Επιπλεον πονοκεφαλους φερνουν τα νεα μετρα στα καφε-μπαρ της Κομοτηνης

Σπύρος Θυμικιώτης «Καλούμαστε πάλι να κάνουμε τους χωροφύλακες στα μαγαζιά μας»

«Οι μαγαζάτορες είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, αλλά κατά των διαχωρισμών»

Την άποψη πως τα καταστήματα διασκέδασης αποτελούν για ακόμα μια φορά το εύκολο θύμα για την εφαρμογή μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, αλλά και αυτά που φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση.

Σημείωσε δε πως θα πρέπει η εφαρμογή των μέτρων να γίνεται ανάλογα με την κατάσταση μιας περιοχής, τόσο επιδημιολογικά όσο και σε επίπεδο επισκεπτών την θερινή περίοδο, και όχι να μπαίνουν συλλήβδην όλα τα καταστήματα «στο ίδιο τσουβάλι».

Είναι όμως και ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το τι θα συμβεί από το φθινόπωρο, πιστεύοντας πως πρώτα θα πληγούν τα καταστήματά τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα την  επιφυλακτικότητά του για τους διαχωρισμούς που εφαρμόζονται στους χώρους τους.

Πρακτικά αδύνατη η αυστηρή εφαρμογή των νέων μέτρων

«Καλούμαστε πάλι να κάνουμε τους χωροφύλακες στα μαγαζιά μας, από τη στιγμή που είναι διαφορετικά τα μέτρα και τα σταθμά στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές» σημείωσε, τονίζοντας πως τελικά «τσουβαλιάζονται» όλοι μαζί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως στο κατάστημα της παραλίας που «ενοχοποιήθηκε» για διασπορά του ιού, υπολογίζεται πως συγκέντρωσε 10.000 άτομα, αριθμός που ούτε μερικώς μπορεί να υπάρξει στη Ροδόπη, μια περιοχή που το καλοκαίρι δεν έχει μεγάλη κίνηση.

Έτσι καλούνται να γίνουν διαιτητές, για το ποιος είναι όρθιος και γιατί, στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, κάτι που ο κ. Θυμικιώτης θεωρεί πρακτικά αδύνατο. «Όλα τα μέτρα είναι εναντίον μας, κάνουμε τους διαιτητές, τους κακούς, κι δεν είναι με αυτό τον τρόπο βιώσιμη η εστίαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάθε περιοχή με τη δική της ιδιαιτερότητα

Άλλωστε έχουν στα καταστήματα νεότερους θαμώνες, όπου ο κόσμος δεν είναι πειθήνιος, με αντιρρήσεις, νεύρα, σε αυτό το κομμάτι όμως, δεν έχουν βοήθεια από πουθενά.

Όσο για τους ελέγχους, πιστεύει πως θα είναι αυστηροί. Άλλωστε είναι δεδομένο πως η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση, και το γεγονός ότι καλείται να εφαρμόσει όλες τις διατάξεις, που και αυτές έχουν πολλές φορές ασάφεια, επιπρόσθετα όλων των άλλων καθηκόντων τους.

«Κάθε περιοχή έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, και ανάλογα με την κατάσταση θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα, δεν είμαστε το ίδιο με μια τουριστική περιοχή ή μια μεγάλη πόλη» σημείωσε ο κ. Θυμικιώτης. Ιδίως δε όταν η καθημερινότητα της περιοχής δεν έχει διερχόμενους, αλλά οι επιχειρήσεις διασκέδασης είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένους δρόμους και έτσι είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Αγωνία για το Σεπτέμβριο

«Δεν περιμένουμε κάτι ευχάριστο, και όσο τα κρούσματα παίρνουν την ανιούσα, βλέπουμε πολύ δύσκολα τα πράγματα» σημείωσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα, με την έλευση των φοιτητών.

Όμως τότε, αν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων πανελλαδικά, θα κλείνουν πάλι όλες οι περιοχές, χωρίς κρίση αν τοπικά υπάρχει ή όχι έξαρση κρουσμάτων σύμφωνα με τον κ. Θυμικιώτη. Αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι τοπικοί άρχοντες, σημείωσε, ώστε να μην πάρει η μπάλα και τις περιοχές με λίγα κρούσματα, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

Προειδοποίησε δε πως οι περιορισμοί στα καταστήματα διασκέδασης ή και το κλείσιμό τους, δεν περιορίζει την εξάπλωση του ιού, απλώς μεταφέρει την μετάδοσή του στα πάρκα, τις πλατείες, και όπου αλλού οργανώνονται αυτοσχέδια πάρτι, με συνωστισμό που δεν ελέγχεται. «Δεν μπορεί να έχουμε όλους καθήμενους, και στην Παλιά Νομική να έχουμε πάρτι με 1000 άτομα, χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο κ. Θυμικιώτης.

Δεν συμφωνούν με τις διακρίσεις στους χώρους

Φυσικά η μεγαλύτερη αλλαγή που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εφαρμογή των μέτρων για αμιγείς και μεικτούς χώρους, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν, ιδίως σε περιοχές σαν την δική μας που έχει συγκεκριμένους θαμώνες, και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

«Αυτά είναι μόνο για τα τουριστικά, και εμείς στην επαρχία που δεν έχουμε τουρισμό, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «οι μαγαζάτορες είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, αλλά κατά των διαχωρισμών» θεωρώντας πως ο αποκλεισμός κάποιων θαμώνων αποτελεί ρατσισμό.

Γενικότερα τα πράγματα θεωρεί πως δεν βαίνουν σε καλή κατεύθυνση, για τον τομέα της διασκέδασης, ενώ σημείωσε πως το σωματείο τους θα κάνει συνεδρίαση τις επόμενες μέρες, για να εκφέρει γνώμη για τα όσα γίνονται, αλλά και τα μέτρα που έρχονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.