Κατερινα Ιωαννιδου «Επιμονη στην ποιοτητα, σεβασμος στον πελατη, αγαπη για αυτο που κανει ο καθενας μας και δουλεια θα υπαρχει»

Η Κατερίνα Ιωαννίδου έγινε τελευταία αντικείμενο συζήτησης στην πόλη μας με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας που διοργάνωσε ως επικεφαλής δημοτικής επιχείρησης της πόλης μας, της Γευσιγνωσίας Α.Ε, στόχος της οποίας είναι κερδοφόρα πορεία μιας επιχείρησης σφαγείων που επί των ημερών της και επί της θητείας της ως προέδρου όχι μόνον έκλεισε τα ανοίγματά της αλλά σημείωσε και κέρδη. Αν και άγνωστο στους περισσότερους το γεγονός της ενασχόλησής της με τα σφαγεία του δήμου Κομοτηνής, τις ίδιες περίπου όμως ημέρες στην αγορά κυκλοφόρησε φυλλάδιο της επιχείρησης που διευθύνει, της design materials, που πρότεινε ένα ελκυστικότατο πακέτο υγρομόνωσης για τα σπίτια τα οποία-και μάλλον είναι πολλά στην Κομοτηνή- πάσχουν από υγρασία. Εν τω μεταξύ χάρη στα κοινωνικά δίκτυα είχαμε κατά καιρούς παρακολουθήσει άλμπουμ φωτογραφιών με τα αποτελέσματα ανακαινίσεων χώρων κουζίνας και μπάνιου που είχε αναλάβει, και ως interior designer, στο πλαίσιο πάντοτε οικονομικών και ολοκληρωμένων πακέτων, μαζί με τα συνακόλουθα απολύτως επαινετικά σχόλια αναγνωστών, οπότε η δημοσιογραφική-και γυναικεία-περιέργειά μας …κορυφώθηκε. Λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι με το θάνατο της κατασκευής υπερμεγέθεις επιχειρήσεις καταρρακώθηκαν και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου σήμερα παραμένουν αμήχανοι αλλά και άνεργοι…

Με βάση όσα εκτέθηκαν παραπάνω ήταν λογικό να απευθυνθούμε στην κ.Κατερίνα Ιωαννίδου, ως γυναίκα που δραστηριοποιείται επιτυχώς στο χώρο των κατασκευών, δεν κατατροπώθηκε από την κρίση, εξακολουθεί να είναι ευρηματική ποντάροντας στις ανακαινίσεις και στη διαρκή προσφορά κατασκευαστικών υπηρεσιών με γνώμονα την ποιότητα και το τέλειο αποτέλεσμα, επιλύοντας συγχρόνως τις απορίες μας για τον τρόπο που μια γυναίκα, τουλάχιστον λεπτιπίλεπτη, τολμά να ασχολείται με τέτοιου είδους δουλειές, επιβλέποντας, σοβατζήδες, υδραυλικούς, πλακατζήδες, μπαίνοντας πολλές φορές επικεφαλής τους…

Κατερίνα Ιωαννίδου όμως, για τη design materials, την οικονομική κρίση, την αγορά της Κομοτηνής, την αυτοαπασχόληση, το δεκαπενταετές σχέδιο ανάπτυξης που χρειαζόμαστε ως τοπική οικονομία και κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας και αξιολογήσεων προς τα τεχνικά επαγγέλματα…


«Πραγματικά δε σκέφτηκα ότι ο κλάδος των κατασκευών δεν ταιριάζει σε μία γυναίκα, παρά μόνο στα πρώτα δύο χρόνια, τα οποία ήταν και τα πιο δύσκολα για μένα»

