Δυσκολη η τελευταια διετια για τη λεβαντα στη Ροδοπη

Σχεδόν οι μισοί εκ των 50 αρχικά παραγωγών εγκατέλειψαν την καλλιέργεια λόγω των δυσκολιών της πανδημίας

Περί των 1000 στρεμμάτων καλλιεργούνται σήμερα με τους παραγωγούς να εξετάζουν την «επέκτασή» τους και προς άλλες αρωματικές καλλιέργειες για την επιβίωσή τους σύμφωνα με τον Βασίλη Καντέ

Το στίγμα της και στην καλλιέργεια της λεβάντας άφησε η διετία του κορωνοϊού, σε ένα εγχείρημα από μια μικρή ομάδα παραγωγών που ξεκίνησε μόλις το 2019.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του φιλόδοξου εγχειρήματος σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καντέ, γεωπόνο και μέλος της ομάδας παραγωγών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια λόγω είτε της πολύ χαμηλής τιμής πώλησης είτε των μειωμένων ποσοτήτων που εξήχθησαν.

Ειδικότερα όπως τόνισε στην περίπτωση της Ροδόπης, το 80% της παραγωγής εξάγεται σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία κατά κύριο λόγο και ακολούθως η Τουρκία, όπου αρκετές εταιρείες είτε έκλεισαν είτε μείωσαν την ποσότητα που αγόραζαν με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πολύ μεγάλες ποσότητες αιθέριου ελαίου που παρέμειναν αδιάθετες.

Η αγορά της Βουλγαρίας παρέμεινε «κλειστή» όλο αυτό το διάστημα και ενώ φέτος κάποιοι παραγωγοί συγκόμισαν, υπάρχουν και αυτοί που δεν τα κατάφεραν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Σήμερα έχουν απομείνει περί των 1000 περίπου στρεμμάτων από τα αρχικά 1500 στην Ροδόπη ενώ από τους αρχικά 50 παραγωγούς συνεχίζουν την καλλιέργεια περί των 30.

Σχεδόν στο ¼ έπεσε η τιμή του λίτρου στο αιθέριο έλαιο

Ένα από μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν αρκετούς στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ήταν και η μεγάλη πτώση στην τιμή πώλησης η οποία «κατρακύλησε» έως και τα 35 ευρώ το λίτρο την διετία του κορωνοϊού έναντι 100-110 ευρώ το λίτρο που είχε «αγγίξει» πριν τον κορωνοϊό.

Όλα αυτά συνδυαστικά και με το αυξημένο κόστος παραγωγής και απόσταξης λειτούργησαν ανασταλτικά για τους παραγωγούς, με τον κ. Καντέ να εξηγεί ωστόσο πως δεν επηρεάστηκαν, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, τα οικονομικά των παραγωγών καθώς στην μεγάλη πλειοψηφία η καλλιέργεια της λεβάντας αποτελεί δεύτερη καλλιέργεια, συνοδευτικά με την κύρια και σταθερή που τους εξασφαλίζει ένα «ασφαλές» εισόδημα.

Από τα θετικά που προέκυψαν κατά την διάρκεια της διετίας είναι ότι η λεβάντα εντάχθηκε στα προϊόντα στα οποία δόθηκαν οι κορωνοενισχύσεις ενώ για όσους επέλεξαν την βιολογική καλλιέργεια κατάφεραν να ενταχθούν και στο αντίστοιχο πρόγραμμα και έχουν λαμβάνειν για την επόμενη τριετία, ενώ η Ροδόπη διαθέτει πλέον και το δικό της ιδιωτικό αποστακτήριο το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Αιγείρου και συνεπάγεται με μεγαλύτερη «οικονομία» στο κομμάτι των μεταφορικών σε σχέση με την γειτονική Αλεξανδρούπολη που τους εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρον και για άλλες αρωματικές καλλιέργειες

Η ομάδα των παραγωγών της Ροδόπης όπως επεσήμανε ο ίδιος αναμένεται να αποκτήσει και τη νομική της μορφή πολύ σύντομα, ενώ από τις βασικές επιδιώξεις τους είναι και η «επέκτασή» τους και σε άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.α. καθώς όπως τόνισε «αν έχουμε ακόμα δύο τρεις κακές χρονιές για την λεβάντα είναι δεδομένο ότι θα εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια όλοι μας».

Το ενδιαφέρον για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά παραμένει θερμό κυρίως από το εξωτερικό, απ’ όπου ήδη δέχονται προτάσεις συμβολαιακής γεωργίας, ενώ σημαντικό παράγοντα παίζει και το γεγονός ότι η περιοχή της Ροδόπης κρίνεται ως ιδανική για την καλλιέργειά τους. Ειδικότερα όπως εξήγησε ειδικά οι περιοχές των Προσκυνητών και της Ξυλαγανής διαθέτουν εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργειά εξαιρετικής ποιότητας αιθέριων ελαίων.

Ερωτηθείς σχετικά εξήγησε πως πρόκειται για εύκολη και δίχως πολλές απαιτήσεις καλλιέργεια, εφόσον κάποιος ξεπεράσει τον «σκόπελο» της ζιζανιοκτονίας τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ δεν έχει και απαιτήσεις άρδευσης καθώς οι ετήσιες βροχές στην περιοχή τις καλύπτουν.

Κλείνοντας ο κ. Καντές επεσήμανε πως βασική επιδίωξη της ομάδας είναι και η επαφή τους με τοπικές εταιρείες και βιομηχανίες ώστε να στραφούν σε προϊόντα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στην δική τους παραγωγή, γεγονός επί του οποίου θα εργαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.