Κατωτερο των περιστασεων το 35ο Τακτικο Συνεδριο της ΑΔΕΔΥ

Κατώτερο των περιστάσεων αποδείχθηκε το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 27 έως και τις 29 Νοεμβρίου και αυτό γιατί αναλώθηκε στις νομιμοποιήσεις ομοσπονδιών και μελών τους και δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα των εκλογών κατέγραψαν πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και την αναβάθμιση των δυνάμεων της Αριστεράς, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και για την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στα μέτρα που έχει πάρει και θα πάρει η κυβέρνηση.

«Από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν ακούσθηκαν προτάσεις που να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα»

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες του συνεδρίου ήταν τριήμερες και θα περίμενε κανείς να γίνει εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα η πρώτη ημέρα του συνεδρίου αναλώθηκε στην πιστοποίηση κάποιων ομοσπονδιών και των μελών τους, ενώ στη συνέχεια υπήρξε κατάληψη του χώρου από απολυμένους ή από δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, όπως δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι οποίοι κατήγγειλαν την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για αδράνεια ή για ελλιπή στήριξη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. «Μόνο με εισαγωγικά θα το χαρακτήριζα συνέδριο αυτό που πραγματοποιήθηκε» αναφέρει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Ιωαννίδης, που συμμετείχε στις εργασίες του, σημειώνοντας ότι «δεν ακούσθηκε τίποτα απολύτως για τα προβλήματα που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ήταν ένα συνέδριο κατώτερων των περιστάσεων, στο οποίο αυτοί που μέχρι σήμερα ήταν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανέβαιναν στο βήμα μόνο και μόνο για να στηρίξουν την υποψηφιότητά τους ή την παράταξή τους για να επανεκλεγούν. Δεν πέρασαν προτάσεις ουσιώδεις που να είναι αντάξιες των περιστάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή με το δημόσιο να βάλλεται. Από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν ακούσθηκαν προτάσεις που να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα».
Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης του συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος, είτε εκπρόσωπος κυβέρνησης είτε εκπρόσωπος κόμματος είτε εκπρόσωπος φορέα, δεν συμμετείχε ούτε η ΓΣΕΕ. Όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης «προφανώς δεν καλέσθηκαν». Μόνο ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων ήταν παρών.

«Ανίκανη η ΑΔΕΔΥ να προασπίσει τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων»

Το θέμα που ταλανίζει κατά τον κ. Ιωαννίδη είναι αυτό που αφορά στην αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος κάτι όμως το οποίο δεν έγινε αντιληπτό στο συνέδριο, εφόσον όπως χαρακτηριστικά τονίζει «οι σύνεδροι ενδιαφέρονταν μόνο για τα κουκιά. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι μακριά από κόμματα και παρατάξεις, κάτι που δεν είδαμε, όπως δεν υπήρξε και σύμπνοια η οποία είναι απαραίτητη σήμερα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Οι υποψήφιοι από τις ένδεκα παρατάξεις ανέβαιναν στο βήμα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους», σημειώνει χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση «ανούσια» και καταγγέλλοντας την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ότι την επίλυση των προβλημάτων τη μεταφέρει στις καλένδες. «Στο συνέδριο που έγινε στις 4 και 5 Απριλίου του 2009 στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, ανάλογο αυτού έγινε, εγώ με τον πρόεδρο των Σερρών κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα δεχθούμε επιθέσεις, ότι περιμένουν από εμάς 670.000 υπάλληλοι να πάρουμε αποφάσεις που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους και η απάντηση ήταν ότι αυτά θα συζητηθούν σε επόμενο συνέδριο. Αυτό που βλέπω είναι να παραπέμπονται στις καλένδες τα ουσιώδη ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, «τις αλόγιστες», όπως χαρακτηρίζει «απολύσεις καθαριστριών» από πλευράς υπουργείου «το οποίο πιστεύει ότι αν απολυθούν δύο χιλιάδες καθαρίστριες θα σωθεί η χώρα. Η ΑΔΕΔΥ είναι ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα έστω και αυτών των υπαλλήλων».

