ΦΠΑ: Tι προβλεπεται για εστιαση, τουρισμο και μεταφορες για το 2024

Στα τέλη του έτους κλείνει η περίοδος με τον μειωμένο ΦΠΑ σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους και έτσι αναμένονται αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Στο  προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή, αναμένεται να αποτυπωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους μειωμένους συντλεστές ΦΠΑ, όπως ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να “κλειδώνει” η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% σε μεταφορές και τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται, μετά και το “πράσινο τέλος” στη διαμονή, να  γίνει μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κτλ.

Σήμερα στο 13% είναι ο συντελεστής για τα εισιτήρια σε χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές αλλά και τις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή άλλου τύπου καταλυμάτων.

Αναλυτικά:

Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Στις μεταφορές, ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Στον πολιτισμό φαίνεται να παραμένουν στις ίδιες τιμές στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα.

Επίσης και στον αθλητισμό εκτιμάται ότι θα παραμένουν τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και σχολές χορού στο 13%.

Όσον αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον καφέ και στα ταξί, παρατείνεται έως το τέλος Ιουνίου 2024, με σκοπό να επανεξεταστεί εντός του νέους έτους. Ωστόσο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Εκτιμάται ότι  θα περάσουν στον υψηλότερο συντελεστή 24%, αλλά οι αποφάσεις θα “κελιδώσουν” τις επόμενες ώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.