“Counter Agriculture”: Ο προσωπικος «γεωπονος» καθε γεωργου στην οθονη του κινητου του

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Χρήστος Αποστόλου, ιδρυτής της εφαρμογής

«Πρόκειται στην ουσία για ένα προσωπικό βιβλίο ώστε κάθε γεωργός να μπορεί να βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει με την καλλιέργειά του»

Την πρώτη ελληνική εφαρμογή φυτοπροστασίας ανέπτυξε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αποστόλου.

Η εφαρμογή με τίτλο “Counter Agriculture” η οποία βρίσκεται ήδη και διατίθεται δωρεάν στο PlayStore με την αναζήτηση του ονόματος “eco seeker” έχει ως στόχο να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους γεωπόνους όσο και για τους παραγωγούς.

Αποτελεί μάλιστα στην πρώτη εφαρμογή άμεσης ενημέρωσης και βοήθειας των αγροτών και των γεωπόνων σχετικά με την πλήρης φυτοπροστασία των καλλιεργειών με την συνεργασία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην ουσία αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο κάθε ενδιαφερόμενου σε σχέση με την καταπολέμηση και την ολοκληρωμένη  φυτοπροστασία  διαφόρων καλλιεργειών. 

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 28 Μαρτίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δημιουργός της εφαρμογής κ. Αποστόλου η ιδέα προέκυψε ακριβώς από την αναγκαιότητα που εντόπισε ώστε κάθε γεωργός να έχει το «προσωπικό» του γεωπόνο συνεχώς μαζί του. Όπως εξήγησε «η δουλειά του γεωπόνου είναι αρκετά απαιτητική και κάθε γεωργός δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τα μάτια και τα αυτιά ενός ειδικού». Μέσω της εφαρμογής όπως εξήγησε ο ίδιος «ουσιαστικά προσπάθησα να επιτύχω τον τρόπο έτσι ώστε κάθε γεωργός να έχει το προσωπικό του εγχειρίδιο, το προσωπικό του εργαλείο, και να το συμβουλεύεται άμεσα, εκείνη τη στιγμή που το χρειάζεται, μέσω εικόνων, λέξεων και ευρύτερα πληροφοριών, για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μία ασθένεια κ.ο.κ.». Ένα στην ουσία «προσωπικό του βιβλιαράκι» όπως τόνισε που «θα μπορεί να του λύσει τα χέρια για οτιδήποτε πρόβλημα προκύπτει με την καλλιέργειά του».

Λύσεις και προτάσεις για περισσότερες από 20 καλλιέργειες

Η εφαρμογή ξεκίνησε με την υποστήριξη 12 καλλιεργειών οι οποίες ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί,  ξεπερνώντας αυτή τη στιγμή τις 20. Στην περαιτέρω ανάπτυξη του περιεχομένου της εφαρμογής, όπως υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, βοήθησαν και οι ίδιοι οι γεωργοί με τις επισημάνσεις, τα αιτήματα και τις ερωτήσεις τους. Άλλωστε όπως τόνισε «η εφαρμογή αποτελεί μία βάση δεδομένων όπου κάθε γεωπόνος και κάθε γεωργός θα μπορεί να καταθέσει επιπλέον τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλίο που ο καθένας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του οποιαδήποτε στιγμή  έτσι ώστε να ανατρέξει στις πληροφορίες που χρειάζεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία της δημιουργίας της εφαρμογής, ο ίδιος εξήγησε πως η υλοποίησή της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019. Το δυσκολότερο για τον ίδιο κομμάτι αφορούσε το προγραμματιστικό, καθώς στο κομμάτι των γνώσεων και του περιεχομένου ο ίδιος είχε και τη βοήθεια των καθηγητών του, όντας στο τελευταίο έτος των σπουδών του, όσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ενέκρινε την χρήση των πληροφοριών που είναι ανοιχτές για το κοινό. Ο ίδιος επιμελήθηκε τις πληροφορίες αυτές, ώστε όπως εξήγησε «να μπορεί το κοινό να στοχεύει ακριβώς σε αυτό που θέλει και να προσπαθεί να επιλύει τα προβλήματα μέσω αυτού, δηλαδή να είναι πιο εκλεπτυσμένο  το περιεχόμενο που δέχονται».

«Προσωποποιημένη» πληροφόρηση

«Ο κάθε γεωργός θα μπορεί να προσαρμόσει κατά κάποιον τρόπο τις ανάγκες που έχει η καλλιέργειά του, με αυτόν τον οδηγό και θα τον ακολουθεί ως προς το κομμάτι της φυτοπροστασίας κυρίως, δηλαδή αν έχει μια συγκεκριμένη καλλιέργεια, θα μπορεί να ψάξει ακριβώς για την καλλιέργειά του ποιοι είναι οι πιθανοί εχθροί και οι πιθανές ασθένειες που μπορούν να προκύψουν» σημείωσε εξηγώντας πως πέραν της αντιμετώπισης των ασθενειών, η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά στην εμφάνισή του. «Να προλάβει να τα επιλύσει, να προλάβει να ραντίσει με ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μελλοντικά κάποιες ασθένειες ή κάποιοι εχθροί» εξήγησε.

Info

Την εφαρμογή μπορεί να τη βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος, κάτοχος android συσκευής Play Store και συγκεκριμένα την διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobiroller.mobi584432579892.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.