Ανεστης Βαφειαδης: «Ακουμε για αναπτυξη σε νουμερα, αλλα δεν την βλεπουμε»

Την παρέμβαση της Πολιτείας για το «άνοιγμα» της τραπεζικής χρηματοδότησης για το επιχειρείν προκρίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Σε ιδίους πόρους βασίζεται το 80% των επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ σε ποσοστό 55,5%, λόγω της μη δυνατότητάς τους να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ειδικότερα μόλις ένα 4% των επιχειρήσεων δηλώνει πως χρησιμοποίησε τραπεζικό δανεισμό για την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό «φόβου πιθανής απόρριψης».

Αυτά είναι μόλις κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ που όπως τόνισε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ.Ανέστης Βαφειάδης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποδεικνύουν πως τα «κατάλοιπα» των μνημονίων παραμένουν στην υφιστάμενη πραγματικότητα του ελληνικού επιχειρείν παρά το γεγονός ότι σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο η εποχή των μνημονίων έχει παρέλθει.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό

Στοιχεία όπως το «ακράδαντο» ποσοστό του 80% των επιχειρήσεων που υλοποιούν με ιδίους πόρους της επενδύσεις τους, όπως εξήγησε είναι χαρακτηριστικό του αποκλεισμού που βιώνει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, όχι απαραίτητα λόγω δικών τους «αμαρτιών». «Είναι αμαρτίες του μνημονίου» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «τα χρόνια του μνημονίου όλες οι επιχειρήσεις περάσανε δυσκολίες και όλες για να επιβιώσουνε δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια  που είχαν πριν. “`κοκκίνισαν”,  “πρασίνισαν”,  ρυθμίστηκαν, αλλά όλα αυτά δημιούργησαν ένα τραπεζικό ιστορικό το οποίο δεν διαγράφεται, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο κ.Βαφειάδης τόνισε πως όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα αποτελέσματα της έρευνας η Ελλάδα διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που καλούνται να υπερβούν οι επιχειρήσεις, με τα εμπόδια στην χρηματοδότηση να είναι ένα εξ αυτών. Όπως ανέφερε όταν το ίδιο το κράτος θέτει εμπόδια για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την έκδοση σχετικής ενημερότητας παρά τις όποιες ρυθμίσεις, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τις τράπεζες που ως ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι και πιο σκληρές.

«Ακούμε την υποτιθέμενη ανάπτυξη σε νούμερα, αλλά στην πραγματικότητα δεν τη ζούμε» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα της εστίασης όπου ένα ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ επαρκεί σήμερα για την κάλυψη του κόστους του ρεύματος για δύο μήνες.  «10.000 ευρώ δεν είναι επένδυση και καλώς την ονομάζουν τέτοια.  Επένδυση  θεωρείται ένα ποσό της τάξεως των 30.000-50.000 ευρώ και πάνω τα οποία και πάλι είναι από ιδία κεφάλαια δεδομένου ότι ούτε για τα 10.000 ευρώ υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε τονίζοντας πως «είμαστε η πρώτη χώρα σε διαθεσιμότητα, αλλά τελευταία σε απορροφητικότητα».

Παρέμβαση της Πολιτείας προς τους Τραπεζίτες

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ προέκρινε ως μοναδική λύση την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να γίνει ένα “restart” και στο τραπεζικό σύστημα. «Όσες  επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα δάνειά τους δυο χρόνια συνεχόμενα, να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση» πρότεινε ο ίδιος τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή πέραν του ιστορικού οι τράπεζες και ο έλεγχός τους διακλαδίζεται και σε όλη την οικογένεια, με αποτέλεσμα το επιχειρείν να σταματά εκεί.

«Θα πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία,  η οποία υποτίθεται ότι είναι υπεράνω όλων αυτών και νομοθετεί.  Ας  νομοθετήσει λοιπόν υπέρ της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης» ανέφερε κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι ως προς την πιθανότητα υλοποίησης του. Κι αυτό λόγω του ήδη «κακού προηγούμενου» του τραπεζικού συστήματος με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα της χρήσης POS έως τα τέλη του Φλεβάρη υποχρεωτικά, που όμως συναντά σε πολλές περιπτώσεις την άρνηση των τραπεζών να εξυπηρετήσουν.

Επιπολαιότητα από πλευράς της Πολιτείας στη νομοθέτηση της επιβολής των POS έως τέλος Φλεβάρη

«Υπάρχει  τράπεζα που  ακόμα δεν έχει βάλει το IRIS στα συστήματά της, το οποίο είναι  υποχρεωτικό μέχρι τέλος Φεβρουαρίου» πρόσθεσε μάλιστα ο ίδιος χαρακτηριστικά διερωτώμενος για το πρόστιμο που θα επιβληθεί και προς ποιον μετά το πέρας της σχετικής ημερομηνίας, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας και την επιπολαιότητα της νομοθέτησης αποφάσεων από πλευράς της κυβέρνησης δίχως έρευνα επί βασικών ζητημάτων όπως για παράδειγμα η ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών.

«Δεν είμαστε κατά σε  όλον αυτόν  τον εκσυγχρονισμό της ψηφιακής μετάβαση  και κατά της φορολογίας ηλεκτρονικά» ξεκαθάρισε «αλλά να είναι έτοιμες και οι υποδομές από  όλους ώστε μετά να  πούμε ότι ξεκινάμε και τα πρόστιμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.