ΠτΘ: Από πότε αρχίζει να μετρά η ενασχόλησή σας με τον ιδιωτικό τομέα, μια και στο δημόσιο χώρο οι περισσότεροι σας έχουν συνταυτίσει- σας θυμούνται ως τη λεπτιπίλεπτη νεαρή που αυτοσυστήθηκε μέσω της επιλογής της να ασχοληθεί με την πολιτική…
Κ.Ι.:
Εργάζομαι ανελλιπώς στον ιδιωτικό τομέα από τότε που ήμουν φοιτήτρια part time βέβαια, και full time από τότε που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2001. Πριν καταλήξω να έχω την τύχη να κάνω επάγγελμα αυτό που λατρεύω, εργάστηκα στη Siemens στο Μόναχο στο τμήμα Μάρκετινγκ για τα Βαλκάνια, εργάστηκα ως καθηγήτρια αγγλικών σε φροντιστήριο, εργάστηκα ως δασκάλα πιάνου, εργάστηκα ως τραπεζική υπάλληλος. Από το 2006 όμως ασχολούμαι αποκλειστικά με τον χώρο των κατασκευών, το χώρο του design και των ολοκληρωμένων προτάσεων σε ό,τι έχει να κάνει με ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους.

ΠτΘ: Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με μια δουλειά κόντρα στο προφίλ σας, όπως ο χώρος της κατασκευών, που είναι δύσκολος και θεωρούνταν βαρύς μέχρι τώρα για γυναίκες, ανεξαρτήτως αν ο τίτλος της επιχείρησής σας παραπέμπει κυρίως στο interior design με το οποίο επίσης ασχολείστε;
Κ.Ι.:
Αυτό ήταν εντελώς τυχαίο! Μία αγαπημένη φίλη δούλευε σε έναν αντιπρόσωπο ιταλικών εταιρειών πλακιδίων στη Θεσσαλονίκη. Επισκεπτόμενη την φίλη, γνωρίζοντας τον αντιπρόσωπο, και μένοντας έκθαμβη από την ποικιλία των υλικών αποφάσισα να ασχοληθώ με το είδος, ανοίγοντας το πρώτο μου show room, μόλις 25μ2 με κεφάλαιο 5.000 ευρώ στην Παπαδήμα στα δικηγορικά. Εμπειρία μηδέν, διάθεση για δημιουργία στα ύψη! Ξεκίνησα λοιπόν ως έμπορος πλακιδίων, ειδών υγιεινής, στη συνέχεια θέλοντας να βοηθήσω τους πελάτες μου πιο εξειδικευμένα, σπούδασα για τρία χρόνια με distance learning διακόσμηση στην ΑΚΤΟ, και επειδή ήθελα να έχω τον πλήρη έλεγχο του τελικού προϊόντος που παραδίδω, ξεκίνησα να ενημερώνομαι και να κάνω συνεργασίες με διάφορα συνεργεία, έτσι ώστε να παραδίδω όταν χρειάζεται «με το κλειδί στο χέρι». Το ένα έφερε το άλλο, και ποτέ πραγματικά δε σκέφτηκα ότι αυτός ο κλάδος δεν ταιριάζει σε μία γυναίκα, παρά μόνο στα πρώτα δύο χρόνια, τα οποία ήταν και τα πιο δύσκολα για μένα, αφού πολλές φορές αναγκαζόμουνα να κουβαλάω και να παραδίδω η ίδια πλακάκια και κόλλες στους πελάτες μου…..

«Ανακαινίσεις γίνονται και θα γίνονται στην περιοχή μας και θέλω η επιχείρησή μου να μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα για όλες τις τσέπες, με γνώμονα την τέλεια κατασκευή και την άριστη ποιότητα»

