Καταρτιση στην Πληροφορικη για 30.000 επαγγελματιες

Σε 30.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων δίνει τη δυνατότητα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να καταρτιστούν σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 και συγκεκριμένα στον Άξονα 3 και στο Μέτρο 4 με την 151969/18-6-2002 Απόφαση του Ειδικού γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας» του υπουργείου Οικονομικών. Αντικείμενο του έργου «Πρόγραμμα Κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ)» είναι η υλοποίηση 1500 προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης 30.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων, σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέχρι τις 30/9/2005 και ανάδοχοι μπορούν να είναι Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία να είναι πιστοποιημένα από το ΕΚΕΠΙΣ στο θεματικό πεδίο «Πληροφορική» σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ΄ αριθ.105127/8-1-2001 (ΦΕΚ 5/Β΄/ 9-1-2001) Απόφασης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ορίζει το «Σύστημα Πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι ακόμα δεν υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καταρτιστούν σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Ο ΟΑΕΔ θα τους ενημερώσει με νέα ανακοίνωσή του.

Στόχοι του έργου

Οι στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν με την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων είναι:

-Η απόκτηση από 30.000 αυτοαπασχολούμενους των απαιτούμενων γνώσεων σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ.

-Η βελτίωση της ικανότητας των αυτοαπασχολούμενων να προσαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας.

-Η ενίσχυση του κλάδου των αυτοαπασχολούμενων και της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

-Η ενίσχυση του βαθμού ανάπτυξης των αυτοαπασχολούμενων σε ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

-Η ανάπτυξη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις μικρές επιχειρήσεις.

Εκπαιδευτικοί όροι

Οι ανάδοχοι φορείς οφείλουν να τηρούν τους παρακάτω όρους:

α) Η κάθε εκπαιδευτική ενότητα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30 ώρες ανάλογα με την αναγκαιότητα της κατάρτισης, και η συνολική διάρκεια της κατάρτισης, εφόσον περιλαμβάνει περισσότερες της μίας ενότητας, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100 ώρες.

Δίνεται όμως η δυνατότητα στους υποψηφίους αναδόχους, όπου κρίνεται αναγκαίο, να συμπεριλάβουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 10 ώρες κατάρτισης, σε «εισαγωγικές ενότητες» (εισαγωγή στους Η/Υ, Λειτουργικά Συστήματα και Διαχείριση Αρχείων).

β)Κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίζεται ένας (1) ηλεκτρονικός υπολογιστής ανά καταρτιζόμενο.

γ)Υποχρεωτικές ενότητες του προγράμματος κατάρτισης είναι η Υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας, προστασίας του περιβάλλοντος, βασικές αρχές εργατικής νομοθεσίας και χρήση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητα (π.χ. του ΟΑΕΔ, του υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.), οι οποίες πρέπει να καλύπτουν το 10% του συνόλου των ωρών του θεωρητικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης

δ)Ο αριθμός των καταρτιζόμενων δεν μπορεί να είναι ανώτερος των 20 και κατώτερος των 5 ανά τμήμα

ε)Η συνολική ημερήσια διάρκεια υλοποίησης κάθε προγράμματος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων

στ) Η εκπαιδευτική ώρα ορίζεται σε 45 λεπτά. Το διάλειμμα ορίζεται ανά ώρα 15 λεπτά ή ανά δίωρο έως 30 λεπτά. Η ημερήσια εκπαίδευση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 21η ώρα

ζ)Η παροχή των εκπαιδευτικών σημειώσεων ως και των απαιτούμενων εκπαιδευτικών υλικών στους καταρτιζόμενους είναι υποχρεωτική για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης και σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

η)Ο αριθμός απουσιών των καταρτιζόμενων επιτρέπεται σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των ωρών του προγράμματος. Καταρτιζόμενοι που έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες απουσίες από το 10% του συνολικού αριθμού των ωρών του προγράμματος δεν τους χορηγείται βεβαίωση κατάρτισης μετά την λήξη του προγράμματος και αποχωρούν από το πρόγραμμα .

Επιτρέπεται η αντικατάσταση των καταρτιζόμενων στην αρχή υλοποίησης του προγράμματος, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί πάνω από το 10% του συνόλου των ωρών του προγράμματος κατάρτισης.

Σε περίπτωση που καταρτιζόμενος αποχωρήσει κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης η ιδιωτική συμμετοχή θα επιστρέφεται εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί το 10% του συνόλου των ωρών του προγράμματος.

θ)Οι καταρτιζόμενοι υποβάλλονται σε εκπαιδευτική αξιολόγηση τόσο κατά την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτού. Μετά το πέρας της κατάρτισης χορηγείται σε κάθε καταρτιζόμενο, βεβαίωση κατάρτισης, η οποία υπογράφεται από τον διευθυντή του ΚΕΚ, το οποίο φέρει την ευθύνη της κατάρτισης.

ι)Οι εκπαιδευτές του προγράμματος κατάρτισης θα αντλούνται από το Ενιαίο Μητρώο Εκπαιδευτών (ΕΜΕ) του ΕΚΕΠΙΣ. Επιτρέπεται η παρέκκλιση επιλογής εκπαιδευτών από το ΕΜΕ, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εκπαιδευτές από το ΕΜΕ. Σ΄ αυτήν την περίπτωση απαιτείται πλήρως τεκμηριωμένη αιτιολόγηση από τον φορέα που υποβάλλει την πρόταση σύμφωνα και με τις αρχές της υπ΄ αριθ. 115911/9.10.2000 Απόφασης του υπουργού Εργασίας σχετικά με τις «Προδιαγραφές Συγκρότησης Μητρώου Εκπαιδευτών/ Εκπαιδευτριών» Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης» και με την σύμφωνη γνώμη του ΕΚΕΠΙΣ.

ια)Αντικατάσταση και αύξηση εκπαιδευτών μπορεί να γίνει μόνο εφόσον οι νέοι εκπαιδευτές έχουν τουλάχιστον τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τους αντικατασθέντες. Ο φορέας υποχρεούται να γνωστοποιήσει την αντικατάσταση στην αρμόδια υπηρεσία που έχει εγκρίνει την πρόταση αιτιολογώντας την αντικατάσταση ή την αύξηση.

ιβ)Οι ανάδοχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να συμμετέχουν σε διαδικασία πιστοποίησης της κατάρτισης βάσει διεθνώς αναγνωρίσιμων προτύπων και διαδικασιών, από φορείς πιστοποίησης με εμπειρία στην Ελλάδα και την Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι και ο ίδιος ο καταρτιζόμενος το επιθυμεί.

Το κόστος πιστοποίησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 110 ευρώ ανά καταρτιζόμενο για μέρος ή το σύνολο των εκπαιδευτικών ενοτήτων.

Οι ανάδοχοι θα πρέπει να τηρούν τους όρους πληροφόρησης και δημοσιότητας των ενεργειών τους [κανονισμός (ΕΚ) 1159/2000 της Επιτροπής].

Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης δημοσίευσης, με μέριμνα των αναδόχων, γίνεται μνεία για την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στη χρηματοδότηση του κάθε επιμέρους υποέργου.

Γεωγραφική κατανομή των προγραμμάτων κατάρτισης ανά νομό

ΝΟΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΔΡΑΜΑΣ 14

ΕΒΡΟΥ 12

ΚΑΒΑΛΑΣ 12

ΞΑΝΘΗΣ 10

ΡΟΔΟΠΗΣ 7

ΣΥΝΟΛΟ 55

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.