Μειωση του πληθωρισμου τον Ιανουαριο

Συνεχίζουν να «καίνε» οι τιμές στα τρόφιμα

Στο 3,1% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο από 3,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

«Φωτιά» παρέμειναν οι τιμές των τροφίμων, καθώς ο δείκτης διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε 8,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μικρή αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβριο, όταν είχε αυξηθεί 8,9%. 

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως σταθερά τους τελευταίους μήνες, κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου που εκτινάχθηκε 67,4% καθώς και οι τιμές των φρούτων (14,2%) και λαχανικών (14,4%).

Διψήφια ήταν η αύξηση στις τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών φρούτων (11,7%), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στα ψάρια (7,7%).

Βουτιά 60,2% στην τιμή του φυσικού αερίου

Στη μείωση του πληθωρισμού συνέβαλε η μείωση των τιμών της ενέργειας σε ετήσια βάση, κυρίως του φυσικού αερίου (-60,2%) και λιγότερο των καυσίμων – λιπαντικών (-3,8%) και του ρεύματος (-0,4%). Αύξηση 1,3% σημειώθηκε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Υψηλές αυξήσεις συνέχισαν να σημειώνονται για έναν ακόμη μήνα στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (12,7%), των πακέτων διακοπών (9,3%) και των κινηματογράφων – θεάτρων (7,9%). Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων (3,6%) και των ειδών ένδυσης – υπόδησης (3,5%). Αύξηση 14% σημειώθηκε στα ασφάλιστρα υγείας. 

Σε ποια τρόφιμα μειώθηκαν οι τιμές

Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Δεκέμβριο) συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου (6,8%), των λαχανικών (2%), των αλλαντικών (5,7%), των γιαουρτιών (2,8%) και των ψαριών (1,2%).

Από την άλλη πλευρά καταγράφηκαν και μειώσεις σε μία σειρά τροφίμων, όπως στα ζυμαρικά (-3,3%), τα πουλερικά (-1,8%), το γάλα νωπό πλήρες (-4,4%), το γάλα με μειωμένα λιπαρά (-4,8%), τα τυριά (-1,9%) και τα νωπά φρούτα (-1,9%). 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.