Ευκαιριες επαγγελματικης σταδιοδρομιας για νεους και γυναικες

Στη χρηματοδότηση των νέων και των γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις αποσκοπούν τα δύο προγράμματα για την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα βασικά σημεία των οποίων ανακοινώθηκαν ήδη από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να «βγουν στον αέρα» και οι σχετικές προκηρύξεις των προγραμμάτων, καθώς και ο οριστικός κανονισμός των δύο δράσεων.

Τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ), συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή των προτάσεων συμμετοχής και στα δύο προγράμματα αρχίζει στις 15 Ιουνίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής ορίστηκε η 30ή Ιουλίου.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 έως και το 1991.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 14 εκατ ευρώ, δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι που γεννήθηκαν από το 1970 έως και το 1991.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για τη συμμετοχή και στα δύο προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος.

Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

Δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις ανάγκες του προγράμματος, οι επιτηδευματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα (έντυπο φορολογίας Ε3), καθώς επίσης και όσοι δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες που φορολογούνται αποκλειστικά με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τού τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών του τουρισμού και της ανακύκλωσης- περιορισμού της ρύπανσης.

Ποιοι εξαιρούνται από τα προγράμματα

Από τα προγράμματα εξαιρούνται και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής:

•Οι δραστηριότητες του τομέα της χαλυβουργίας, όπως αυτός προσδιορίζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄ του νέου Πολυτομεακού Πλαισίου για τις Περιφερειακές Ενισχύσεις προς μεγάλα επενδυτικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•Οι δραστηριότητες ναυπηγικών εργασιών όπως αυτές προσδιορίζονται στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία (2003/C317/06).

•Οι δραστηριότητες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτός προσδιορίζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ του νέου Πολυτομεακού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•Οι δραστηριότητες του τομέα των συνθετικών ινών, όπως αυτός προσδιορίζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ΄ του νέου Πολυτομεακού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαιρούνται επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

Επίσης εξαιρούνται επαγγέλματα και επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών, τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

•Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

•Επιχειρήσεις σχετιζόμενες με μεταφορές, ταχυμεταφορές, κατασκευές.

•Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, καντίνες, εστιατόρια, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, Ιnternet Cafe κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών. – Πλανόδιες επιχειρήσεις.

•Επιχειρήσεις σχετιζόμενες με δραστηριότητες πλυντηρίων αυτοκινήτων.

•Επιχειρήσεις σχετιζόμενες με υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων.

•Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

Εξαιρούνται επίσης, και συνεπώς είναι μη επιλέξιμες, επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Ποιοι εντάσσονται στα προγράμματα

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, ΕΠΕ ή Ανώνυμη ή Συνεταιρισμός), η οποία θα συσταθεί μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

Επιλέξιμα εταιρικά σχήματα είναι εκείνα στα οποία:

Για τη μεν γυναικεία επιχειρηματικότητα στα κεφάλαιά του συμμετέχουν γυναίκες με ποσοστό τουλάχιστον 75%, για τη δεν ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στα εταιρικά σχήματα μετέχουν νέοι με ποσοστό τουλάχιστον 75%.

Η διαχείριση της εταιρείας θα ασκείται αποκλειστικά από τους επιλέξιμες εταίρους- γυναίκες ή νέους αντίστοιχα.

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων ως μετόχων/εταίρων.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή Εταιρειών Παροχής Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Venture Capitals) με ποσοστό μέχρι 25% του μετοχικού/ εταιρικού κεφαλαίου.

Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία μόνο πρόταση ανά κύκλο του προγράμματος. Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερες από μία προτάσεις στο Πρόγραμμα, οι προτάσεις που αυτό το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει θα απορρίπτονται όλες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής άλλων προσώπων.

Υποβολή προτάσεων ηλεκτρονικά

Η πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά (μέσω Διαδικτύου) μετά τις 15/6/2009 και μέχρι 30/6/2009 σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί από την ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. Εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής υποβάλλεται υποχρεωτικά και ο πλήρης φάκελος με την έντυπη μορφή της πρότασης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., Ξενίας 16, 115 28, Αθήνα.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, που ορίζεται κατά την προκήρυξη του Προγράμματος, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.

Τι πρέπει να συμπληρώσετε στην υπεύθυνη δήλωση

Με τον φάκελο υποβολής της πρότασης αποστέλλεται στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 (μία για καθένα φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην πρόταση), στην οποία θα αναφέρεται ότι:

•Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην πρόταση είναι πλήρη, ακριβή και αληθή.

•Ο υποψήφιος δεν ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2008 έως την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

•Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ή μέρος του δεν θα χρηματοδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα.

