Ενημερωση για τις αλλαγες σε εργασιακα και συνταξιοδοτηση

Στον Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής από συνεργάτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Τον τρόπο που τα τελευταία νομοθετήματα επηρεάζουν τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και το Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα, ιδιαίτερα όσο αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας/ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου.

Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο περιφερειακό παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Ξάνθη, είναι  ένα ζητούμενο των τελευταίων χρόνων.

Και αυτό γιατί οι πολλαπλές αλλαγές  τόσο  στο κοινωνικοασφαλιστικό, αλλά και στο εργασιακό, έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στον σχεδιασμό του εργασιακού βίου και των αποφάσεων που πρέπει να πάρει ένας εργαζόμενος για το αν θα πρέπει να παραμείνει στην εργασία ή να συνταξιοδοτηθεί, αν θα πρέπει να αλλάξει δουλειά, αν θα πρέπει να επανασχεδιάσει το εργασιακό του μέλλον.

Για αυτό και έχουν κρίνει πως οι ενημερώσεις αυτές, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Απόδειξη αυτού είναι ότι τέτοιου τύπου συναντήσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και από τα κατά τόπους  εργατικά κέντρα, και θεωρεί πως έχει αποδειχτεί πως είναι πολύ εύστοχες και αποτελεσματικές.

Σημαντικές οι αλλαγές που έχουν γίνει

Για τα θέματα αυτά μίλησαν η κ. Άντα Σταμάτη και ο κ. Χρήστος Θανασουλόπουλος, δικηγόροι και επιστημονικοί συνεργάτες στον Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η κ. Σταμάτη παρουσίασε τις βασικές πρόσφατες αλλαγές  που έχουν επέλθει με τον νόμο  5053 του 2023 όσον  αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά δικαιώματα, κάποιες αρκετά σημαντικές, όχι πολλές  αλλά  ουσιώδεις αλλαγές που έχουν  επέλθει  στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ξεπάγωμα των τριετιών, σε ζητήματα που αφορούν την  δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, την  απασχόληση την 6η μέρα και  πώς αυτή αμείβεται και υπό  ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εργαστεί ένας εργαζόμενος επιπλέον. Στόχος τους βέβαια ήταν να γίνει μετά μια κουβέντα με τους παριστάμενους, με ερωτήσεις που αφορούν το συνολικό  πλαίσιο του εργατικού δικαίου.

Ο κ Θανασουλόπουλος από την πλευρά του, παρουσίασε τα βασικά  σημεία του κοινωνικοασφαλιστικού, όπως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπολογισμός  σύνταξης, αλλά και θέματα διακρατικής ασφάλισης, μιας και το συγκεκριμένο θέμα αφορά αρκετούς συμπολίτες μας στη Ροδόπη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκδηλώσεις επικεντρώνεται στα συνταξιοδοτικά, που επικρατεί των υπολοίπων ζητημάτων στους προβληματισμούς όσων προσέρχονται σε αυτές τις ενημερώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.