Καλεσμα της ΑΔΕΔΥ στην πανελλαδικη πανεργατικη απεργια της 23ης Φεβρουαριου

Επίσκεψη στην Κομοτηνή πραγματοποίησε την Τετάρτη ο κ. Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με σκοπό να συνδράμει στην προσπάθεια για ενημέρωση των δημόσιων υπαλλήλων και στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή τους στην προγραμματισμένη για τις 23 Φεβρουαρίου 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Καλομοίρης συμμετείχε ως ομιλητής, σε εκδήλωση, που πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα έχουν πλήξει το τελευταίο διάστημα το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κίνδυνος υφίσταται, σύμφωνα με τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, και για τις συνθήκες εργασίας των εν ενέργεια υπαλλήλων, αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών.

 

Το στόχο αυτό υπογράμμισε και ο ίδιος ο κ. Καλομοίρης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης, ένα μήνυμα ανατροπής μια πολιτικής, που λεηλατεί εισοδήματα, καταργεί εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, δικαιώματα, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες με αγώνες». «Είναι μια κρίσιμη απεργιακή κινητοποίηση», συνέχισε, «αφού γίνεται σε μια περίοδο, που η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τις κυβερνήσεις των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνουν το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που μαζί με το σύμφωνο σταθερότητας, θα αποτελέσει μια θηλιά στο λαιμό των εργαζόμενων».

«Συρρικνώνονται υπηρεσίες με την παύση προσλήψεων και τους ραγδαίους ρυθμούς συνταξιοδότησης των υπαλλήλων»

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους δημόσιους υπαλλήλους, αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση του ωραρίου εργασίας τους κατά 2, 5 ώρες την εβδομάδα, η οποία αντιστοιχεί σε 45.000 θέσεις εργασίας, που χάνονται. «Η πολιτεία», τόνισε, «εξοικονομεί με αυτόν τον τρόπο 45.000 υπαλλήλους, που θα έπρεπε να διοριστούν στο δημόσιο, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των υπηρεσιών». Παράλληλα δε επισήμανε και τους ραγδαίους ρυθμούς, με τους οποίους αυξάνεται η συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, παραθέτοντας στοιχεία για την προηγούμενη χρονιά, που υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να βγουν στη σύνταξη. «Από ό,τι φαίνεται», παρατήρησε, «άλλοι τόσοι αναμένεται να βγουν στη σύνταξη και κατά την παρούσα χρονιά, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί θα συνεχίζονται. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι το δημόσιο να χάνει στελέχη και οι υπηρεσίες να συρρικνώνονται, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο έργο τους». Μετά ταύτα διέβλεψε και την ακάθεκτη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών, όπως σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο. Στο σημείο αυτό έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ένα ευρύτατο πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου», υπογραμμίζοντας ότι «αυτά έχουν αποκτηθεί από τη δουλειά των εργαζόμενων σε αυτόν τον τόπο και δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση και καμία τρόικα να επιβάλει τέτοιες επιλογές».

«Εμείς διεκδικούμε ένα μισθολόγιο, που να αποκαθιστά τις αδικίες, που έχουν συσσωρευτεί στο δημόσιο»

Στη συνέχεια εστίασε στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που σχεδιάζεται, όπως υποστήριξε, κατά τις επιταγές του μνημονίου. «Ουσιαστικά», συνέχισε, «η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι περικοπές, που έχουν γίνει, έχουν οδηγήσει στην απώλεια περίπου του 25% του εισοδήματός μας. Έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν σε μείωση σε ποσοστό 40-50% του πραγματικού εισοδήματος». Αναφέρθηκε επίσης και σε δημοσίευμα πανελλαδικής εφημερίδας, κατά το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν λάβει μέσα σε 8 χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2009, 80% αύξηση στις αποδοχές τους. «ουδέν αναληθέστερον», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «το μέγεθος του ψεύδους αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι στο δημοσίευμα φέρεται το 2009 να έχουν δοθεί αυξήσεις ύψους 8%, ενώ είναι γνωστό ότι εκείνη τη χρονιά είχαν παγώσει οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων». «Εμείς διεκδικούμε ένα μισθολόγιο», κατέληξε, «που να αποκαθιστά τις αδικίες, που έχουν συσσωρευτεί στο δημόσιο, να προβλέπει την ίδια αμοιβή για τους δημοσίους υπαλλήλους των ίδιων προσόντων, ένα μισθολόγιο, που να αναβαθμίζει τις αποδοχές μας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να ζουν με αξιοπρέπεια και να μη συνεχίζουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα, προβλήματα επιβίωσης».

«Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «προέχει η υπεράσπισή τους μέσα από τις απεργίες, που κάνουμε». Εστίασε την προσοχή του στα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών, που πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας «ότι αυτά τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν, για να προχωρήσουν σε περικοπή των παροχών προς τους ασφαλισμένους». Παρέθεσε, μάλιστα, και το γεγονός ότι «εργαζόμενοι, που έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και τρία χρόνια, περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ, αφού λείπουν 1,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους». Παρότρυνε δε την κυβέρνηση, «αντί να προσανατολίζεται σε λύσεις δανειοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, να προχωρήσει σε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σεβόμενη τις δεσμεύσεις, που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η ίδια προεκλογικά».

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής

Εν κατακλείδι, τόνισε ότι «τα χρέη και τα ελλείμματα τα δημιούργησαν άλλοι», υποστηρίζοντας ότι «χρέος των εργαζομένων είναι ο αγώνας». «Δε συμβιβαζόμαστε», συνέχισε, «με τη συνέχιση και την επιδείνωση της υφιστάμενης πολιτικής, αλλά αντιστεκόμαστε, γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση». Στις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, ανέφερε την ανάγκη να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, να μειωθούν τα ληστρικά επιτόκια, ιδιαίτερα για τα δάνεια, που λάβαμε τον τελευταίο χρόνο περίπου, και να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με μια περίοδο χάριτος, που πρέπει να υπάρξει. Τα πυρά του ο κ. Καλομοίρης τα έστρεψε και εναντίον των τραπεζών και της πολιτικής, που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να παράσχει εγγύηση ύψους 30 δις ευρώ για τη δανειοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. «Όλο το ύψος του δανείου των 110 δις ευρώ», παρατήρησε, «έχει πάει στις τράπεζες, είτε ως ρευστό είτε υπό μορφή εγγυήσεων». «Πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική», συνέχισε, «και να φορολογηθούν εκείνοι, οι οποίοι χρόνια τώρα φοροδιαφεύγουν, να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, να φορολογηθεί ο πλούτος της εκκλησίας και να υπάρξει μια δίκαιη φορολογική κατανομή των βαρών, ώστε να μην πληρώσουν συνέχεια οι εργαζόμενοι αυτήν την πολιτική».

 

Αντίθεση στις καταργήσεις σχολείων και στις αλλαγές στην υγεία

Στη συνέχεια δήλωσε τη στήριξή του στην εκπαιδευτική κοινότητα, που αντιπαλεύει τις ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, και υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπούν αυτές οι αλλαγές, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές, όπως η Ροδόπη. Παρόμοια στάση κράτησε και απέναντι στο νομοσχέδιο για την υγεία, διαβλέποντας δυσμενή αποτελέσματα στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Γιώργος Ιωαννίδης, «Δε μπορεί να θεωρούνται υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατάντια της δημόσιας διοίκησης»

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, τόνισε αρχικά ότι «δε μπορεί να θεωρούνται υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατάντια της δημόσιας διοίκησης, αλλά η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική». Την εκτίμηση αυτή την δικαιολόγησε στην ύπαρξη της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, που «έχουν αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες». Αντίθετα, σε αυτές τις αιτιάσεις, που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε με το επιχείρημα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα αμείβονται κατά 60% λιγότερο, σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαίων συνάδελφων τους. «Εκεί, που περιμέναμε σύγκλιση μισθών», υποστήριξε, «με το μέσο όρο των συναδέλφων μας στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε καταντήσει ουραγοί». «Υφιστάμεθα όλες τις απώλειες του μνημονίου και έρχεται ο κ. Ραγκούσης να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο, κάνοντας αφαίμαξη από τους δημόσιους υπάλληλους άλλα 2,7 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα δε θα λείψουν μόνο από τις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα λείψουν από την αγορά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.