Δραματικα αυξημενη η τιμη των αμνοεριφιων φετος και στην Ροδοπη

Λόγω των ελλείψεων που προκάλεσε η επέλαση των Ιταλών αγοραστών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Μικρή και η διαθεσιμότητα των Αρνιών, με τους κρεοπώλες να έχουν διαθέσει σχεδόν το 70% των ποσοτήτων που αγόρασαν

Δραματική αύξηση στην τιμή των αμνοεριφίων, που φτάνει το 50% σε σχέση με πέρυσι, βλέπουμε φέτος στην αγορά της Κομοτηνής, ελέω… Καθολικού Πάσχα.

«Οι τιμές έχουν ξεφύγει φέτος» τόνισε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ροδόπης κ. Βασίλης Ιωαννίδης, μιας και επαναλήφθηκε το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια, να αγοράζουν νωρίς από Ιταλία αρνιά για το Πάσχα τους, που έπεσε στις αρχές Απριλίου.

Ιδιαίτερα φέτος όμως, επειδή λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσαν να βρουν αρνιά και κατσίκια από Ρουμανία, ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, από τη Βέροια μέχρι τον Βόρειο Έβρο, 20 μέρες πριν το δικό μας Πάσχα και «σκούπισαν» αρνιά όπου έβρισκαν.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος όμως ήταν ότι μειώθηκε πολύ η προσφορά, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές, φτάνοντας στα 11με 12 ευρώ το κιλό, μια αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι, παρόλο που οι κρεοπώλες, σημείωσε, κρατούν χαμηλά το ποσοστό κέρδους τους, στο 10-12%.

Μάλιστα αυτές οι τιμές είναι για τα αμνοερίφια που θα σφαχτούν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, όταν και αναμένεται να έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες. Οι κτηνοτρόφοι έχουν προσπαθήσει να προμηθευτούν όσα μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, όμως ο κ. Ιωαννίδης περιμένει πως όποιος σφάξει από Μ. Τετάρτη και μετά, θα δει τις τιμές να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, λόγω της έλλειψης ζώων.

Μεγάλος ο αριθμός των παραγγελιών

Για αυτό άλλωστε το προηγούμενο διάστημα έχουν αναρτήσει στα καταστήματά τους  ότι θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη παραγγελία, ακόμα και αν ο πελάτης δεν περάσει να πάρει άμεσα όσα παρήγγειλε.

Και τούτο διότι οι κρεοπώλες πρέπει να ξέρουν τις ποσότητες που επιθυμούν οι καταναλωτές, ώστε να τους κρατήσουν, διαφορετικά όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν το πατροπαράδοτο αρνί ή δεν θα μπορέσουν να το βρουν, ή θα το πληρώσουν ακόμα πιο ακριβό.

Βέβαια φαίνεται πως και οι κάτοικοι της Κομοτηνής έχουν κατανοήσει την ανάγκη για την προμήθεια των απαραίτητων για το Πάσχα, με τις παραγγελίες να ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 60 με 70% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Όσο για τις ποσότητες, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως ο κορωνοϊός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα για την αγορά ολόκληρου ζώου για τη σούβλα.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, είχε περιοριστεί η αγορά τους, όμως πλέον βρισκόμαστε στο μισό ζώο με ένα τέταρτο, ανάλογα την οικογένεια.

Αναμονή για να περάσει η πανδημία

Αυτό που περιμένουν και ως κλάδος, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, είναι να περάσει αυτή η περίοδος της πανδημίας, και να περάσουμε σε μια χαλάρωση. Και αυτό γιατί αφενός θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, που προμηθεύεται το κρέας από τα κρεοπωλεία, αφετέρου γιατί θα αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου.

Άλλωστε η μείωση του τζίρου τους ανέρχεται περίπου στο 40% την περίοδο της πανδημίας. Εξ ου και θεωρεί πως είναι σημαντικό να ανοίξουν όλα, ώστε να βγει έξω ο κόσμος, να πάρει ανάσες, και μετά θα έρθει και η εξισορρόπηση της αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.