Ενα υφασματαδικο, με σχεδον 100 χρονια παραδοσης

Από το 1926 η οικογένεια Χακκή συνεχίζει να πουλάει υφάσματα στα ραφεία αλλά και τους κατοίκους της Κομοτηνής

Μια παράδοση από το 1926, όταν ο προπάππους τους πήρε την πρώτη Άδεια Άσκησης Επιτηδεύματος από την Οικονομική Εφορεία Κομοτηνής, συνεχίζουν μέχρι σήμερα οι Σοϊσάλ Χακκή, και ο Μεχμέτ Χατζησουλεϊμάν, σε μια οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων, τα υφάσματα Χακκή Μεχμέτ ΟΕ, που άντεξε στο χρόνο, και πλησιάζει την εκατονταετία της ύπαρξής της μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς.

Την ιστορικότητα της επιχείρησης, που είχε διαφορετικές στέγες όλο αυτό το διάστημα, μπορεί να δει κάποιος τόσο στο εξωτερικό, στην πινακίδα που έχουν αναρτημένη, όσο και εντός του καταστήματος, στον τοίχο του οποίου βρίσκεται αυτή η πρώτη άδεια, ενώ η επιχείρηση θεωρείται ακόμα παλιότερη, μιας και ο προπάππους, πουλούσε υφάσματα πριν θεσμοθετηθούν οι άδειες αυτές.

Όπως σημείωσε ο κ. Χακκή, πριν από αυτούς την επιχείρηση την είχε ο πατέρας και ο θειός του, όμως σιγά σιγά με τα χρόνια, αυτοί μεγάλωσαν και τα ηνία πήρε η νεότερη γενιά, ώστε να συνεχίσουν την επιχείρηση.

Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται στο κατάστημα από τα 12 του χρόνια, όταν το κατάστημα βρισκόταν σε άλλο σημείο, στη Λεωφόρο Ηρώων, και έμαθε από τους υπαλλήλους του καταστήματος τη δουλειά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν σπουδές, όμως τελικά, λόγω και της κρίσης, αποφάσισε να επιστρέψει στην επιχείρηση της οικογένειας.

Σημαντική η αλλαγή της φύσης της δουλειάς με το πέρασμα των δεκαετιών

Βέβαια η επιχείρηση έχει αλλάξει πολύ από τα χρόνια του προπάππου του και συνεχίζει να προσαρμόζεται διαρκώς, μιας και το ύφασμα αλλάζει συνεχώς.

«Δεν είναι εύκολη δουλειά, θέλει σημαντικό κεφάλαιο, γιατί πρέπει να φέρεις όλα τα χρώματα, όλα τα υφάσματα, ώστε να μπορέσεις να εξυπηρετήσεις όλους τους πελάτες σου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα παλιότερα πολύ καλά υφάσματα, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια, γιατί έχουν κλείσει όλα τα κλωστοϋφαντουργεία. Έτσι υπάρχουν κάποιες πελάτισσές τους, μεγαλύτερης ηλικίας, που ψάχνουν κάποια υφάσματα με την ονομασία τους ή το υλικό τους, ενώ δεν μπορούν να τα εισάγουν κιόλας μια και οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ίσως θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κόστος, όμως δυστυχώς αυτό είναι δύσκολο με δεδομένη την αγορά της περιοχής.

Άλλωστε η γενικότερη άνοδος των έτοιμων ρούχων, που πλέον είναι φτηνότερα και πιο ευρέως διαθέσιμα, έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα της αγοράς.

Έτσι πλέον κάποιος θα αγοράσει ύφασμα μόνο για «καλό» ρούχο, παρόλο που ακόμα υπάρχουν πελάτες που τους εμπιστεύονται, γιατί πολλές φορές, με τους κανόνες τις αγοράς, το ύφασμα στα έτοιμα ρούχα δεν είναι απαραίτητα αυτό που περιμένουν.

«Μπορεί να γράφει κάποιος ότι είναι 100% βαμβακερό για παράδειγμα, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητά, και αυτοί που μας εμπιστεύονται, έρχονται και μας ζητούν συγκεκριμένα υφάσματα» σημείωσε.

Φυσικά και ο κορωνοϊός, που είναι τελευταία εξέλιξη, επηρέασε τη δουλειά, γιατί παρόλο που έχουν και χονδρική πώληση, πολλές φορές αυτός που αγοράζει το ύφασμα θέλει να το πιάσει, να το δει από κοντά.

Άγνωστο το μέλλον της δουλειάς

Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον; Αυτό δεν το ξέρουν, παρόλο που σίγουρα θα υπάρξουν και πάλι αλλαγές.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζησουλεϊμάν, παλιότερα είχαν λιγότερα είδη με καλύτερη ποιότητα, τώρα σταδιακά έχουν περισσότερα είδη, πιο φτηνά, πηγαίνοντας σε άλλα υφάσματα, και φυσικά ανάλογα και το χρώμα.

Κάποιοι μάλιστα αναζητούν συγκεκριμένα χρώματα, και δεν ανησυχούν για την ποιότητα, άλλοι κοιτούν τα σχέδια, και έτσι όλα βρίσκονται σε μια κατάσταση ρευστότητας.

Πολλές φορές υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν υφάσματα μόνο για επισκευές, κάτι που σημαίνει πως η αγορά είναι δύσκολη, ειδικά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει από την αρχή.

Παρόλα αυτά έχουν πελάτες σε όλη τη Θράκη, δουλεύοντας και με αρκετά ραφεία, μιας και όπως τονίζουν, υπάρχουν αρκετά καλά στην περιοχή.

Επίσης έχουν επεκταθεί και σε ριχτάρια, κουρτίνες, και οτιδήποτε έχει σχέση με το ύφασμα, ανάλογα φυσικά και τις απαιτήσεις και τη ζήτηση.

Ακόμα 100 χρόνια για την επιχείρηση;

Όσο για την επόμενη γενιά, που θα κληθεί να αναλάβει το κατάστημα, όπως σημειώνει ο κ. Χακκή, ακόμα τα παιδιά τους είναι μικρά όμως κανείς δεν ξέρει τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Άλλωστε ο ίδιος είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, ο συνάδερφος του είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, όμως τελικά κατέληξαν στο κατάστημα, και κοιτούν μπροστά.

Όσο όμως υπάρχει δουλειά και ζήτηση για τα υφάσματα, αυτοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κρατούν την παράδοση του καταστήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.