Επηρεαζουν την Κομοτηνη, οι μειωμενες πληροτητες των ξενοδοχειων στην Ξανθη
Μειωμένη σε σχέση με αυτήν των τελευταίων ετών, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται σε «καταστροφή», είναι η κίνηση των επισκεπτών που αναμένεται τα αμέσως επόμενο εικοσιτετράωρα στην γειτονική Ξάνθη, ένεκα και της κορύφωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Η «βασίλισσα» του καρναβαλιού στην Βόρεια Ελλάδα, μετρά φέτος απώλειες στην επισκεψιμότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής που σύμφωνα με τον ταμία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ.Γιώργο Χρυσοχοΐδη αγγίζουν το 80%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις μονάδες εκτός πόλης.
Και αν το δεδομένο αυτό ελάχιστα επηρεάζει την Ξάνθη, έχει μεγαλύτερο «αποτύπωμα» σε γειτονικές πόλεις όπως η Κομοτηνή που «κέρδιζε» μερίδα των επισκεπτών που αδυνατούσαν να βρουν δωμάτιο στην πόλη της Ξάνθης. Βέβαια όπως εξήγησε ο κ.Χρυσοχοΐδης υπήρχε πάντα και ο διαχωρισμός στο προφίλ των επισκεπτών των δύο πόλεων, με την μεν Ξάνθη να κερδίζει τον μεμονωμένο τουρίστα, την δε Κομοτηνή να κερδίζει στο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού, το οποίο ωστόσο και φέτος καλά κρατεί.
Όπως τόνισε ο ίδιος στην Κομοτηνή υπάρχουν κρατήσεις στο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού και στοχεύουν στην άφιξη γεμάτων λεωφορείων ώστε να διατηρηθούν οι πληρότητες, ωστόσο αναμένεται να επηρεαστεί σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους επισκέπτες εκτός και αν η Ξάνθη «γεμίσει» έστω και την τελευταία στιγμή.
Εν αντιθέσει με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Ξάνθης, οι αντίστοιχες καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις της Κομοτηνής μπορεί να διαφημίζουν την πόλη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν «αποτύπωμα» στην επισκεψιμότητα αυτής, όπως τουλάχιστον προσμετράται από τις κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης. Όπως τόνισε ο κ.Χρυσοχοΐδης αυτό που παρατηρείται είναι μεν μια μικρή επισκεψιμότητα, νεαρών κυρίως επισκεπτών οι οποίοι ωστόσο φιλοξενούνται σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς.
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως κάθε τι που γίνεται με στόχο την προβολή και την αναγνωρισιμότητα της πόλης είναι θετικό αλλά και σύμφωνο με το βασικό ζητούμενο και το κλάδου που ο ίδιος υπηρετεί, ώστε να έρχονται και επισκέπτες.
Ερωτηθείς ως προς την διαθεσιμότητα κλινών για το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάποιος δεν κινηθεί άμεσα θα βρει εύκολα. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με λεωφορεία και πιθανόν να έχουν γεμίσει ή να έχουν ελάχιστα τελευταία δωμάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ωστόσο πως μπορεί να ανακύψει πρόβλημα από ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, από τα πρακτορεία που δεν καταφέρουν να πουλήσουν τα πακέτα τους. Κρατώντας το αισιόδοξο σενάριο της έλευσης των γεμάτων λεωφορείων ο κ.Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις επισκεπτών που παραδοσιακά επισκέπτονται τέτοια περίοδο την περιοχή μας.
Η περίοδος που προηγήθηκε έκρυβε εκπλήξεις για τον κλάδο των ξενοδόχων που δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος εξήγησε πως υπήρξαν ακυρώσεις στην πόλη της Κομοτηνής τόσο από φοιτητές όσο και από καθηγητές που είχαν κρατήσεις για την περίοδο της εξεταστικής που ακυρώθηκε ή διεξήχθη ψηφιακά, ενώ υπήρχε ανησυχία και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το ενδεχόμενο κλεισίματος της Εγνατίας Οδού που θα δημιουργούσε πρόβλημα, ανησυχίες που δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το «κερασάκι στην τούρτα» η διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού για το μουσικό ρεπερτόριο
Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το πιο πρόσφατο θέμα το οποίο καλούνται να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι όλης της χώρας και αφορά στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση και αφορά ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο στο οποίο υποχρεούνται και ως κλάδος.
Ήδη με ανακοινώσεις τους κατά των ρυθμίσεων έχουν εκφραστεί οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και δικαίως όπως εξήγησε ο κ.Χρυσοχοΐδης ο οποίος έκανε λόγο για «το κερασάκι στην τούρτα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και καιρό τον κλάδο, ο οποίος καλείται να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα, όπως και άλλοι κλάδοι, σε μια σειρά διαφόρων οργανισμών που εμφανίζονται κατά καιρούς και διεκδικούν».
«Σε άλλες χώρες υπάρχει ένα συλλογικό όργανο το οποίο τα διαχειρίζεται όλα αυτά και μετά τα ανακατανέμει μεταξύ τους ο κάθε οργανισμός» εξήγησε ως δεδομένο που θα έπρεπε να ισχύσει και στην Ελλάδα για να τονίσει πως η επίμαχη διάταξη υποχρεώνει την μετάδοση ελληνικής μουσικής. «Καταλαβαίνω τη λογική της, αλλά δεν ταιριάζει σε όλους τους χώρους. Ένα μαγαζί που ούτως ή άλλως έπαιζε ελληνικά, θα έχει πλεονέκτημα. Ένα μαγαζί το οποίο έπαιζε ξένα, ξαφνικά θα πρέπει να του αλλάξουμε την ταυτότητά του;» διερωτήθηκε καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να το ξανασκεφτεί.
Ζητούμενο η Θράκη ως διαφορετικό τουριστικό προϊόν
Κλείνοντας ο ίδιος ρωτήθηκε και για την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Συνδέσμου με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αναφέροντας μόνο το βασικό ζητούμενο από πλευράς των ξενοδόχων της Θράκης, ήτοι την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος εντός της Περιφέρειας. «Ο προορισμός Θράκη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά» ανέφερε εξηγώντας πως «σαφώς θα μπορέσει να συνεργαστεί με το δυτικό κομμάτι της περιφέρειας, αλλά θα θέλαμε να δούμε ένα κομμάτι αυτόνομο της Θράκης, σε ό,τι αφορά την προβολή και την τουριστική της υποστήριξη».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.