Απο την αρχη του 2025 θα τρεξουν τα εργα του LEADER σε Ροδοπη-Ξανθη

Σημαντικό ενδιαφέρον για υποβολή προτάσεων βλέπει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Δημήτρης Πολιτειάδης

Αναμένει πως στο τέλος θα απορροφηθούν πολύ περισσότερα από τα 4,99 εκ ευρώ της αρχικής έγκρισης

Την πεποίθηση πως οι διαδικασίες θα τρέξουν κανονικά ώστε να αρχίσουμε να έχουμε υλοποίηση έργων στο νέο LEADER στη Ροδόπη από τις αρχές του 2025, κατέθεσε ο Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης LEADER Ροδόπης-Ξάνθης κ. Δημήτρης Πολιτειάδης,

Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα LEADER, που αποτελεί μέρος της ΚΑΠ, χρηματοδοτεί ιδιωτικά έργα, παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα και συνεργασίες μεταξύ συλλογικών φορέων, σε περιοχές της υπαίθρου, εξαιρώντας τον αστικό ιστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση τις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης.

Φιλοδοξεί να παρέχει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στους τομείς αγροδιατροφής, τουρισμού, βιοτεχνικών, παροχής υπηρεσιών και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, καθώς και συνεργασίες δικτύωσης μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και φορέων σε θέματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αγώνας δρόμου για να αρχίσουν από το 2025 τα έργα

Το νέο LEADER Ροδόπης- Ξάνθης, με ορίζοντα υλοποίησης 2025-27, έχει έγκριση 4,99 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το LEADER Αλιείας, του οποίου η έγκριση αναμένεται. Αυτό το ποσό όμως ο κ. Πολιτειάδης θεωρεί πως όπως και στο προηγούμενο LEADER, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητας, στην πορεία θα αυξηθεί.

Στο LEADER που ολοκληρώνεται, σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκίνησαν από 6 εκ ευρώ και κατέληξαν στα 20 εκ.

Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, περιμένουν να βγει η προκήρυξη μέσα στο 2024, όταν και θα ενημερώσουν όλους όσους ενδιαφέρονται, ώστε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και τα αιτήσεις, ώστε να αξιολογηθούν εντός του έτους και να είναι έτοιμοι το 2025, που ξεκινά και η εκταμίευση των πόρων, με εγκρίσεις ώστε να προχωρήσουν τα έργα και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Το πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Πολιτειάδης, αναφέρεται κυρίως σε μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, με το ανώτερο ποσό της χρηματοδότησης να υπολογίζεται πως θα ανέλθει στις 300.000 ευρώ για τα ιδιωτικά έργα.

Ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως πριν την υποβολή του φακέλου, η Αναπτυξιακή Ροδόπης πραγματοποίησε ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συγκεντρώνοντας προτάσεις που υπέβαλαν στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπορέσουν να έχουν τη βέλτιστη ωφέλεια για την περιοχή μας, και να μην χαθεί χρόνος.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για το LEADER

Κάνοντας ένα απολογισμό του LEADER που ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής χρονιάς, τόνισε πως εντάχθηκαν 138 αιτήσεις, με το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ, ενώ τρέχει και ένα συμπληρωματικό LEADER 1 εκ. ευρώ ως συμπλήρωμα, για το οποίο δέχτηκαν αιτήματα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκ. ευρώ, το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις μέσω του προγράμματος σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Αιτήματα τα οποία δεν χρηματοδοτήθηκαν για οποιοδήποτε λόγο την προηγούμενη περίοδο, σημείωσε, μπορούν, με όποιες προσαρμογές είναι απαραίτητες για το νέο πλαίσιο, να υποβληθούν στο πρόγραμμα που ξεκινά, για να χρηματοδοτηθούν αν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ανταποκρίθηκε στην πρόκληση η Αναπτυξιακή Ροδόπης

Ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως η Αναπτυξιακή Ροδόπης είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, με προσωπικό που έχει διαχειριστεί πολλά προγράμματα LEADER, είναι έμπειρο και ποιοτικό, με τον Γενικό Διευθυντή κ. Στάθη Κεφαλίδη να έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση του προγράμματος LEADER.

Γι’ αυτό και όταν γίνεται η αξιολόγηση των Αναπτυξιακών βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις. Η ικανότητα των στελεχών της αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την έλλειψη Αναπτυξιακής στην Ξάνθη, ανταποκρίθηκαν και υλοποίησε το πρόγραμμα τόσο στην προηγούμενη, όσο και την επόμενη προγραμματική περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.