Αγωνας για να διασωθει το «Βοηθεια στο Σπιτι»

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά από την 30η Σεπτεμβρίου, προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Πρόγραμμα. Την ώρα, που οι εργαζόμενοι περιμένουν την καταβολή δεδουλευμένων που ανέρχονται ως και 10 μηνιάτικα σε πολλές περιπτώσεις, η πολιτεία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου κοινωνικού προγράμματος από τις αρχές Οκτωβρίου, περιορίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις εργασίας, αλλά και τον αριθμό των σημερινών ωφελούμενων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο προορίζεται για να αντικαταστήσει το υπάρχον «Βοήθεια στο Σπίτι». Για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να απασχολούνται στο καινούργιο πρόγραμμα, καλούνται να συστήσουν «κοινωνικούς συνεταιρισμούς», ένα μοντέλο κοινωνικής επιχείρησης δηλαδή, με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το επιχειρείν.

Κυριακή Αλατζά, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» AM- Θ «Πώς είναι δυνατόν να ζητούν από απλήρωτους σήμερα εργαζόμενους να γίνουν επιχειρηματίες από την 1η Οκτωβρίου;»

Η κ. Κυριακή Αλατζά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστήριξε μιλώντας στον «ΠτΘ» ότι οι συνάδελφοί της, με την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού στην πραγματικότητα θα είναι πουλημένοι από την πολιτεία. «Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν απλήρωτοι για 10 μήνες», σχολίασε, αναρωτώμενη «πώς είναι δυνατόν να ζητούν από απλήρωτους σήμερα εργαζόμενους να γίνουν επιχειρηματίες από την 1η Οκτωβρίου;». «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανταπεξέλθουμε», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως «τα έχουμε μετρήσει με χαρτί και με μολύβι και δεν βρίσκονται δικαιούχοι του νέου προγράμματος».

«Στην πραγματικότητα μιλάμε για κατάργηση της κοινωνικής πρόνοια και στο βάθος ιδιωτικοποίησή της»

Ως προς το τελευταίο, αξίζει να επικεντρώσει κανείς στις προϋποθέσεις που τίθενται για να καταστούν οι ηλικιωμένοι δικαιούχοι παροχής υπηρεσιών από το νέο πρόγραμμα, το «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων». Βάσει της επιγραμματικής αναφοράς των προϋποθέσεων από την κ. Αλατζά, δικαιούχοι στο νέο πρόγραμμα θα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 78 ετών, με ατομικό εισόδημα μικρότερο των 7.200 ευρώ και με προβλήματα αναπηρίας της τάξεως του 67% και άνω. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει σύζυγο, θα πρέπει και εκείνος να συγκεντρώνει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες από το «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων». Οι παραπάνω προϋποθέσεις καθιστούν απαγορευτική την ένταξη στο πρόγραμμα για τη μεγαλύτερη μερίδα των ενδιαφερομένων, κάτι που επιβεβαίωσε επικαλούμενη τη μακρά εμπειρία της η κ. Αλατζά. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για κατάργηση της κοινωνικής πρόνοιας, κατάργηση και διάλυση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο βάθος ιδιωτικοποίησή του». «Γιατί από πίσω «κλείνουν το μάτι» στα ιδιωτικά νοσοκομεία», επισήμανε η κ. Αλατζά «τα οποία παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες και έχουν δομές έτοιμες».

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαλύσει αυτό που χτίσαμε τόσα χρόνια»

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, «σε καμιά περίπτωση δεν καταθέτουμε τα όπλα, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στους εαυτούς μας, ούτε σε κανέναν άλλο να διαλύσει αυτό που χτίσαμε τόσα χρόνια». «Γιατί από εμάς άρχισαν όλα», συνέχισε, «χτυπήσαμε πόρτα-πόρτα το κάθε σπίτι των ηλικιωμένων για να μπορέσουμε να μπούμε. Και ήταν πολύ δύσκολο να μπούμε, γιατί όταν πρωτοξεκινήσαμε δεν υπήρχε παρόμοια δομή. Ήταν κάτι άγνωστο για τους ηλικιωμένους και ήταν πολύ δύσκολο να μπούμε στα σπίτια τους. Έχουμε πλέον επί δέκα χρόνια δημιουργήσει κάποιους δεσμούς. Θα έπρεπε επιτέλους να δώσουν σημασία και στον παράγοντα άνθρωπο. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους ηλικιωμένους, που έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους συναδέλφους μου, και ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους δεν μπορούμε να λέμε ότι ξέρετε, σήμερα σας το κόβουμε αυτό, το διαλύουμε και αύριο σας φέρνουμε κάτι άλλο».

Διαμαρτυρία στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα και στην Καβάλα

Στο πλαίσιο της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας τους, οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα Γιάννενα, όπου διεξαγόταν το 2ο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Στη διάρκεια της εκεί διαμαρτυρίας τους, κοινοποίησαν στους δημάρχους τις θέσεις και τα αιτήματά τους σε σχέση με την πορεία του Προγράμματος. Παράλληλα στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Καβάλα, για τις 7 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» από όλη την περιφέρεια, αλλά και των συνταξιούχων του σωματείου της Καβάλας, που δήλωσαν εξαρχής τη συμπαράστασή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.