Δεν μπορουν να περιμενουν αλλο τα προβληματα της Κτηνοτροφιας

Αιτήματα για ελέγχους σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά και λύσεις για τα ζητήματα των κτηνοτρόφων κατέθεσαν τα μέλη της ΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και ο Σάκης Κοσουτζής, στον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη

Αναμόρφωση της ΚΑΠ, ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια που δημιουργούν στρεβλώσεις στις επιδοτήσεις, αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ αλλά και ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια, ζήτησαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στην Θεσσαλία.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και ο Προέδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης κ. Σάκης Κοσουτζής, τόνισαν προς τον υπουργό ότι η κίνηση των γαλακτοβιομηχάνων να προχωρήσουν μονομερώς σε μειώσεις των τιμών παραγωγού εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες, ενώ οι τιμές στο ράφι εκτοξεύονται, θα αποτελέσει την ταφόπλακα στον κλάδο της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Για αυτό και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την στήριξη των Ελλήνων κτηνοτροφών, όχι με μέτρα ασπιρίνες, αλλά με άμεσες λύσεις εδώ και τώρα σπάζοντας αυγά όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας στους κτηνοτρόφους.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στον Υπουργό τα μέλη της ΠΕΚ έχει ως εξής:

«Εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, η κτηνοτροφία στην χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση λόγω των πολλών και άλυτων προβλημάτων, ξεπερνώντας τα όρια της παραγωγικής επιβίωσης κυρίως λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής υποσκελίζοντας την οποιαδήποτε αύξηση των τιμών παραγωγού πέρσι, που ήταν καθηλωμένες για πολλά χρόνια.

Πράγματι οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων, η στρεβλή διαχείριση στο θέμα των βοσκοτόπων με τις μεγάλες αδικίες, οι κακές πληρωμές, οι υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η παντελής έλλειψη ελέγχων σε προϊόντα ζωικής παραγωγής και δη προϊόντων ΠΟΠ, οι ελληνοποιήσεις, η μη αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία (ήδη έληξε η προθεσμία νομιμοποίησης), ο προβληματικός ΕΛΓΑ κ.α. καθιστούν αδύνατη την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας με αποτέλεσμα κοπάδια να υποσιτίζονται, άλλα να οδηγούνται στα σφαγεία και πολλές χιλιάδες κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Και σαν επιστέγασμα σε όλα τα παραπάνω έρχεται η κίνηση των γαλακτοβιομηχάνων να προχωρήσουν μονομερώς σε μειώσεις των τιμών παραγωγού εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες ενώ οι τιμές στο ράφι σε τυριά και κυρίως στην τιμή της φέτας της κορωνίδας των εξαγωγών έχουν εκτοξευτεί και αποτέλεσμα όλων αυτών να μπει ταφόπλακα στην κτηνοτροφία με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν κλάδο που επί 365 μέρες τον χρόνο αγωνίζεται για να παράγει το πολύτιμο εθνικό προϊόν την φέτα και συμπαρασείρει τόσα ακόμη επαγγέλματα και υπηρεσίες.

Εξηγείστε μας επιτέλους τι προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, οριζόντια μείωση 30% στην βασική ενίσχυση ή σταδιακή σύγκλιση σε τέσσερα στάδια (25% το 2023,25% το 2024, 25% το 2025,25% το 2026) που είχε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι παραγωγοί με την διαφοροποίηση στο πρασίνισμα να έχουν μείωση της βασικής ενίσχυσης έως και 60% χωρίς να έχετε έτοιμα τα οικολογικά σχήματα (με εξαίρεση την αναδιανεμητική ενίσχυση για τους μικρούς παραγωγούς) δημιουργώντας πρόβλημα στους προϋπολογισμούς τους και αφήνοντας απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους.

Αλήθεια μπορούν να πληρωθούν οικολογικά σχήματα στην κτηνοτροφία χωρίς τα διαχειριστικά σχέδια; Εκτός και αν πληρωθούν ανά ζωική μονάδα και όχι ανά στρέμμα όπου θα υπάρχουν τεράστιες αδικίες καθώς με την περίφημη “τεχνική λύση” κάποιος που έχει 150 βοοειδή η χίλια αιγοπρόβατα (δηλ. 150ΜΜΖ) λόγω της στρεβλής κατανομής ανά περιφέρεια μπορεί να πάρει ίδιο με κάποιον που έχει 30 βοοειδή ή 200 αιγοπρόβατα (δηλ. 30ΜΜΖ).

Επίσης τα οικολογικά σχήματα πρέπει να πληρωθούν άμεσα καθώς οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα στην σίτιση και γενικά στην συντήρηση του κοπαδιού τους.

Η ανυπαρξία ελέγχων και η ατιμωρησία των παρανομούντων έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε βάρος των κτηνοτροφών και σε βάρος των καταναλωτών.

Πότε επιτέλους θα έχουμε αποτέλεσμα από την λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ για πάταξη των ελληνοποιήσεων και ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ΠΟΠ και όχι μόνο, καθώς επίσης περαιτέρω έλεγχο της εσωτερικής αγοράς των εξαγωγών ΠΟΠ προϊόντων.

Προχωρήστε στην αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ με τροποποίηση του Οργανισμού προσθέτοντας περισσότερες ασφαλιστικές καλύψεις για ζωογόνους νόσους και προχωρήστε στον διαχωρισμό ζωικής φυτικής παραγωγής καθώς οι κτηνοτρόφοι ενώ συμβάλουν στο κορβανά του ΕΛΓΑ δεν έχουν τις απαραίτητες καλύψεις για πολλές ασθένειες.

ΤΕΛΟΣ προχωρήστε στην επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με διαβούλευση και συμμετοχή των κτηνοτροφών γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να επιτευχθεί μια τέλεια λύση.

Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ η λήψη μέτρων για την στήριξη των Ελλήνων κτηνοτροφών όχι με μέτρα ασπιρίνες αλλά με άμεσες λύσεις εδώ και τώρα σπάζοντας αυγά όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας στους κτηνοτρόφους.

Περιμένοντας άμεσα λύσεις — αποφάσεις είμαστε στην διάθεσή σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.