Οχι στη διαιρεση, ναι στην ισορροπη αναπτυξη της Θρακης απο τα Επιμελητηρια Ροδοπης και Ξανθης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης εξηγεί τους λόγους διαμαρτυρίας ενάντια σε ρυθμίσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

«Δεν μπορούμε εν έτει 2022 να περνάμε πράγματα στα νομοσχέδια με βάση το ποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη»

Στη διαίρεση της Θράκης σε επίπεδο διεκδικήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια εντοπίζουν την ουσία της διαμαρτυρίας τους με αφορμή τις διακρίσεις στα κίνητρα επιχορήγησης και την προσαύξηση βαθμολογίας αξιολόγησης που εισάγει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης, που την περασμένη Παρασκευή απέστειλαν προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης επιστολή διαμαρτυρίας.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης παρέθεσε το ιστορικό των διεκδικήσεων του Επιμελητηριακού κόσμου της περιοχής με την αφορμή της ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού νόμου, υπογραμμίζοντας τα σημεία αντίδρασης στα όσα τελικά ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν όπως τόνισε αιφνιδιαστικά.

Ξεκινώντας από την «μεγάλη» όπως την χαρακτήρισε εικόνα ο κ. Αγγελίδης γνωστοποίησε το ιστορικό των διεκδικήσεων σε επίπεδο θέσπισης κινήτρων για την διαφοροποίηση της περιοχής και της προσέλκυση επενδύσεων και μέσω των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Διακομματική Επιτροπή για να εξηγήσει πως μπορεί αυτά να μην ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους, ωστόσο προσεγγίσθηκαν στο μεγαλύτερο κομμάτι τους.

«Διάσπαση» για πρώτη φορά

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι κινήτρων σε ποσοστά από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια, το μπόνους το οποίο δόθηκε για την διασυνοριακότητα και την άμεση επιχορήγηση και στις μεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «καταφέραμε να βάλουμε όλες τις παραμέτρους στη διαπραγμάτευση και να προσεγγίσουμε αυτό που θέλαμε». Ωστόσο αιφνιδιαστικά και με μία παράγραφο όπως τόνισε είδαμε την διαφοροποίηση Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου σε δύο σημεία που αφορούσαν στα κίνητρα επιχορήγησης και στην βαθμολογία που εισάγει ο νέος νόμος, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε.

«Για πρώτη φορά γίνεται διαφοροποίηση και διαίρεση εδώ και πενήντα χρόνια στις διεκδικήσεις της Θράκης ως ενιαία οντότητα και είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τέτοια διάσπαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος εξηγώντας πως δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση – επιχειρηματολογία σχετικά.

Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ροδόπης

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Έβρος έχει ιδιαίτερα προβλήματα και πρέπει να τον στηρίξουμε, γεγονός που εμείς ως Θράκη το καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο» ανέφερε για να σημειώσει ωστόσο πως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των υπολοίπων περιοχών. Ειδικότερα όπως εξήγησε «η Κομοτηνή για παράδειγμα προβάλλει ως ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα την βιομηχανική της περιοχή, όπως η Αλεξανδρούπολη προβάλει το λιμάνι, ως διαμετακομιστικό κέντρο, η Καβάλα τον τουρισμό κ.ο.κ. Εμείς είχαμε κάποτε μια βιομηχανική περιοχή με 100 βιομηχανίες, και σήμερα λόγω της αποβιομηχάνισης έμεινε μια ΒΙΠΕ που όμως μετά από αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παραμένει σε υποδομές η αμέσως καλύτερη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό και στην εισήγησή μας στην επιτροπή είχαμε πει ως δίπολο να εκμεταλλευτούμε τον κάθετο άξονα, σε σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη ως το κέντρο που αναπτύσσεται ραγδαία και η στάση για την Βαλκανική ενδοχώρα να είναι η ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχει και τις υποδομές και την επιχειρηματική κουλτούρα, την γεωγραφική θέση κ.α.»

«Αν δεν έχω στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής τα μέγιστα κίνητρα στην Θράκη τη στιγμή που προβάλλω αυτό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές τι θα προβάλλω;» διερωτήθηκε εξηγώντας πως «αυτό που λέμε πάντα είναι ότι κινούμαστε όλοι μαζί με ομόνοια και συνεννόηση και  βλέπουμε που θα αναπτυχθεί κάθε θέμα χωριστά».

«Δεν μπορούν να κάνουν όλοι τα πάντα σε κάθε νομό»

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάδειξη και εκμετάλλευση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κάθε περιφερειακής ενότητας, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς ώστε «να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε ως σύνολο σωστά». Δίνοντας μάλιστα και το παράδειγμα των εκθέσεων που ξεκίνησε από την Κομοτηνή, ακολουθήθηκε και από άλλες περιφερειακές ενότητες με αποτέλεσμα σήμερα να μην υλοποιείται καμία.

«Σε μία τόσο μικρή περιοχή που δεν μπορούν να κάνουν όλοι τα πάντα σε κάθε νομό και το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να αναπτυχθούμε ισόρροπα σε άλλους τομείς όπου υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του καθενός για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε ως σύνολο σωστά» επεσήμανε εξηγώντας πως «δεν έχουμε κάτι με τον Έβρο αλλά δεν θέλουμε να βιώσουμε τον διαχωρισμό που είχε κάποτε η περιφέρειά μας».

Ερωτηθείς σε σχέση με την αιτιολόγηση της απόφασης από πλευράς της πολιτείας ο κ.Αγγελίδης εξήγησε πως δεν υπήρξε τονίζοντας πως «προφανώς με όλα αυτά που βιώνει ο Έβρος θέλησαν να δώσουν κάτι στην περιοχή. Ελπίζω όμως να είναι γενικότερα στο πλαίσιο μιας πιο στοχευμένης στρατηγικής, που προσωπικά εγώ δεν την βλέπω, δεν μας την αιτιολόγησε κανείς και δεν μπορώ να την κατανοήσω, και να μην είναι προϊόν ικανοποίησης κάποιων βουλευτών ή λοιπών παραγόντων του Έβρου που έκαναν την παρέμβασή  τους για να έχουν πρόσωπο να κυκλοφορήσουν. Μια παλαιοκομματική φιλοσοφία που δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη εποχή» ανέφερε τονίζοντας πως «δεν μπορούμε εν έτει 2022 να περνάμε πράγματα στα νομοσχέδια με βάση το ποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της εν λόγω ρύθμισης, επισημαίνοντας τέλος πως «δεν θέλουμε και στο μέλλον τέτοιες επαναλήψεις και πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα τις δεχτούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.