ΠτΘ: Παρακολουθώντας σας κάποιος επαγγελματικά, παρόλο που υπάρχει η άποψη ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι οτιδήποτε αφορά στην κατασκευή έχει παρακμάσει παρατηρεί ότι δεν το βάζετε κάτω και ούτε μεμψιμοιρείτε… Αντιθέτως συνέχεια παρουσιάζετε οικονομικά και ολοκληρωμένα πρότζεκτ που από μόνα τους λόγω τιμών και ποιότητας δουλειάς ανοίγουν την όρεξη και φέρνουν δουλειά… Αναφερόμαστε στο πρότζεκτ για την ολοκληρωμένη ανακαίνιση της κουζίνας, του μπάνιου και τώρα τελευταία αυτό της υγρομόνωσης…Τελικά έτσι πρέπει να είναι ο επιχειρηματίας;
Κ.Ι.:
Σίγουρα δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά, παρόλα αυτά οι ανάγκες δε σταματούν ποτέ. Τα σπίτια και τα υλικά τους φθείρονται, ιδιαίτερα επειδή οι περισσότερες εργολαβικές δουλειές που έγιναν την τελευταία εικοσαετία, ήταν πραγματικά ελεεινές, με φτηνά κακώς τοποθετημένα υλικά με μοναδικό στόχο το γρήγορο κέρδος. Έτσι λοιπόν, ανακαινίσεις γίνονται και θα γίνονται στην περιοχή μας και θέλω η επιχείρησή μου να μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα για όλες τις τσέπες, πάντα όμως με γνώμονα την τέλεια κατασκευή και την άριστη ποιότητα. Επιμονή στην ποιότητα, σεβασμός στον πελάτη, αγάπη για αυτό που κάνει ο καθένας μας, και δουλειά θα υπάρχει.

«Η κρίση είναι απλά άλλη μία δυσκολία για μένα την οποία θα την αντιμετωπίσω με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό»

ΠτΘ: Μέχρι να περάσετε στην αντεπίθεση επαγγελματικά σε καμιά στιγμή δεν σας καθήλωσε η κρίση;
Κ.Ι.:
Η επαγγελματική μου διαδρομή είχε δυσκολίες έτσι και αλλιώς. Στα καλά τα χρόνια επειδή ήμουν νέα στο χώρο, οι ιταλικές εταιρείες προτιμούσαν να συνεργάζονται με καταστήματα και επιχειρήσεις στην Κομοτηνή που είχαν πορεία 20ετίας. Τα συνεργεία ήταν όλα καπαρωμένα σε άλλες συνεργασίες. Όμως σιγά σιγά με επιμονή και συνέπεια, διείσδυσα στο χώρο, κατάφερα και έκλεισα τις καλύτερες εταιρείες, εξαιρετικά συνεργεία και έκανα φανατικούς πελάτες, η οποίοι με διαφήμισαν και με στήριξαν, και γι’ αυτό τους ευχαριστώ από καρδιάς. Η κρίση λοιπόν είναι απλά άλλη μία δυσκολία για μένα την οποία θα την αντιμετωπίσω με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό. Άλλωστε η ζωή είναι ένας αγώνας, μία περιπέτεια με καλές και άσχημες στιγμές, που πρέπει όμως να τις ζήσουμε όλες για να γίνουμε σοφότεροι και καλύτεροι άνθρωποι.

«Θα πρέπει να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση ως προς το πώς θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή μας, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και πώς θα την επιτύχουμε»

ΠτΘ: Την αγορά της πόλης μας πώς τη βλέπετε; Μαραζώνει, αντέχει, έχει προοπτικές και ποιες;
Κ.Ι.:
Έχω την αίσθηση ότι η αγορά της πόλης μας αντιστέκεται και ότι θα αντέξει. Θα ευνοηθούν όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα τουρισμού και εστίασης, καθώς το φετινό καλοκαίρι αναμένονται πολλοί βούλγαροι τουρίστες που διψούν για τις υπέροχες θάλασσές μας. Θα πρέπει όμως να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση ως προς το πώς θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή μας, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και πώς θα την επιτύχουμε. Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο δεκαπενταετίας. Ας μη κρυβόμαστε, σήμερα οι φοιτητές συντηρούν την πόλη μας, αλλά ως πότε; Πρέπει ήδη να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε την επόμενη μέρα, καθώς δεν μπορούμε να ποντάρουμε την ευημερία μίας περιοχής σε έναν μόνο παράγοντα.

