Για αλλη μια μερα οι εργαζομενοι της ΕΝ. ΚΛΩ. συνεχισαν τις κινητοποιησεις

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν και πάλι οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που βλέπουν η ομηρία να παρατείνεται και λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης της επιχείρησης να μην δίνεται. Από το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά η περιφερειάρχης κ. Θεοδώρα Κόκλα απουσίαζε. Ο διάλογος της κυβέρνησης με τις τράπεζες εξακολουθεί να παραμένει σε αδιέξοδο, κάτι που δεν επιτρέπει την εκταμίευση των χρημάτων, που είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός, εξασφαλίζοντας την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Άμεση απάντηση ζητούν οι εργαζόμενοι

Ο κ. Μαρίνος Πασλίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων της FANCO, τόνισε ότι «συνεχίζουμε καθημερινά τη διαμαρτυρία μας, μέχρι επιτέλους η κυβέρνηση και οι τράπεζες να καθίσουν στο τραπέζι και να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα μας. Πρέπει να καλέσουν και εμάς τα σωματεία και να δοθεί άμεσα μια λύση». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «εμείς σαν εργαζόμενοι και σαν συνδικαλιστές, δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, αντίθετα εμάς μας κοροϊδεύουν».

 

Από μεριάς της η κ. Αθανασίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ροδόπης-Μαρώνειας έκανε λόγο για μια εξάρτηση των εργαζομένων από την άρνηση της Εμπορικής Τράπεζας. Εξέφρασε δε την έκπληξη της για την πρόσφατη απαίτηση της τράπεζας για παροχή επιπλέον εγγύησης, πέραν αυτής του Ελληνικού Δημοσίου. Δήλωσε μάλιστα την αγανάκτηση του κόσμου, που ταλαιπωρείται εδώ και παρά πολύ καιρό, ενώ έκανε λόγο για θέμα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αφού εκτός από την αδυναμία εξασφάλισης των δεδουλευμένων τους και την επαναλειτουργία των εργοστασίων, δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε κάρτα ανεργίας. Κάλεσε με τη σειρά της να δοθεί μια οριστική απάντηση στο ζήτημα, ενώ τόνισε, τέλος, τη διάθεση των εργαζομένων να κατέβουν εκ νέου στην Αθήνα και να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Γιώργος Πεταλωτής «Οι τράπεζες είναι ανώνυμες εταιρίες, δεν μπορούμε να τις εκβιάσουμε»

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κομοτηνή, ο κ. Πεταλωτής ρωτήθηκε για το ζήτημα και επανέλαβε ότι «από την αρχή, που λάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας πήραμε την ευθύνη να σταματήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση, που γινόταν με την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, κατά την οποία δίνονταν εγγυήσεις πολλών εκατομμυρίων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει τυπική κάλυψη. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρία, ώστε να είναι βιώσιμη, αλλά έχει σκαλώσει στη χρηματοδότηση από μια τράπεζα. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες είναι ανώνυμες εταιρίες, κινούνται αυτόνομα και δεν μπορεί να επιβάλλει κάνεις τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα. Αυτή η τράπεζα συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσπαθούμε να την πείσουμε να συνεχίσει να συμμετέχει». Επισήμανε δε ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα. Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ο ίδιος έχει δεχτεί τους εργαζόμενους παρά πολλές φορές, ενώ όλες οι πόρτες των υπουργείων είναι ανοιχτές. Ωστόσο πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «για τη λύση δε μπορεί η κυβέρνηση να εκβιάσει κανέναν». Τέλος, επισήμανε ότι «χάθηκε πολύς χρόνος από τους χειρισμούς των προηγούμενων ετών», ενώ απέφυγε να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα δοθεί, οριστική, είτε θετική είτε αρνητική, λύση στο θέμα της ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.