Πως θα εισαχθουν 2.250 σπουδαστες στις Σχολες Αστυφυλακων και Αξιωματικων

Διαγωνισμό για την εισαγωγή 2.250 δοκίμων στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών με το σύστημα των γενικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας προκήρυξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 5 Ιουνίου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους, ενώ έως τις 24 Ιουλίου θα τρέχει η προθεσμία για τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού. Η σχετική προκήρυξη καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό, καθώς επίσης και τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών.

Τα προσόντα διορισμού

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος άνδρες και γυναίκες, Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά τις 31 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1.1.1984 και μετά και να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, θα πρέπει να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, καθώς σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

Δεν θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους, να μην τελούν υπό απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη, αλλά και να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας κ.ά. Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν μέχρι τον χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις

Οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους από το υπουργείο Παιδείας θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές διαδικασίες.

Οι εξετάσεις είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και εκτιμάται πως θα διενεργηθούν για τους υποψηφίους που διαμένουν στην Ελλάδα το γ΄ δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους του εξωτερικού οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν μόνο ως αθλητές δεν υποβάλλονται σε προκαταρκτικές δοκιμασίες (αθλητικές-ψυχοτεχνικές), αλλά παραπέμπονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης τον Σεπτέμβριο.

ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ:Συγκεκριμένα για τη διερεύνηση των ψυχικών ικανοτήτων διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, δηλαδή τεστ προσωπικότητας και συνέντευξη ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών.

Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιασθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής Κατάταξης φέροντας υποχρεωτικά μαζί τους το δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις, προκειμένου να κριθεί τελικά η ικανότητα ή μη αυτών για την κατάταξή τους στην Αστυνομία από υγειονομικής πλευράς.

Υποψήφιος που δεν θα προσκομίσει στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις από όλα τα ιατρικά τμήματα που αναφέρονται σε αυτό και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής δεν εξετάζεται.

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να προσκομίσουν βεβαίωση από Στρατιωτικές Σχολές ότι κρίθηκαν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις δεν υποχρεούται να παραλάβουν δελτίο και να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση στα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά να δηλώσουν τη βούλησή τους με υπεύθυνη δήλωση και να υποβάλουν τη βεβαίωση ικανότητας το αργότερο τη μεθεπόμενη από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εξετάσεων στη Διεύθυνση Αστυνομίας που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Δεν παραδίδονται δελτία υγειονομικής εξέτασης στους υποψηφίους που επιθυμούν να προσληφθούν ως αθλητές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ:Για τον έλεγχο των αθλητικών επιδόσεων οι υποψήφιοι υποβάλλονται στα εξής διαγωνίσματα:

– Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μια προσπάθεια) – Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μια προσπάθεια)

– Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες)

– Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες)

– Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι)

Οι υποψήφιοι, που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν συνεχίζουν την εξέτασή τους στις υπόλοιπες. Υποψήφιοι που δεν θα παρουσιασθούν ή θα διακόψουν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων ή δεν θα κριθούν ικανοί δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για τις Αστυνομικές Σχολές κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Όσοι υποψήφιοι προσκομίζουν βεβαίωση ότι κρίθηκαν ικανοί για τις Στρατιωτικές Σχολές θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές.

Οι υποψήφιοι εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από εξετάσεις για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που διενεργούνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και έχουν κριθεί ικανοί κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Η τελικά επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Σχολή θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αναμένουν ατομική ειδοποίηση μέσω του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής τους για τη διαδικασία εισαγωγής τους στη Σχολή και τον τρόπο κατανομής τους στα Τμήματα της Σχολής Αστυφυλάκων. Τέλος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά την προκήρυξη και τον πίνακα νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν την εισαγωγής τους στις Αστυνομικές Σχολές, προκειμένου να μην υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις.

Τα δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταταγούν ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Δόκιμοι Υπαστυνόμοι πρέπει αφενός να το δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας- πλην των υποψηφίων που θα εισαχθούν καθ΄ υπέρβαση ως αθλητές χωρίς εξετάσεις – και αφετέρου να υποβάλουν στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους ή διαμονής τους εξής δικαιολογητικά:

– Αίτηση συμμετοχής – Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας – Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους. Οι ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία υποβάλλουν επικυρωμένα φωτοαντίγραφα του νόμιμου τίτλου παραμονής στη χώρα μας.

– Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνουν πίστη στο Σύνταγμα αλλά και πως δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους και πως θα δηλώσουν προτίμηση σε μία ή και τις δύο Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας (Αστυφυλάκων- Αξιωματικών) στο Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας, για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ (α΄ ομάδας) και του β΄ κύκλου σπουδών ημερησίων ΤΕΕ ότι έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο και έχουν δηλώσει προτίμηση της Σχολής Αστυφυλάκων.

Επιπρόσθετα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλουν όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984 (πολύτεκνοι, ανάπηροι πολέμου κ.ά).

