«Δωστε μας τα χρηματα, για να αξιοποιησουμε τις ευνοικες συγκυριες»

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται ακόμα αγκυλωμένο στην άρνηση της Εμπορικής Τράπεζας να επιτρέψει την εκταμίευση του ποσού, που της αναλογεί. Μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων όλων των εργοστάσιων της εταιρίας το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση της εταιρίας πήρε την πρωτοβουλία να προβεί σε ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο ARCADIA, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της εταιρίας κ. Ιωάννη Μουσουλίδη και των μελών Λυσίμαχου Γιαγκούλα και Ανδρέα Κοσμάτου.

Ο κ. Μουσουλίδης ξεκίνησε καταθέτοντας καταρχήν στοιχεία, που αποδεικνύουν την ιδιαίτερη δυναμική, που έχει αποκτήσει σε αυτήν τη συγκυρία ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέθεσε τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας στατιστικής eurostat, που αποδεικνύουν το αντίθετο σε σχέση με την ιδέα, που επικρατεί, ότι δηλαδή η κλωστοϋφαντουργία και ιδιαίτερα η ελληνική κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται σε ύφεση και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς, όντας ένας τομέας χωρίς μέλλον. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που αναφέρονται στην Ευρώπη των 27 μελών, στο πρώτο 4μηνο του 2010 παρουσιάζεται μια ανάκαμψη στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα της τάξεως του 5,4% σε σχέση με το 2008, όσον αφορά τον κύκλο εργασιών. Επίσης αυτή η αύξηση του κύκλου εργασιών έχει συνοδευτεί από μείωση των απολύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο. Εντυπωσιακή επίσης αύξηση των παραγγελιών σε ποσοστό 6,6% καταδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία. Τέλος, βάσει αυτών των στοιχείων, μια αύξηση της τάξεως του 3% παρουσιάζει και η λιανική πώληση ειδών κλωστοϋφαντουργίας. Σαν συμπέρασμα αυτών των δεδομένων, ο κ. Μουσουλίδης εκτίμησε ότι «υπάρχει γενικά μια ανάκαμψη στην Ευρώπη των 27 όσον αφορά τη μεταποιητική βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας» και παρατήρησε ότι «ταυτόχρονα υπάρχει μια ραγδαία μείωση των εισαγωγών από ασιατικές χώρες». Ως εκ τούτου, παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα, που οι εταιρίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο και ήταν πρωτοπόροι σε τεχνογνωσία, ακολουθείται μια εντελώς αντίστροφη πορεία στο χώρο, βλέποντας κραταιές επιχειρήσεις να κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και να εκποιούν μηχανολογικό εξοπλισμό προς τρίτες χώρες, για να εκπληρώσουν τα χρέη τους». Κατέληξε, λοιπόν τονίζοντας ότι «είναι οξύμωρο να λέμε ότι η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα καταρρέει, τη στιγμή, που υπάρχει αυτή η αντίστροφη στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κ. Μουσουλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πορείας της εταιρίας από τον Μάιο, που συμφωνήθηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, την έγκρισή του από την κυβέρνηση και τις τράπεζες και την χορήγηση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, για την οποία δημοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση στις 28 Ιουνίου και στις 30 Ιουνίου εκδόθηκε η εγγύηση. Έκανε λόγο για «μια διοικητική πράξη αποτυπωμένη σε ένα ΦΕΚ και την οποία έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» και παρατήρησε ότι «είναι αδιανόητο, το γιατί μέχρι τώρα δεν έγινε πράξη». Τόνισε ότι «η δυσαρμονία στη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών δεν είναι ζήτημα, που οφείλει να κρίνει η διοίκηση της εταιρίας και να γίνει ντετέκτιβ, για να ανακαλύψει ποιος φταίει, αλλά οφείλει να απαιτήσει οι δυο αντισυμβαλλόμενοι στη συμφωνία εφαρμογής του νέου επιχειρησιακού σχεδίου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ενυπογράφως».

«Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε όρια εξαθλίωσης»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγώνες των εργαζομένων, που εδώ και καιρό έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς διευθέτηση του προβλήματος. «Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε όρια εξαθλίωσης, την ώρα που γνωρίζουν ότι μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο, που ζητάμε να εφαρμοστεί, δε θα είναι όλοι εργαζόμενοι αύριο, αλλά μόνο κάποιοι εξ αυτών», τόνισε. Και συνέχισε, «είναι αδύνατο την ίδια ώρα να τους λες ότι αυτό θα ξεκινήσει τότε και το «τότε» να μην έρχεται ποτέ, ή τουλάχιστον μέχρι τώρα».

