Πασχα: Οι μεγαλες αυξησεις κρατουν τους πολιτες της ΠΑΜ-Θ στα σπιτια τους
Δεν ευοδώθηκαν τα θετικά μηνύματα που έλαβαν τα δύο τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου για τα τουριστικά γραφεία της ΠΑΜ-Θ το φετινό Πάσχα, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Ανάσταση, όπως όλα δείχνουν ελάχιστοι είναι εκείνοι που επέλεξαν φέτος να κάνουν Πάσχα εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Η κίνηση το φετινό Πάσχα, εν αντιθέσει με τα θετικά μηνύματα των προαναφερόμενων τριημέρων που άφησε ελπίδα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού, είναι το λιγότερο υποτονική, γεγονός που όπως εξήγησε ο κ.Τάκης Δολιανίτης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 1η Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στην διαμονή, παρά το γεγονός των περισσότερων επιλογών και σε ό,τι προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο οικογενειακών προγραμματισμών.
Δίνοντας το μέγεθος της μείωσης ο ίδιος ξεκαθάρισε πως φέτος η κίνηση των εκδρομέων κινείται στο 50% των περσινών ποσοστών σε ό,τι αφορά τους κατοίκους των περιοχών από Ορεστιάδα έως και Δράμα. Συγκεκριμένα με τον έως τώρα προγραμματισμό ελάχιστος είναι ο κόσμος που θα ταξιδέψει με γκρουπ για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Υπάτη, 1 με 2 λεωφορεία θα πάνε στο Βουκουρέστι, αντίστοιχος αριθμός στην Κωνσταντινούπολη και τέλος 1 με 2 γκρουπ θα ταξιδέψουν για Χαλκιδική, εκεί λόγω του χαμηλού κόστους των ξενοδοχείων.
Μεγάλες οι αυξήσεις κυρίως στη διαμονή
«Ο κόσμος γενικώς δεν έχει λεφτά, οι τιμές είναι ακριβές και για τους γείτονές μας και για τα νησιά, είναι ανεβασμένες αρκετά» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα ένα πακέτο πλήρες συμπεριλαμβανομένου και του Πασχαλινού γεύματος κόστιζε από 220 έως 250 ευρώ, ενώ οι ίδιες παροχές φέτος κοστίζουν 350 ευρώ.
Στην ακρίβεια αυτή έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει χρονικά «αργά» ως προς τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, με δεδομένα όπως οι μαθητικές εκδρομές όπου δαπανούνται χρήματα να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η οικονομική στενότητα είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την τουριστική κίνηση, γεγονός που «προδίδεται» όπως έσπευσε να υπογραμμίσει και από την καθημερινότητα όλων ημών. Άλλωστε αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων που όπως τόνισε «το μόνο που κάνουν είναι να μας υπενθυμίζουν τις οικονομικές μας υποχρεώσεις», συνδυαστικά με δεδομένα όπως η αύξηση των καυσίμων, των διοδίων και συνολικά το σύνολο των αυξήσεων παντού που συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα ο κ.Δολιανίτης επέλεξε να δηλώσει αισιόδοξος ως προς την κίνηση στην περιοχή μας, αν και εφόσον γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις όπως η παρουσία πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, η εκκίνηση και ολοκλήρωση της νέας γέφυρας στους Κήπους και φυσικά η επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων.
«Διερχόμενος» ο υφιστάμενος τουρισμός της περιοχής
Τέλος ως προς την υφιστάμενη κίνηση στην περιοχή ο ίδιος επεσήμανε πως κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεδομένου ότι τελείωσε το Πάσχα των Καθολικών όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμ, που έφεραν κόσμο στην περιοχή, εξηγώντας πως η όποια κινητικότητα είναι από γκρουπ από την Νότια Ελλάδα, τα οποία είναι διερχόμενα από την περιοχή με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια λογική τα γκρουπ τα οποία αναμένονται είναι γκρουπ ταξιδιωτών με προορισμούς την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ωστόσο και πάλι δεν είναι γεμάτα, αλλά αγγίζουν τα 20 με 25 άτομα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.