Όσοι από τους υποψηφίους κληθούν για κατάταξη θα πρέπει να υποβάλουν στις Υπηρεσίες κατάταξης τα εξής δικαιολογητικά:

– Τίτλο σπουδών – Υπεύθυνη δήλωση νέου τύπου ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε ποινική δίκη – Υπεύθυνη δήλωση νέου τύπου ότι δεν είναι γραμμένοι σε άλλο ΑΕΙ-ΤΕΙ ή βεβαίωση διαγραφής εφόσον έχουν εγγραφεί σε άλλο ΑΕΙ-ΤΕΙ Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 5 Ιουνίου στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα αυτοπροσώπως από τους υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού μπορούν αν υποβάλλουν αιτήσεις με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά έως και τις 24 Ιουλίου στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας ή διαμονής τους στην Ελλάδα ή στα Προξενεία των Χωρών που διαμένουν. Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής θα υποβάλουν μηχανογραφικά δελτία στο υπουργείο Παιδείας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Η κατανομή των θέσεων

Σύμφωνα με την προκήρυξη αναμένεται να εισαχθούν συνολικά2.250

σπουδαστές στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Ειδικότερα:

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίζεται στους 2.100, εκ των οποίων ποσοστό 2% δηλαδή 42θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (α΄ ομάδα), ενώ ποσοστό 1% δηλαδή21θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους κατόχου πτυχίου β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ κ.ά. της περ. α΄ παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3748/2009.

Επί των υπολοίπων θέσεων δηλαδή 2.037:

– Ποσοστό 10% δηλαδή 204 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου προηγούμενων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος.

– Ποσοστό 3%δηλαδή61θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 12 του Ν. 2552/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 4α περ. 1, 2, 3 του Ν. 2909/2001 «Τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού».

– Ποσοστό 87% δηλαδή 1.772 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος και από αποφοίτους των ΕΠΑΛ (β΄ ομάδα) της περ. α΄ παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν3748/2009.

Στους 150 ανέρχεται ο αριθμός των ιδιωτών που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών εκ των οποίων:

– Ποσοστό 10%δηλαδή15θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, προηγούμενων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους, -Ποσοστό 3%δηλαδή4θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που συμμετέχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπεται για τα Τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού,

– Ποσοστό 87% δηλαδή 131θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος και από αποφοίτους των ημερήσιων ΕΠΑΛ (β΄ ομάδα), της περ.. α΄ παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν3748/2009. Στους100καθορίστηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών, δηλαδή ποσοστό 40% από τον αριθμό των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών, εκ των οποίων οι 10 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις προηγούμενων ετών και οι λοιπές 90 θέσεις από υποψηφίους που θα μετάσχουν στις επικείμενες εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Από το σύνολο των εισαγομένων στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων ποσοστό 10% θα καλυφθεί από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984 (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κ.ά.) και ποσοστό 4% προέρχεται από υποψηφίους του ίδιου άρθρου «γονείς και τέκνα τρίτεκνων οικογενειών». Από τα παραπάνω ποσοστά εξαιρούνται οι υποψήφιοι του Ν. 2909/2001 οι οποίοι αποτελούν ήδη ειδική κατηγορία ως «τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού».

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι υποψήφιοι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (α΄ ομάδα) της περ. β΄ παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3748/2009 συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις και εισάγονται μόνο στη Σχολή Αστυφυλάκων σε ποσοστό θέσεων 2% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων, ενώ σε ποσοστό θέσεων 1% εισάγονται οι κάτοχοι πτυχίων ΕΠΑΛ β΄ κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, ΤΕΛ, κ.ά. της περ. α΄ παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3748/2009. Οι απόφοιτοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (β΄ ομάδα) της περ. α΄ παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3748/2009 συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών και Αστυφυλάκων διεκδικώντας τις ίδιες θέσεις με όσους εξετάζονται σε μαθήματα της τελευταίας τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου.

Η διάρκεια φοίτησης

Όσοι αποβάλλονται από τις Αστυνομικές Σχολές δεν επιτρέπεται να εισαχθούν πάλι σε αυτές. Ο δόκιμος που αποβλήθηκε από τη Σχολή επανέρχεται στον ιδιωτικό βίο, χωρίς να έχει εκ νέου δικαίωμα συμμετοχής σε εισιτήριες εξετάσεις. Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί 8 εξάμηνα.

Οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι που προέρχονται από ιδιώτες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους λαμβάνουν τις αποδοχές του μη εκπληρώσαντος τις στρατιωτικές υποχρεώσεις Αστυφύλακα.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι και Αστυφύλακες σιτίζονται και διανυκτερεύουν στα οικήματα της Σχολής.

Όσοι θα καταταγούν στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, θα υποβληθούν στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσύλλεκτων είτε σε Κέντρα Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων είτε στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα δώσουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης. Στις περιπτώσεις απόλυσης, αποβολής ή παραίτησης από την Ελληνική Αστυνομία όσων δεν έχουν συμπληρώσει τον χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης, η υποχρέωση εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης οι δόκιμοι Υπαστυνόμοι και Αστυφύλακες υποχρεούνται στην παρακολούθηση προγραμμάτων εκμάθησης οδήγησης οχημάτων.

Οι σπουδαστές των Σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.

Για τη συνεχή παρακολούθηση της υγιεινής τους κατάστασης, κάθε εξάμηνο ή εκτάκτως υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και ο έλεγχος χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη Σχολή μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των εξετάσεων του Γενικού Λυκείου για την είσοδό τους στη Σχολή Αξιωματικών ως ιδιώτες. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου από την έξοδό τους από την Σχολή να διαγωνισθούν για τον βαθμό του Αρχιφύλακα, με προαγωγικές εξετάσεις που διενεργεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αποφοιτούντες από τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να υπηρετήσουν σε αυτή για ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς δικαίωμα παραίτησης ως εξής: για τους μεν Αστυφύλακες 8 έτη από την κατάταξής τους περιλαμβανομένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους δε υπαστυνόμους 10 έτη από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αξιωματικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.