Φορολογικο και ασφαλιστικο νομοσχεδιο μαζι στη δημοσιοτητα

Δείτε τι προβλέπουν

Πολλές και μεγάλες ανατροπές περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τους μελλοντικούς συνταξιούχους (κυρίως όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και μέσο εισόδημα άνω των 1000 ευρώ) να παίρνουν ψαλιδισμένες συντάξεις.
 
Το τοπίο αλλάζει άρδην με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ένταξη όλων των εργαζομένων -μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπλοκάκια, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- σε ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης με κοινούς κανόνες.
 
Για τις επικουρικές στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση εισφορών 1% (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) για μια τριετία, με την επιβάρυνση να μειώνεται στο 0,25% για κάθε πλευρά από 1/6/2019. Η επιβάρυνση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τις 31/5/2022, με στόχο τη στήριξη του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο εντάσσονται και τα ταμεία εφάπαξ και μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ.
 
Επίσης στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων ευρώ.
 
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ δεν υπάρχει η εναλλακτική επιλογή από τους αγρότες χαμηλότερης εισφοράς που θα αντιστοιχούσε και σε χαμηλότερη σύνταξη.
 
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα. Πάντως το Ασφαλιστικό δεν αναμένεται να περάσει ανώδυνα από την κοινωνία, με τα συνδικάτα να έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης, οργανώνοντας μεγάλες απεργίες. 

Τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού

Στο πρώτο και μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση χθες η κυβέρνηση περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.
 
Τομή του νομοσχεδίου είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι -συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών- εντάσσονται στο ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης ασφαλισμένοι υπάγονται στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης.
 
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει: «Οι υπαγόμενοι στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος και τις λοιπές μεταβατικές διατάξεις».
 
Επίσης καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες καταβολής εισφορών στο 20% του εισοδήματος. 

Η εθνική σύνταξη

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. 

Οι διατάξεις του φορολογικού

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις της φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις φορολογίας για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ.
 
Όπως ορίζεται το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
 

Εισόδημα Συντελεστής
0-20.000 22%
20.001 – 30.000 29%
30.001 – 40.000 37%

 
 
Στο φόρο που προκύπτει από αυτή την κλίμακα χορηγείται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα), η οποία δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και απομειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ.
 
Με βάση τα παραπάνω, το έμμεσο αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 9.091 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, σε μισθωτό με εισόδημα 21.000 ευρώ εισόδημα δίνεται έκπτωση φόρου 1.990 ευρώ.
 
Όταν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα, το συνολικό του εισόδημα θα αθροίζεται και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών αλλά η έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ θα δίνεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
 
Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και τις συνδεδεμένες, καθώς και οι επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις, στο σύνολό τους, δεν συνυπολογίζονται.
 
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. 

Οι συντελεστές για μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητη περιουσία

Τέλος, τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 15%. Επίσης το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
 

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία Συντελεστής
0-12.000 15%
12.001 – 35.000 35%
35.001- 45%

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.