Απαραιτητες οι παρεμβασεις για εκβαθυνση και βελτιωση της διαχειρισης στη Βιστωνιδα

Ώστε να μπορέσει να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική μέσα από την οικοτουριστική διατήρηση

Τις πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες και πρακτικές που έχει η Λίμνη Βιστωνίδα, αρκεί να υπάρξει η σωστή διαχείριση και προϋποθέσεις, συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου όσοι βρέθηκαν στη Λέσχη Κομοτηναίων, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης στο πλαίσιο του LEADER Αλιείας Π.Ε Ροδόπης και Ξάνθης.

Η ημερίδα της Δευτέρας ήταν η τελευταία πριν την ολοκλήρωση του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Ζωή στους Υγροβιότοπους» την Τετάρτη, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης, ένα καινοτόμο και φιλόδοξο πρόγραμμα που έλαβε χώρα σε όλη την Ελλάδα με επικεφαλής της Αιτωλική Αναπτυξιακή.

Η Αναπτυξιακή συμμετείχε με χαρά στο πρόγραμμα αυτό, γιατί αφορούσε ένα κυρίαρχο αναπτυξιακό στοιχείο στην περιοχή μας, τις λιμνοθάλασσες, ένα χώρο που αξίζει να προσέξουμε τόσο περιβαλλοντικά, αλλά και σαν πόρο που μπορεί να ανεβάσει αναπτυξιακά την περιοχή μας.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Βιστωνίδας, μια λιμνοθάλασσα με πολλά πλεονεκτήματα, για αυτό και προσκάλεσαν δύο αξιόλογους καθηγητές, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, τον κ. Γιώργο Συλαίο και τον κ. Χρήστο Ακράτο, που μελετούν για χρόνια το περιβάλλον της περιοχής, έχουν πολύ πρωτοποριακές προτάσεις, και θεωρεί πως αν γίνουν πράξη και πολιτικές θα έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη λίμνη

Η Βιστωνίδα είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα που έχει η χώρα, με ένα μοναδικό οικοσύστημα, σημείωσε ο κ. Συλαίος,  Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, το οποίο ασχολείται πολλά χρόνια με την περιοχή, με μετρήσεις στην ευρύτερη λεκάνη απορροής και των τριών χειμάρρων που καταλήγουν στη Βιστωνίδα, τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα του νερού που καταλήγει σε αυτή. Έχουν προσομοιώσει μάλιστα την κυκλοφορία και την ανανέωση που έχει το νερό μέσα στη λιμνοθάλασσα, και ασχολούνται με την δορυφορική παρατήρηση και την παρακολούθηση με αισθητήρες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό που έχει σημασία, τόσο στη Βιστωνίδα όσο και ευρύτερα, είναι πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την αλιευτική παραγωγικότητα που έχει το σύστημα, με βελτίωση της διαχείρισης των ψαριών και αναπτυξιακή προοπτική σε ό,τι αφορά την οικοτουριστική διατήρηση, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα σε αλιεύματα, και μειώνοντας τη ρύπανση, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, περιορισμό της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδροφόρων, που επηρεάζει τη γεωργία γύρω από την λιμνοθάλασσα, και μείωση των επιπτώσεων της παράκτιας διάβρωσης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Πρέπει να δούμε το σύστημα συνολικά, από την άποψη της γεωργικής παραγωγής, πώς θα μειώσουμε να καλλιεργούμε μειώνοντας το αποτύπωμα του γλυκού νερού, εκμεταλλευόμενοι το νερό που καταλήγει στην λιμνοθάλασσα, που χρειάζονται τα ψάρια για να μπορούν στο σύστημα και να δώσουν καλύτερη παραγωγή» τόνισε.

Το κυριότερο πρόβλημα άλλωστε είναι η χαμηλή ανανέωση του νερού, ενώ η λίμνη φορτίζεται εσωτερικά από φώσφορο που δημιουργεί κατά τόπους και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους φαινόμενα ευτροφισμού.

Απαραίτητη η καλύτερη διαχείριση του γλυκού νερού που καταλήγει στη Βιστωνίδα

Αυτό που απαιτείται τα επόμενα χρόνια είναι η καλύτερη διαχείριση του γλυκού νερού που καταλήγει στη Βιστωνίδα, τόνισε, κάτι στο οποίο δεν θεωρεί πως θα βοηθήσουν έργα όπως το φράγμα Ιάσμου.

«Προσωπικά είμαι αντίθετος στο φράγμα, γιατί θα αλλάξει τον χαρακτήρα της λίμνης, θα περιορίσει την εισροή γλυκού νερού» σημείωσε, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μεν για αγροτική καλλιέργεια, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όσο μειώνουμε την εισροή νερού στην λίμνη, τόσο θα διεισδύει η θάλασσα, και τόσο μειώνεται η αγροτική έκταση που μπορεί να καλλιεργηθεί στα παράκτια κομμάτι. Έτσι το νερό που κερδίζουμε στα ημιορεινά κομμάτια, χάνεται στο παράκτιο τμήμα. «Τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, ειδικά με μελέτες των δεκαετιών του 70 και του 80 είναι λάθος κατά την άποψή μου» επεσήμανε ο ίδιος.

Όσο για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, αυτά περιλαμβάνουν εκβαθύνσεις, για να αυξήσει την παραγωγικότητά της η λιμνοθάλασσα, και καλύτερη ανανώση του νερού στα τρία στόμια.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στη Βιστωνίδα για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει φερτά, τόσο στα εισοδευτικά στόμια όσο και στην περιοχή των χειμαδιών, που χρειάζεται καλύτερη εκβάθυνση, ώστε οι αλιείς να έχουν καλύτερο εισόδημα, αλλά και να μην απειλείται η παραγωγή τους σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών.

Αναβάθμιση της ποιότητας του νερού

Από την πλευρά του ο κ. Ακράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών μηχανικών του ΔΠΘ, τόνισε πως η ημερίδα αποτελεί την αρχή της συζήτησης για τα χρόνια προβλήματα της Βιστωνίδας, και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, θέτοντας προτεραιότητες μέσα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυτό που τονίζει είναι πως για οποιοδήποτε έργο και σχεδιασμό πρέπει να υπάρχει συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που έχουν συμφέροντα και δραστηριότητα σε οποιαδήποτε περιοχή, πριν πάρουν αποφάσεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν, και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή, όσο αφορά τη διαχείριση των νερών και την αποκατάσταση οποιουδήποτε οικοσυστήματος.

Προτεραιότητα για τον ίδιο είναι μέτρα που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του νερού μέσα στη λιμνοθάλασσα, με έργα για τη μείωση της ποσότητας των φερτών υλών που εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση του βάθους, και μια διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι του αρδευτικού νερού και την εισροή του θαλασσινού νερού για να προστατευτεί και η αγροτική παραγωγή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.