ΠτΘ: Για την προμήθεια των υλικών σας από πλακάκια μέχρι είδη εσωτερικής διακόσμησης υπάρχουν ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις που τα προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές ή τελικά έχουμε φτάσει στο σημείο να μηδενιστεί η ελληνική παραγωγή;
Κ.Ι.:
Υπάρχει μόνο μία ελληνική εταιρεία πλακιδίων, πολλές ελληνικές εταιρείες με κόλλες, πολλές ελληνικές εταιρείες με κουζίνες, κατασκευαστές αλουμινίων, πορτών, ηλιακών θερμοσιφώνων. Υπάρχει ελληνική παραγωγή, αλλά οι εταιρείες αυτές προσφάτως και λόγω κρίσης άρχισαν να γίνονται εξωστρεφείς και να κάνουν εξαγωγές. Βλέπω όμως ότι ωριμάζουν και σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν τους ξένους οίκους επί ίσοις όροις.

«Τρέφω υπέρτατη εκτίμηση για τους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους με τα χέρια τους και θεωρώ ότι οι καλοί τεχνίτες θα ευνοηθούν τα επόμενα χρόνια»

ΠτΘ: Θα συστήνατε την αυτοαπασχόληση στους νεαρούς ανέργους, επιστήμονες και μη; Τελικά ποιο κατά την άποψή σας είναι το μείζον προκειμένου να βγουν από την κατάθλιψη του «άχρηστου άεργου, και είναι εύκολη χώρα αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας να ανοίξει κάποιος επιχείρηση; Και ανοίγει όταν έχει μόνον κεφάλαια;
Κ.Ι.:
Αν κάποιος ανοίξει μία επιχείρηση με στόχο να βιοποριστεί, πιστεύω ότι θα αποτύχει. Πρέπει να είναι ερωτευμένος με αυτό που θέλει να κάνει. Στους νέους ανέργους, θα πρότεινα να μάθουν κάποια τέχνη. Αυτό που λείπει σήμερα από την αγορά είναι καλοί τεχνίτες οργανωμένοι σε μορφή επιχείρησης. Τρέχαμε όλοι να σπουδάσουμε, με το κόμπλεξ που διακατείχε την ελληνική κοινωνία, θέλαμε όλοι να γίνουμε γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, και σνομπάραμε τα επαγγέλματα του κομμωτή, του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου, του γυψοσανιδά, του μαραγκού, του μαρμαρά, του γκαραζιέρη. Τρέφω την υπέρτατη εκτίμηση για τους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους με τα χέρια τους. Θεωρώ ότι οι καλοί τεχνίτες θα ευνοηθούν τα επόμενα χρόνια.

 

«Όλοι εξελισσόμαστε προς το καλύτερο…»


ΠτΘ: Υπάρχουν δημιουργήματά σας στο πεδίο του interior design για τα οποία είστε υπερήφανη και καμαρώνετε;
Κ.Ι.:
Ένας γνήσιος designer είναι ικανοποιημένος με το προηγούμενο έργο του μέχρι να κάνει το επόμενο….και να απορρίψει το προηγούμενο! Όλα τα έργα μου είναι παιδιά μου και τα αγαπώ, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία βλέπω λάθη σε προηγούμενες δουλειές. Όλοι εξελισσόμαστε προς το καλύτερο….

 

«Ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχής τα χρειάζεται όλα!»

ΠτΘ: Ελεύθερο επάγγελμα τέτοιου είδους με όλη σας την ημέρα στην οικοδομή και οικογένεια, αυτά πώς συνδυάζονται;
Κ.Ι.:
Δουλειά, οικογένεια, φίλοι, πολιτική, κοινωνική δράση, όλα πάνε μαζί. Ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχής τα χρειάζεται όλα! Και χρόνος υπάρχει για τα πάντα, αρκεί ο Θεός να μας δίνει υγεία, ψυχική και σωματική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.