Δ.Μαγγας «Ο δημοσιος τομεας τελευταιο οχυρο απεναντι στον εργασιακο μεσαιωνα»

Απορρίπτεται από τους δημοσίους υπαλλήλους η αξιολόγηση της κυβέρνησης - «Δεν μπορείς να αξιολογείς έναν υπάλληλο όταν είναι επιφορτισμένος με καθήκοντα που δεν του αναλογούν»

Επιστρέφεται στην κυβέρνηση ως απαράδεκτη από τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο της χώρας η εγκύκλιος που εξειδικεύει το νόμο 4369/2016 για την αξιολόγηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων και προετοιμασίας απεργιακών κινητοποιήσεων.  
 
«Η προτεινόμενη αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την επαγγελματική και επιστημονική στήριξη των εργαζομένων για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στον πολίτη αλλά ούτε και στην υπεράσπιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το νόμο 4369/2016 η αξιολόγηση συνδέεται με τον μισθό, την κινητικότητα και την συρρίκνωση των οργανικών θέσεων, ενώ δεν αποκλείεται και η σύνδεση με απολύσεις στην περίπτωση της αρνητικής αξιολόγησης.
 
«Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αφορά στην “Αξιολόγηση και εξορθολογισμό των κλάδων Δημοσίου Τομεά”, μεθοδεύεται η συγχώνευση κλάδων στην κατεύθυνση της μη εξειδίκευσης εργασιών, στην λογική του “όλοι κάνουν τα πάντα” και συγχωνεύσεις-καταργήσεις Δομών και Υπηρεσιών», επισημαίνει η ΠΟΕ ΟΤΑ.
 
Ο «ΠτΘ» δίνει σήμερα τον λόγο στον αντιπρόεδρο του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, Δημήτρη Μάγγα, ο οποίος απαντά εκ βαθέων σε ερωτήσεις για όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης και αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
 
ΠτΘ: Μέχρι πότε οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα θα αντιδρούν στην αξιολόγησή τους;
Δ.Μ:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να αξιολογηθούν αλλά όχι όπως το εννοούν οι κυβερνήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαζε de facto άχρηστο το 15% των δημοσίων υπαλλήλων με συνεπακόλουθα την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Αλλά και η αξιολόγηση της σημερινής κυβέρνησης, ναι μεν δεν έχει το 15%, αλλά δεν παύει να υπάρχει ο όρος του «ανεπαρκούς υπαλλήλου» ο οποίος μπορεί εξαιτίας της ανεπάρκειάς του να μπει σε διαδικασία κινητικότητας και εντέλει διαθεσιμότητας και απόλυσης. Δεν μπορείς να αξιολογείς έναν υπάλληλο που είναι σε μία υπηρεσία υποστελεχωμένη, χωρίς τεχνικά μέσα, χωρίς την κατάλληλη επιμόρφωση, την κατάλληλη συνεχή εκπαίδευση σε νέα δεδομένα. Να αξιολογήσουμε τις δομές με βάση τον σκοπό που επιτελούν, πόσο είναι στελεχωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα. Δυστυχώς και στην παρούσα αξιολόγηση δεν υπεισέρχεται καθόλου ο παράγοντας των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες.
 
Αν μιλήσουμε για την Π.Ε. Ροδόπης σε όλους τους τομείς υπάρχει υποστελέχωση. Στους δήμους είναι εμφανής αυτή η κατάσταση αλλά και στην περιφέρεια, στην ΔΟΥ, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παντού κυριαρχεί η υποστελέχωση.   
 
ΠτΘ: Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα δεχόσασταν να μπείτε σε μια συζήτηση για την αξιολόγησή σας;
Δ.Μ:
Υπάρχουν προαπαιτούμενα που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε για να αρχίσει η αξιολόγηση και δεν τα τηρεί. Για παράδειγμα, τα νέα οργανογράμματα που δεν υπάρχουν. Έπρεπε οι φορείς να έχουν προχωρήσει σε νέα οργανογράμματα και δεν το έχουν κάνει. Έχουν περάσει εφτά χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη και δεν έχουν γίνει ακόμα κρίσεις προϊσταμένων. Σκεφθείτε ότι οι προϊστάμενοι που θα αξιολογήσουν τους υπαλλήλους δεν έχουν κριθεί με βάση τα προσόντα τους αλλά κατέχουν θέσεις μετά από εφαρμογή εντολών, συνήθως των πολιτικών προϊσταμένων τους. Στον δήμο Κομοτηνής βέβαια έγιναν κρίσεις από το 2013. 

