Νεα δυναμικη θελουν να αποκτησουν τα Σφαγεια Κομοτηνης

Γύρω στο 70% ο τζίρος σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα, αυξήθηκε όμως το ενδιαφέρον από εμπόρους για την Ιταλία

Εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα

Να αποκτήσουν μια νέα δυναμική ως προς την παραγωγή και τη ζήτηση τα Σφαγεία Κομοτηνής, που εξυπηρετούν παραγωγούς από τον Έβρο μέχρι τη Δράμα, και εμπόρους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, θέλει ο πρόεδρος της Γευσιγνωσία ΑΕ κ. Θέμης Τζενετίδης.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων, ενώ προτίθενται να κάνουν και επιπλέον παρεμβάσεις για να μπορέσουν να εξυπηρετούν όλο και περισσότερους εμπόρους, βοηθώντας παράλληλα τους ντόπιους παραγωγούς να κρατήσουν μια καλή τιμή για τα ζώα τους.

Άλλωστε φέτος είδαμε, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο για πώληση στην Ιταλία, τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα, με πολλούς από τους εμπόρους που έκαναν αγορές να χρησιμοποιούν τα σφαγεία Κομοτηνής.

Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σφαγείων, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Γευσιγνωσία ΑΕ, τα οποία κάλυψε ο Δήμος Κομοτηνής ως βασικός μέτοχος.

Ο κ. Τζενετίδης ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα Δημοτικά Σφαγεία και το ΔΣ της Γευσιγνωσία, εγκρίνοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 90 χιλιάδων ευρώ.

Από αυτό το ποσό το 80% περίπου διατέθηκε σε έργα που έπρεπε να γίνουν για την συνέχιση της καλής λειτουργίας των Σφαγείων, με αναβάθμιση και συντήρηση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων.

Έτσι έγινε αντικατάσταση όλου του συστήματος που συνδέει τα Σφαγεία με τον βιολογικό καθαρισμό Κομοτηνής, με αλλαγή ηλεκτρικών πινάκων, ηλεκτρολογικών και των σωληνώσεων.

Επίσης ανανεώθηκε ο χώρος για τον σταυλισμό των μικρών ζώων, επισκευάστηκαν τόσο οι ράμπες πρόσβασης όσο και οι πόρτες, συντηρήθηκαν τα ψυγεία ενώ γύρισε όλος ο φωτισμός σε LED, ώστε να μειωθεί το κόστος του ρεύματος.

Την ίδια ώρα έκαναν συντήρηση τους στυλοδοκούς των εγκαταστάσεων, και επιπλέον μηχανήματα, ώστε να καλύψουν τις παρατηρήσεις και τις προδιαγραφές της κτηνιατρικής υπηρεσίας, διασφαλίζοντας έτσι όλες τις απαιτήσεις για την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Αυτές οι συντηρήσεις και βελτιώσεις, σημείωσε ο κ. Τζενετίδης, θα βοηθήσουν την καλή λειτουργία των σφαγείων στο μέλλον, ώστε να εξυπηρετούν όποιον φέρνει τα ζώα του σε αυτούς, σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής,

Ζήτηση όλο τον Απρίλιο

Βέβαια αυτή η περίοδος πέρα από τις εργασίες, είχε και μια αυξημένη κίνηση, γιατί υπήρχαν πολλοί έμποροι που τα χρησιμοποίησαν τόσο για το Πάσχα των Καθολικών, στην αρχή του Απριλίου, όσο και για το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Στην αρχή του μήνα τα σφαγεία είχαν κλείσει συμφωνία με έμπορο για τη χρήση τους, με τα σφάγια να οδεύουν προς την Ιταλία, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν έμποροι και τοπικά, και από την Αθήνα, που αγόραζαν ζώα και προχωρούσαν στην σφαγή για να τα διοχετεύσουν προς το εξωτερικό.

Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος, οδήγησε στην αύξηση της τιμής, που θεωρεί πως ωφέλησε τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, ενώ το φαινόμενο αυτό εντάθηκε με την έλευση της περιόδου του Πάσχα στη χώρα μας, όταν η ζήτηση παρέμεινε σημαντική, όμως είχε μειωθεί σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο, σε βαθμό που δύσκολα καλύπτει τη ζήτηση στο καταναλωτικό κοινό.

Τα σφαγεία αυτή τη στιγμή έχουν περίπου το 70% του τζίρου της περυσινής περιόδου, τόνισε ο κ. Τζενετίδης, αναφέροντας πως θα ήταν υψηλότερο αλλά δεν υπάρχουν πλέον αμνοερίφια στην αγορά.

Γενικότερα όμως ο συνδυασμός των εσόδων και από τις δύο περιόδους, θεωρεί πως δείχνει ότι τα σφαγεία βρίσκονται σε καλό δρόμο, και μπορούν να καλύψουν τα έσοδά τους και να μπορούν να προχωρήσουν σε επιπλέον βελτιώσεις.

Σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη

Άλλωστε έχουν κάποια σχέδια για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών τους, με την προσθήκη ενός ψυκτικού θαλάμου, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την προσθήκη φωτοβολταϊκών, με τη συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα που σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής με τη ΔΕΥΑΚ.

Παράλληλα θέλουν να δημιουργήσουν μια γεφυροπλάστιγγα για τα μεγάλη φορτηγά, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερους εμπόρους, και να τους φέρουν πιο κοντά στο σφαγείο, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών τους.

«Πιστεύω πως θα συνεχίσει η δουλειά και μετά το Πάσχα» ανέφερε ο κ. Τζενετίδης, τόσο λόγω της επαναλειτουργίας της εστίασης, όσο και γιατί βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με έμπορο, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τα σφαγεία Κομοτηνής ως κέντρο, στο οποίο θα μεταφέρονται τα ζώα από όλη την περιοχή, για να φορτωθούν μετά την επεξεργασία τους σε ψυγεία για την μεταφορά προς το κέντρο.

Αν επιτευχθεί αυτό, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυξημένη δυναμικότητα, ώστε να καλύπτουν τις υποχρεώσεις και τα έξοδά συντήρησης, συνεχίζοντας να εξυπηρετούν κανονικά την τοπική αγορά.

Η εξέλιξη αυτή θεωρεί πως θα έχει θετικό αντίκτυπο και στους παραγωγούς, ώστε να πληρώνονται άμεσα, αλλά και να έχουν αγορές και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, μιας και οι φετινές αυξημένες τιμές αποτελούν την εξαίρεση, και όχι τον κανόνα. Για αυτό και ο κ. Τζενετίδης ελπίζει τα Δημοτικά Σφαγεία να αποκτήσουν μια νέα δυναμική ως προς την παραγωγή και τη ζήτηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.