Εξοικονομηση πορων μεσω δημιουργιας ενεργειακης κοινοτητας στο Δημο Κομοτηνης

Θα συμμετέχουν ο Δήμος, η ΔΕΥΑΚ και τα Δημοτικά σφαγεία

Ανοίγει η πόρτα για επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και για παρεμβάσεις στα κτίρια

Τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, με τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ και των Δημοτικών Σφαγείων, ώστε να μειώσει το καθημερινό κόστος της ηλεκτροδότησής, αλλά και να μπορέσει να αντλήσει πόρους και να πραγματοποιήσει πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τα δημοτικά κτίρια, του ανήκουν και όλες οι σχολικές μονάδες της πόλης και των οικισμών, κάνοντας το ενεργειακό κόστος σημαντικό. Όσο για τη ΔΕΥΑΚ, το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων αλλά και των υποδομών της, αποτελεί ένα σημαντικό πάγιο έξοδο της επιχείρησης.

Για αυτό και προχωρά από το Δήμο μελέτη η οποία, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κ. Δημήτρη Καρασταύρου, περιλαμβάνει την εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων σύστασης ενεργειακής κοινότητας από τους τρείς αυτούς φορείς του Δήμου Κομοτηνής.

Η έννοια της Ενεργειακής Κοινότητας, εισήχθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία με τον ν. 4513/2018, στον οποίο προβλέπονταν ότι τρία μέλη, δύο εκ των οποίων ΟΤΑ και ένα Ν.Π.Δ.Δ. είναι ικανός αριθμός προκειμένου να συσταθεί Ενεργειακή Κοινότητα.

Ταυτόχρονα καλύπτεται και η εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης, το οποίο θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό θα αποτελέσει το κύριο βήμα για την κατηγοριοποίηση των κτιρίων βάσει της ενεργειακής τους συμπεριφοράς, από τα πλέον ενεργοβόρα στα λιγότερο, και μέσα από την μελέτη, μπορεί να καταρτιστεί σχέδιο παρεμβάσεων για κάθε κτίριο και πώς αυτές μπορούν να ωριμάσουν για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συνολική διαχείριση του ενεργειακού κόστους

Ο μελετητής θα πάρει όλους τους λογαριασμούς του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ και της ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΑΕ, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, ώστε αφού καταγράψει την κατανάλωσή τους, να τους προτείνει λύσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Αυτό γίνεται τόσο με παρεμβάσεις στα ίδια τα κτίρια, για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, αλλά και μέσω του net metering, ώστε να γίνει συμψηφισμός της ενέργειας που καταναλώνει με την παραγωγή της. «Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιούμε το εργαλείο της ενεργειακής κοινότητας» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως θα αποτελεί ένα καινούριο νομικό πρόσωπο του Δήμου, (ουσιαστικά αποτελεί αστικό συνεταιρισμό) που θα διαχειρίζεται την ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και την παραγωγή του Δήμου Κομοτηνής, της ΔΕΥΑΚ και των Δημοτικών Σφαγείων, τις τρεις πιο ενεργοβόρες δομές.

«Θα συγκεντρωθούν όλα αυτά, και θα μας δώσουν τη βέλτιστη αντιμετώπιση για την εξοικονόμηση ενέργειας και στις τρείς αυτές δομές του Δήμου» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα βοηθήσουν σε αυτό είναι και μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, όπως αυτή για την καταγραφή των φωτιστικών τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς.

Βέβαια θα πρέπει να περιμένουν τις προτάσεις της μελέτης, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη βελτίωση των ενεργειακών αναγκών στο σύνολο του Δήμου, από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Όλο αυτό το σχεδιασμό θα κληθεί να διαχειριστεί η ενεργειακή κοινότητα.

Ως νομικό πρόσωπο, θα μπορεί να πάρει άδεια παραγωγού, αλλά και να χρηματοδοτηθεί από μια σειρά από υφιστάμενες ή και νέες χρηματοδοτικές πηγές, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ένα παράδειγμα που έφερε ο κ. Καρασταύρου είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό έργο στο Δήμο, το οποίο μπορεί να αποσβεστεί σε μια επταετία.

Έτσι η Ενεργειακή Κοινότητα θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο, με την αποπληρωμή να γίνεται από την εξοικονόμηση που προκύπτει τα επόμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.