

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στην Έκθεση Θράκη, (μετέπειτα Ανατολική Μακεδονία Θράκη) η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και 5 χρόνια, υπενθυμίζοντας πως όταν ξεκίνησε αποτελούσε το κέντρο της εκθεσιακής προσπάθειας της Περιφέρειας, με μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαν υπάρξει κατά καιρούς με το χώρο.

Με την δημιουργία εκθέσεων σε Ξάνθη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, και την έλευση του διαδικτύου που καλύπτει μεγάλο  κομμάτι της πληροφόρησης που γινόταν μέσω της εκθεσιακής προσπάθειας, ήταν μοιραίο να δημιουργηθούν προβλήματα σε μια γενική έκθεση.

Άλλωστε πλέον οι περισσότερες εκθέσεις  στον κόσμο είναι κλαδικές για να έχουν εξειδίκευση  και ανταποδοτικότητα στην επισκεψιμότητα του επιχειρηματία και του  επισκέπτη, η συνέχιση των γενικών εκθέσεων είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, θεωρώντας πως αντί για πολλές γενικές εκθέσεις, θα πρέπει, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιφερειακής πολιτικής, να εστιάσουν στο συγκριτικό πλεονέκτημα του καθενός.  «Η Αλεξανδρούπολη θα αναπτυχθεί στα διαμετακομιστικά, η Κομοτηνή στη βιομηχανική περιοχή και στη μεταποίηση,  η Καβάλα και  η Θάσος στα τουριστικά, πρέπει να το δούμε ως περιφερειακή πολιτική, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ» σημείωσε, θεωρώντας πως δεν ακολουθούνται σωστές πολιτικές.  Υπενθύμισε δε πως στο εξωτερικό, οι μεγάλες εκθέσεις έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και συνήθως κάθε δύο χρόνια.  

Οι εκθέσεις αυτές, τόνισε, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και με σωστή πολιτική, για αυτό και στο θέμα της εκθεσιακής προσπάθειας είναι απόλυτος, ότι δεν θα πρέπει να γίνονται απλά για να γίνουν. «Αν είναι να σέρνεται μια έκθεση  και να την κάνουμε όπως την κάναμε τα τελευταία χρόνια, με το στανιό, είναι καλύτερα να καθίσουμε να σχεδιάσουμε κάτι από την αρχή, κάτι πιο ανταγωνιστικό και κυρίως κάτι πιο ανταποδοτικό για τις επιχειρήσεις» σημείωσε.

Ανάγκη αναστροφής του κλίματος

Κλείνοντας ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταστροφής του κλίματος, που ήταν ήδη βαρύ για τις επιχειρήσεις πριν τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, για αυτό και στήριξαν τη συμμετοχή τους στη ΔΕΘ, και στηρίζουν και τη Λευκή Νύχτα την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.

Ομολόγησε πως υπήρχαν σκέψεις να την αναβάλλουν ή και να την ακυρώσουν για φέτος, αλλά σκέφτηκαν ότι πρέπει να αναστρέψουν το κακό κλίμα και την πεσιμιστική διάθεση, και να δώσουν έναν τόνο στην  Κομοτηνή και στην αγορά μας.

Κάλεσε δε το κοινό να βγουν έξω την Παρασκευή, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, και να ξεκινήσουν μια νέα περίοδο στην Κομοτηνή ξεχνώντας και αφήνοντας πίσω για λίγο το  κακό κλίμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.