•Δεν συμμετέχει σε άλλη πρόταση του εν λόγω προγράμματος.

•Αποδέχεται τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται από το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS και τα συστήματα των ασφαλιστικών οργανισμών.

•Δηλώνει μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω της οποίας αποδέχεται ότι τα μηνύματα που θα αποστέλλονται προς την ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. και το e-mail: gynaikeia@eommex. gr ή neaniki@eommex. gr και όσα λαμβάνονται από αυτήν θα επέχουν θέση επίσημων εγγράφων.

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής της πρότασης είναι τα εξής:

Για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο:

•Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή/και αντίστοιχο εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008), ή αντίστοιχη επικυρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, ή βεβαίωση της ΔΟΥ ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

•Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι δυνατό να εκδοθούν στην ημερομηνία υποβολής της πρότασης, τότε τίθεται καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. η 19η Ιουνίου 2009. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν έχει υποχρέωση σε φορολογική δήλωση, τα παραπάνω αντικαθίσταται με σχετική βεβαίωση από την Εφορία.

•Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας κάθε συμμετέχοντος δικαιούχου (φυσικό πρόσωπο).

•Βεβαιώσεις για τα προσόντα των υποψήφιων επιχειρηματιών. Γίνονται δεκτά ένσημα ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, πτυχία σπουδών, βεβαιώσεις επιμόρφωσης- κατάρτισης, φορολογικές δηλώσεις οικογενειακής επιχείρησης (στις περιπτώσεις απασχόλησης σε οικογενειακή επιχείρηση), ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης και επικυρωμένης Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/86 του ενδιαφερομένου για την εμπειρία του. – Τα δικαιολογητικά μαζί με το έντυπο υποβολής- αίτηση συμμετοχής της πρότασης (επιχειρηματικό σχέδιο) αποστέλλονται ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, μαζί με την έντυπη μορφή της πρότασης στη διεύθυνση ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., Ξενίας 16, 115 28 Αθήνα εντός των παραπάνω προθεσμιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αποστέλλουν έναν πρωτότυπο φάκελο υποψηφιότητας και υποχρεωτικά θα υποβάλλουν με μέσο ψηφιακής καταγραφής και το συμπληρωμένο έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή.

Η μη αποστολή των απαραιτήτων δικαιολογητικών εντός της ορισθείσης προθεσμίας, καθώς και η αναληθής αντιστοιχία δηλωθέντων και προσκομισθέντων στοιχείων αποτελούν λόγο οριστικής απόρριψης της πρότασης.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής.

Όρια προϋπολογισμού και χρηματοδότησης

Στις περιπτώσεις όπου το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης είναι 60% πρέπει να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις:

•Το επιχειρηματικό σχέδιο θα υλοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων

•Οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι κάτοικοι του νησιού, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με υποβολή κατάλληλου δικαιολογητικού (π.χ. βεβαίωση αρμόδιας δημόσιας αρχής).

•Το επιχειρηματικό σχέδιο να εκτελεσθεί σε πυρόπληκτη περιοχή. Πυρόπληκτες περιοχές ορίζονται οι Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ευβοίας, η περιοχή Αιγιαλείας Αρκαδίας και επιλεγμένες περιοχές των Νομών Κεφαλληνίας και Μαγνησίας που έχουν χαρακτηριστεί ως πυρόπληκτες.

Η έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να γίνεται μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

Η πραγματοποίηση δαπανών πριν από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης και δεν δεσμεύει τη διοικητική απόφαση σχετικά με την έγκριση του σχεδίου.

Ο εξοπλισμός που προμηθεύεται η επιχείρηση στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να είναι καινούργιος (πρέπει να ζητούνται βεβαιώσεις ότι είναι καινούργιος από τους προμηθευτές), συνιστάται δε να είναι (όπου είναι εφικτό) και ενεργειακά αποδοτικός.

•Για όλες τις δαπάνες, απαραίτητα παραστατικά θεωρούνται τα πρωτότυπα παραστατικά τιμολόγησης, διακίνησης και εξόφλησης των δαπανών αυτών (τιμολόγια/ αποδείξεις πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, δελτία αποστολής, αποδείξεις εξόφλησης, αντίγραφο καταθετηρίων, φωτοτυπία επιταγής, αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, κ.λπ.). Ειδικά, η εξόφληση τιμολογίων εξωτερικού θα πρέπει να αποδεικνύεται με το επιβεβαιωτικό συναλλαγής μεταξύ των τραπεζών (swift).

•Η τιμολόγηση των προμηθευτών για δαπάνες της κατηγορίας κτιριακά και διαμόρφωση χώρων πρέπει να συνοδεύεται από επιμετρήσεις εργασιών και εξοπλισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.