«Έχουμε στα χέρια μας γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένα επενδυτικά κεφάλαια»

Παράλληλα ο κ. Μουσουλίδης παρουσίασε κάποιες αναπτυξιακές δράσεις, που προέβλεπε το επιχειρησιακό σχέδιο. Ενδεικτικές περιπτώσεις ήταν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας απόβλητων στο Ασωπό ποταμό, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της εταιρίας, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Νάουσα και η μετατροπή του εργοστασίου της FANCO στην Κομοτηνή σε έναν μηχανισμό αξιολόγησης, παραγωγής και έρευνας προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, παρόμοιο με αντίστοιχες εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε χώρους της Ευρώπης. Προς αυτόν το σκοπό, η εταιρία προσέτρεξε σε ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων, ξεκινώντας την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Όπως ανέφερε ο κ. Μουσουλίδης, «η εταιρία έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την υλοποίηση της επενδυτικής δράσης σχετικά με τις εγκαταστάσεις αποβλήτων, ενώ παράλληλα έχει προσυμφωνήσει με άλλες εταιρίες, ελληνικές και ξένες, οι οποίες μπορούν να επινοικιάσουν εγκαταστάσεις της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που δεν ανήκουν στο επιχειρησιακό σχέδιο, και να απασχολήσουν 170 εργαζόμενους. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στη Νάουσα και στην Κομοτηνή». Βάσει των παραπάνω, παρατήρησε ότι «αν προστεθούν και οι εργαζόμενοι με τους οποίους προβλέπεται με το επιχειρησιακό σχέδιο να επαναλειτουργήσει η εταιρία, φτάνουμε στις 420 θέσεις εργασίας, που καλύπτονται». Και συνέχισε, «δε λέω ότι είναι κάποιο κατόρθωμα, αλλά αυτό το δεδομένο έρχεται να τεθεί ως άλλη μια παράμετρος στην ευνοϊκή συγκυρία, που διέρχεται ο κλάδος. Όλα αυτά, ωστόσο, τα ευχάριστα κινδυνεύουν να μη γίνουν πράξη, λόγω της άρνησης εκταμίευσης της χρηματοδότησης».

«Δε θα παραιτηθούμε»

Απέφυγε, εντούτοις, να απαντήσει με σαφήνεια για τις κινήσεις της διοίκησης της εταιρίας, στην περίπτωση, που συνεχιστεί η κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο θέμα,, δηλώνοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας». Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθεί η διοίκηση, αλλά θα παραμείνει στη θέση της διεκδικώντας την υλοποίηση του σχεδίου. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την εταιρία ακέφαλη. Επίσης δεν είναι στις προθέσεις της εταιρίας και δε θα το κάνει, να πάει σε κάποια συνδιαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 99 του εμπορικού κώδικα. Για να είμαστε ξεκάθαροι, τέτοιες λογικές δεν υπάρχουν στη διοίκηση της εταιρείας. Αν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου δεν έχουμε κάποιες εξελίξεις, τότε σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους θα δούμε ποιες λύσεις υπάρχουν». Έθεσε επίσης σαν βασικό στόχο της διοίκησης είναι να διασφαλίσει την περιουσία της εταιρείας, η οποία απομειώνεται με κάθε παράταση επίλυσης του προβλήματος. Τέλος, δεν απέκλεισε και την περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, δηλώνοντας, ωστόσο ότι «σε αυτήν την περίπτωση πρωτεύων στόχος είναι η ικανοποίηση κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων από την περιούσια της εταιρείας, όπως το ορίζει ο νόμος».

«Καμία εταιρία δε μπορεί να επιβιώσει με το θάνατο της άλλης»

Τέλος, απέφυγε να εντοπίσει συμφέροντα που επωφελούνται από την αδρανοποίηση της εταιρίας, κάνοντας λόγο «για δυνατότητα ανάπτυξης όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία, βάσει των δεδομένων, που υπάρχουν στην αγορά», και τόνισε ότι «καμία εταιρία, ανταγωνιστική ή μη, δεν μπορεί να επιβιώσει επιδιώκοντας το θάνατο μιας άλλης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.