Ενα βημα πριν την εφαρμογη του ειδικου “πρασινου” τιμολογιου στο ρευμα

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα των εταιρειών προμήθειας με τον Θ. Σκυλακάκη. Στην “ατζέντα” και ο λεγόμενος “ενεργειακός τουρισμός”.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του ΕΣΠΕΝ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποτελέσουν όλα τα κρίσιμα «ανοικτά» ζητήματα της λιανικής αγοράς ρεύματος με σκοπό να διατυπωθούν οι τελικές θέσεις εκατέρωθεν, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η ατζέντα της σημερινής συζήτησης περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με τις τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την καθολική υπηρεσία, την διευθέτηση του ζητήματος με τα 35 kVΑ, καθώς και τα θέματα του ενεργειακού τουρισμού.

Σταθερά στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών βρίσκεται επίσης το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου με τα τιμολόγια ρεύματος που πλέον εστιάζει στο τρόπο εφαρμογής του νέου μοντέλου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη που ρυθμίζει το νέο καθεστώς στη λιανική ρεύματος από την 1/1, όπως και το ειδικό πράσινο τιμολόγιο. Εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση, πράγμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και η οποία θα περιλαμβάνει την μεθοδολογία και τον αλγόριθμο για τον προσδιορισμό των τιμολογίων.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειας καλούνται μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023 να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα ισχύσουν από την 1/1/2024.

Με δεδομένο το μέγεθος των αλλαγών που επιχειρούνται σε επίπεδο αγοράς και τιμολογίων, οι εταιρείες προμήθειας εγείρουν κάποια ζητήματα αν προλαβαίνουν να ενημερώσουν, χωρίς, ωστόσο, τουλάχιστον για την ώρα, να γίνεται λόγος για κάποια παράταση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, έκανε σαφές ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα προχωρήσει στο ακέραιο, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το ειδικό τιμολόγιο θα συμβάλει στη σύγκριση τιμών μεταξύ των προμηθευτών, πράγμα που σήμερα είναι σημαντικά περιορισμένο. «Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο, να έχει χαρακτηριστικό ότι θα μπορούν πλέον οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ να συγκρίνουν τις τιμές – σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, θα υπάρχει link, που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών», ανέφερε ο Υπουργός χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση των 35 kVA, έχει βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδικασία, ωστόσο, για να εφαρμοστεί χρειάζεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μάλιστα η ΚΥΑ χρειάζεται να υπογραφεί έως το τέλος του έτους γιατί τότε τελειώνει και η διάρκεια ισχύος του μέτρου που αφορά τις επιδοτήσεις που χορήγησαν σε παροχές έως 35 kVA χωρίς να τις έχουν λάβει πίσω.

Έτερο «ανοικτό» ζήτημα είναι ο «ενεργειακός τουρισμός» όπου εκκρεμεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, πράγμα που βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου. Η ΡΑΑΕΥ έχει καταρτίσει σχετική πρόταση για το switching στη λιανική ρεύματος που εκκρεμεί να βγει σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να καταλήξει σε γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, ώστε να προχωρήσει η τροποποίηση του Κώδικα.

Τρίτο θέμα αποτελεί η καθολική Υπηρεσία, όπου το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον χρόνο παραμονής των καταναλωτών σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς όμως να έχουν μέχρι στιγμής προκύψει οριστικές προτάσεις επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί ένας πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων του Υπουργείου με φορείς της αγοράς επί των προτάσεων, χωρίς ωστόσο το Υπουργείο να έχει επανέλθει έκτοτε με κάποιο τελικό σχέδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.