Μπηκαν οι βασεις για τη βιωσιμη αναπτυξη της Βιστωνιδας

Μέσα από το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Ζωή στους Υγροβιοτόπους» που δημιούργησε ένα άτυπο δίκτυο των εμπλεκόμενων στις λιμνοθάλασσες της χώρας

Τις βάσεις για μια βιώσιμη, περιβαλλοντικά και οικονομικά, ανάπτυξη της Λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας, έβαλε το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Ζωή στους Υγροβιοτόπους», που υλοποιήθηκε σε όλη τη χώρα, φέρνοντας κοντά ανθρώπους που θα συνεργαστούν για την κοινή ανάταξη των λιμνοθαλασσών της χώρας.

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης, που διαχειρίζεται πλέον και τα προγράμματα της Ξάνθης, είναι μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα, πάντα στις πρώτες θέσεις των αξιολογήσεων, σημείωσε ο Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης LEADER Ροδόπης-Ξάνθης κ. Δημήτρης Πολιτειάδης.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, όπου η Αναπτυξιακή διαχειρίστηκε περίπου 20 εκ ευρώ, που διατέθηκαν σε 130 με 140 προτάσεις που εγκρίθηκαν.

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται για το νέο LEADER, που έχει ήδη μια έγκριση 6 εκ. ευρώ, αλλά ευελπιστούν πως αυτό το ποσό θα αυξηθεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του LEADER.

Το ενδιαφέρον είναι πάντα πολύ μεγάλο, όπως φαίνεται και από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τα τελευταία υπόλοιπα του προγράμματος που ολοκληρώνεται, κάτι που δείχνει σύμφωνα με τον κ. Πολιτειάδη πόσο ο κόσμος έχει πιστέψει στην αναπτυξιακή, στο LEADER και ελπίζει πως όσοι δεν θα ενταχθούν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του νέου.

Ένα άτυπο δίκτυο προτάσεων

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ένα άτυπο δίκτυο με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου κ. Πέτρος Καραβέτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Νίκος Μποτρότσος και άλλοι, που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες στο ζήτημα των λιμνοθαλασσών, και αντίστοιχα στις άλλες περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, όπως οι Λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου, του Αμβρακικού, της Κεραμωτής και αλλού, που θα συνεχίσουν να επικοινωνούν, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης.

Στόχος είναι να υιοθετήσουν όσα παράχθηκαν από το σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως άτυπο δίκτυο λιμνών και λιμνοθαλασσών.

Άλλωστε η τελευταία ημερίδα του προγράμματος, τη Δευτέρα, ανέδειξε ότι η Βιστωνίδα αποτελεί, σε εθνικό επίπεδο, ένα παράδεισο αναπτυξιακό, οικολογικό και περιβαλλοντικό.

Αυτό που χρειάζεται από την τοπική κοινωνία είναι να το πιστέψει, σημείωσε ο κ. Κεφαλίδης, και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησής της, γιατί αν δεν πιστέψουν οι τοπικές κοινωνίες την αξία μιας περιοχής, τότε δεν μπορεί και να την αναδείξει.

Αυτά τα δίκτυα άλλωστε και οι δράσεις, έχουν αυτό το σκοπό, να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία, ακόμα και σε επίπεδο μικρών παιδιών.

Για αυτό και πραγματοποίησαν τη δράση με τους ωφελούμενους του Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων την προηγούμενη Κυριακή στη Βιστωνίδα, ενώ ανάλογες δράσεις έγιναν και την προηγούμενη περίοδο, με παιδιά αλλά και επιχειρηματίες, μαζί με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες ώστε η Βιστωνίδα να έχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και αποδοχή, και περισσότερες προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα δημιουργήθηκε και ένας οδηγός γαστρονομίας με συνταγές από όλες τις λιμνοθάλασσες που συμμετέχουν, που θα είναι σύντομα διαθέσιμος, στον οποίο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των αλιέων της Βιστωνίδας κ. Γιώργος Γκίλης έδωσε 5 συνταγές που εντάχθηκαν στο βιβλίο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.