«Έχουμε φθάσει στο επίπεδο να είμαστε τμήμα και άνθρωπος» 

ΠτΘ: Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μία χρυσή τομή; 
Δ.Μ.:
Δεν μπορείς να αξιολογείς έναν υπάλληλο όταν είναι επιφορτισμένος με καθήκοντα που δεν του αναλογούν. Αλλιώς, να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην υπηρεσία. Έχουμε φθάσει στο επίπεδο να είμαστε τμήμα και άνθρωπος. Βέβαια, εδώ μπαίνει ως «χρύσωμα του χαπιού» και ο παράγοντας της αντίστροφης αξιολόγησης. Να μπορεί δηλαδή να αξιολογεί και ο υφιστάμενος τον προϊστάμενο του. Και εγώ σας ρωτώ, ποιος υπάλληλος, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, θα τολμήσει να τα βάλει με τον προϊστάμενό του; Η δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κάθε κυβέρνησης αλλά δυστυχώς μένει πάντα τελευταία. Η δημόσια διοίκηση δεν θα έπρεπε να είναι λάφυρο στα χέρια των κυβερνήσεων αλλά ο φορέας υλοποίησης της πολιτικής τους.
 
ΠτΘ: Οι πολίτες εξυπηρετούνται τελικά από τη σημερινή δημόσια διοίκηση ή είναι θύματα των πολιτικών που ασκούνται αλλά και της συμπεριφοράς των υπαλλήλων;
Δ.Μ:
Οι πολίτες εξυπηρετούνται χάρη στον πατριωτισμό των υπαλλήλων και μόνο. Υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη αλλά και εμάς τους υπαλλήλους που έχουμε να διαχειριστούμε την γραφειοκρατία. Φθάσαμε σε τέτοιο σημείο στρέβλωσης στην Ελλάδα ώστε να πάρουμε την γραφειοκρατία που υπάρχει σε μορφή εντύπων και να την κάνουμε και ηλεκτρονική! Δεν τους αρέσει τους κυβερνόντες και δεν θέλουν συνειδητά μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση.  

«Η μόνιμη επωδός ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται ο υπέρογκος δημόσιος τομέας δεν ισχύει» 

ΠτΘ: Τελικά η Ελλάδα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα έχει φθάσει σήμερα να έχει χαμηλό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων;
Δ.Μ.:
Έχουμε όχι μόνο το χαμηλότερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων επί του εργατικού δυναμικού αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό του κόστους μισθοδοσίας επί του ΑΕΠ. Η μόνιμη επωδός ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται ο υπέρογκος δημόσιος τομέας δεν ισχύει. Στον δήμο Κομοτηνής για παράδειγμα είναι καλυμμένες λιγότερες από τις μισές οργανικές θέσεις. Μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος όπως είναι ο δήμος Κομοτηνής με γεωγραφικά όρια από τα σύνορα της Βουλγαρίας έως την θάλασσα με έξι μηχανικούς; Τι να κάνεις πρώτα; Επιβλέψεις, εντάξεις; Να πούμε ότι στις υπηρεσίες αιχμής όπως είναι η καθαριότητα, αν δεν έχει συμβασιούχους, δεν δουλεύεις; Να πούμε ότι τα συνεργεία μας δεν έχουν μαραγκό, υδραυλικό, τις στοιχειώδεις ειδικότητες; Οι συμβασιούχοι μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται στην υπηρεσία, φεύγουν. Ζητάμε μόνιμες θέσεις για τους εργαζομένους για να είναι λειτουργικές οι υπηρεσίες.
 
ΠτΘ: Ο απολυμένος του ιδιωτικού τομέα και ο άνεργος σήμερα, δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της μονιμότητας που απολαμβάνετε εσείς του δημοσίου. Θα συμφωνούσατε στην υπό προϋποθέσεις  άρση της μονιμότητας;     
Δ.Μ:
Η άρση της μονιμότητας στην Ελλάδα είναι ένα εκδικητικό μέσο για να τιμωρήσω τον «άχρηστο δημόσιο υπάλληλο που κάθεται». Όπως εκδικητικά είχαν απολύσει σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς στην τεχνική εκπαίδευση ή τις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών. Το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που έχει επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για την «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» των εργαζομένων του δημοσίου τομέα. Επειδή στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θα πρέπει αυτό να το αποδεχτούμε ως πραγματικότητα και για τον δημόσιο τομέα; Εγώ πιστεύω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις κινητοποιήσεις που κάνουν είναι το τελευταίο οχυρό για να διατηρηθούν κάποιες εργασιακές σχέσεις και να υπάρχει μια προοπτική για να επανέλθουν στο μέλλον και στον ιδιωτικό τομέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.