Στην τελικη ευθεια μπαινει η παραχωρηση της Εγνατιας σε ιδιωτη

Προβλέπεται νέα αύξηση διοδίων

Σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των διοδίων απομένουν προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα περί το 1,35 δισ. ευρώ.

Η υπογραφής 35ετής σύμβαση με τον ανάδοχο, την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα (75%) – EGIS Projects (25%), εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανοίγοντας τον δρόμο η διαδικασία να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εν λόγω συναλλαγή είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών για την αύξηση των διοδίων. Καθώς το έργο μέχρι σήμερα είναι δημόσιο, οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα διόδια σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.

Όροι και εκκρεμότητες

Βάσει των όρων του διαγωνισμού που έχει προηγηθεί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τα διόδια θα αυξηθούν σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησιούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Παράλληλα η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects οφείλει να συστήσει την εταιρεία ειδικού σκοπού η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου. Από πλευράς  απομένουν, κάποιες εκρεμμότητες όπως η δημιουργία πλευρικών διοδίων σε Χαλάστρα και Πολύκαστρο, η αδειοδότηση πέντε σηράγγων για τη διέλευση φορτίων και ειδικά επικίνδυνων φορτίων, τα οποία όμως έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Το τελευταίο βήμα είναι η σύμβαση παραχώρησης να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Οι παραπάνω εκκρεμότητες θεωρητικά θα μπορούσαν να κλείσουν εντός διμήνου, ωστόσο οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έως σήμερα στη διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πότε η σύμβαση θα υπογραφεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.