Καμια επισημη καταγγελια για μη καταβολη δωρου Πασχα στην Ξανθη αλλα…

Οι αυστηρές ποινές που προβλέπονταν και φέτος για την μη έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα από τους εργοδότες, έβαλαν «φωτιά στα μπατζάκια» κάποιων εξ αυτών και εξέθεσαν όσους φάνηκαν ασυνεπείς απέναντι στις διατάξεις του νόμου.

Το δώρο του Πάσχα έχει καθιερωθεί να δίνεται την Μεγάλη Τετάρτη, κάτι που φέτος απαιτήθηκε επ’ απειλή αυτόφωρου! Με την κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) 19040/7.12.1981 (ΦΕΚ 742/Β/10.12.1981) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.1082/1980, οι μισθωτοί όλης της χώρας που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους επίδομα δώρου Πάσχα. Το δώρο καταβάλλεται στους εργαζομένους στο ακέραιο, εφόσον η εργασιακή τους σχέση έχει διαρκέσει όλο το χρονικό διάστημα από 01/01–30/04 και συνίσταται σε μισό μισθό ή σε 12,5 ημερομίσθια δώρου για τους μισθωτούς και σε 15 ημερομίσθια δώρου για τους ημερομισθίους. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει μικρότερο διάστημα, τότε ο εργαζόμενος θα πάρει ένα μέρος του δώρου ανάλογο αυτής της διάρκειας. Για τον υπολογισμό της εργασιακής σχέσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας, άδειας άνευ αποδοχών, άδειας σπουδαστών για συμμετοχή σε εξετάσεις, ασθενείας για τις οποίες ο εργαζόμενος έχει επιδοτηθεί από τον ασφαλιστικό του οργανισμό (πλην ημερών λοχείας), κ.α. Το άρθρο 3 της 19040/1981 Κ.Υ.Α. ορίζει ότι το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται βάσει των τακτικών αποδοχών που καταβάλλονται στους μισθωτούς τη 15η ημέρα προ του Πάσχα.

Ανησυχία και «βροχή» καταγγελιών σε άλλες περιοχές

Τα παραπάνω έφεραν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με επιχειρήσεις να εκβιάζουν με απειλή απόλυσης να υπογράψουν ότι πήραν το δώρο Πάσχα χωρίς να τους έχει καταβληθεί και με άλλες να το δίνουν σε είδος με προϊόντα που παράγουν! Το θέμα ανακινήθηκε από μερίδα του κεντρικού τύπου, με τη σημείωση ότι οι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους συνδικαλιστές, αλλά αποφεύγουν τις καταγγελίες μιας και η εργοδοτική τρομοκρατία και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν συνιστούν και τις… καλύτερες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της χώρας, η εικόνα με την μη καταβολή δώρου Πάσχα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και χειρότερη από την περίοδο των Χριστουγέννων. Τότε, μόνο στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει 410 καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δώρου σε 2.707 εργαζόμενους, συνολικού ύψους 2.654.000 ευρώ. Από τις 410 καταγγελίες βρέθηκε λύση για 300 περιπτώσεις και καταβλήθηκε το δώρο σε 2.120 εργαζόμενους (2.100.000 ευρώ), ενώ για τις 110 (αφορούν 587 εργαζόμενους και 554.000 ευρώ) υποβλήθηκαν μηνύσεις και ορίστηκαν δίκες. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις Σέρρες, όπου πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για μη καταβολή δώρου του Πάσχα και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκη Απιδόπουλου, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνεται καταγραφή των στοιχείων και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ειδικού γραμματέως του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη, «τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Για την καθυστέρηση καταβολής του δώρου Πάσχα μετά την προθεσμία της Μεγάλης Τετάρτης, επισύρονται ποινικές κυρώσεις».

«Χάλια και δεν ξέρουμε πού θα πάει αυτή η ιστορία…»

Κανένας εργοδότης δεν παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο τις περασμένες μέρες στην Ξάνθη. «Δεν είχαμε κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο δεν έφτασε καμία καταγγελία» λέει ο πρόεδρός του Άγγελος Μπεμπεκίδης, προσθέτοντας: «Πάντα υπάρχει ο φόβος και έτσι γίνεται, ωστόσο μπορεί να γίνει ανώνυμη καταγγελία είτε σ’ εμάς είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Ο κ. Μπεμπεκίδης θυμίζει ότι το ίδιο μέτρο ίσχυσε και τα Χριστούγεννα, λέγοντας: «Τότε είχαμε ένα-δύο περιστατικά και έγιναν επαφές που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τελικά το δώρο οι εργαζόμενοι. Μερικές φορές χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις προς τους εργοδότες ώστε να συμμορφωθούν».

Όσο για την περί τα εργασιακά κατάσταση που επικρατεί την Ξάνθη, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ξ. τη χαρακτηρίζει «χάλια», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάμε από το κακό στο χειρότερο» και συμπληρώνοντας: «Ήδη πάνε να βάλουν χέρι στα βαρέα και ανθυγιεινά (σσ. το «χέρι» έχει μπει προ καιρού με το όργιο των αντιεπιστημονικών και εξοργιστικών γνωματεύσεων της περιβόητης επιτροπής Μπεχράκη, αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν να το θυμούνται…) και πάνω από διακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν από αυτά. Τίποτε δεν προχωράει. Εμείς στην Ξάνθη έχουμε έντονο και το πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ και δεν ξέρουμε πού θα πάει αυτή η ιστορία…» κατέληξε ο συνομιλητής μας.
Και ο εργασιακός κατήφορος δεν έχει τέλος…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.