Κείμενο για την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ροδόπης ένα μήνα πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου συγκλήθηκαν τα Νομαρχιακά Τμήματα της Περιφέρειάς μας, όπου συναποφασίστηκαν κάποιες προτάσεις οι οποίες εστάλησαν σε όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ της χώρας. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον ίδιο χώρο διεξαγωγής του, όπου 18 πρόεδροι σε σύνολο 32 πανελλαδικά, Νομαρχιακών Τμημάτων ΑΔΕΔΥ συνυπέγραψαν τις προτάσεις «Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των παρισταμένων και οι υπόλοιποι ανά την Ελλάδα θα ενημερωθούν για το κείμενο αυτό με το οποίο ουσιαστικά ζητάμε αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Θέλω να πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα μπει το νερό στο αυλάκι»

Το αποτέλεσμα της κάλπης υπήρξε ανατρεπτικό εφόσον καμία παράταξη δεν έλαβε πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν συνεργασίες για την συγκρότηση συμβουλίου το οποίο θα είναι «πολυκερματισμένο, εφόσον τα εννέα από τα ένδεκα ψηφοδέλτια εκλέγουν συμβούλους που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται δύσκολα» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης ευχόμενος να υπάρχει σύμπνοια στο νέο ΔΣ. Θέλω να πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα μπει το νερό στο αυλάκι, θα ασχοληθούν με τα προβλήματα, γιατί υπάρχει πολυφωνία, η πίεση που θα ασκείται από την πλευρά των συμβούλων του αριστερού χώρου θα είναι καθοριστική και ίσως ανατρέψει αυτή την αρνητική εικόνα που μέχρι τώρα έδινε η ΑΔΕΔΥ προς τα έξω και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που πραγματικά είναι μοναδικές για τη χώρα μας και τους εργαζομένους, γιατί τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, περιμένουμε διαθεσιμότητες και απολύσεις, έρχονται πιο σκληρά μέτρα, ανεξάρτητα από ό,τι λέει η κυβέρνηση, ήδη έχουν προαποφασισθεί οι μειώσεις των συντάξεων, η μείωση του εφάπαξ και ενδεχομένως η κατάργηση της μονιμότητας».

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κατέγραψε το αποτέλεσμα των εκλογών και αύξηση των ποσοστών των αριστερών δυνάμεεων. Συγκεκριμένα, από τους 705 αντιπροσώπους που νομιμοποιήθηκαν και συμμετείχαν στο 35ο Τακτικό Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ψήφισαν 694 αντιπρόσωποι και προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα για το 85μελές Γενικό Συμβούλιο:
• Η Π.Α.Σ.Κ, πρώτη με 174 ψήφους, στις προηγούμενες εκλογές του 2010 είχε πάρει 376 και εκλέγει 22 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο, στο προηγούμενο είχε 38, και για την Εκτελεστική Επιτροπή εκλέγει 4 ενώ είχε 8.
• Η Δ.Α.Κ.Ε με 153 ψήφους, το 2010 είχε 236, εκλέγει 19 συμβούλους στο Γ.Σ, ενώ είχε 24 και για την Εκτελεστική Επιτροπή 4 έδρες ενώ είχε 5.
• Η Αυτόνομη Παρέμβαση που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ με 114 ψήφους, ενώ είχε 84, καταγράφει άνοδο δυνάμεων, εκλέγει 14 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο, ενώ είχε 9 και για την Εκτελεστική Επιτροπή εκλέγει 3, ενώ είχε 2
• Η Δ.Α.Σ.-ΠΑ.Μ.Ε. με 91 ψήφους, ενώ είχε 96, εκλέγει 11 συμβούλους, ενώ είχε 10 για την Εκτελεστική Επιτροπή είχε δύο μέλη και παραμένουν 2.
• Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις με 68 ψήφους, ενώ είχαν το 2010 43, εκλέγουν 8 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο, ενώ είχαν 4, διπλασιάζουν δηλαδή τις δυνάμεις του και για την Εκτελεστική Επιτροπή 2 έδρες.
«Το ψηφοδέλτιο που έκανε την ανατροπή και διέσπασε το χώρο της ΠΑΣΚΕ ήταν η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» με επικεφαλής τον Θέμη Μπαλασόπουλο, πρόεδρο της ΠΟΕ –ΟΤΑ, το οποίο κατήλθε πρώτη φορά στις εκλογές, πήρε 63 ψήφους και εκλέγει 8 γενικούς συμβούλους και 2 έδρες στην Εκτελεστική Επιτροπή. Οι άλλες τρεις ψήφοι μοιράζονται από μία στις παρατάξεις «Δίκτυο Εργαζομένων» που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ, «Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» και «Ταξική Πορεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.