«Διχασμενοι» οι παραγωγοι και οι καταναλωτες για την χρηση των POS στις λαικες αγορες

Με παραγωγούς, πωλητές αλλά και καταναλωτές της λαϊκής αγοράς της Κομοτηνής μίλησε ο «ΠτΘ» συγκεντρώνοντας τις απόψεις τους για την εφαρμογή του νέου μέτρου

Στην λαϊκή αγορά της Κομοτηνής βρέθηκε η κάμερα του «ΠτΘ» για να συνομιλήσει με παραγωγούς, πωλητές αλλά και καταναλωτές αναφορικά με την υποχρεωτική από 1η του τρέχοντος μηνός χρήση των POS και στις συναλλαγές τους στην λαϊκή.

Υπενθυμίζουμε πως από 1 Ιανουαρίου του 2024 οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικά παζάρια, υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Τόσο από πλευράς των παραγωγών και των πωλητών, πολύ δε περισσότερο από την πλευρά των καταναλωτών οι απόψεις για την χρήση των POS διίστανται, με τους διαφωνούντες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους τόσο για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου όσο και για το ενδεχόμενο αυτή να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα που πωλούνται.

Ως προς τους παραγωγούς και τους πωλητές, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι αυτοί που ήδη προμηθεύτηκαν την συσκευή τους ενώ η πλειοψηφία βρίσκεται στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες ώστε να το αποκτήσουν.

Μικρό προς το παρόν το ενδιαφέρον, αναμένεται να αυξηθεί

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ.Πασχάλη Αθανασίου, ο οποίος ανήκει στην δεύτερη κατηγορία επαγγελματιών. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς των καταναλωτών για την πληρωμή με κάρτα έναντι των μετρητών ο ίδιος γνωστοποίησε πως προς το παρόν υπήρχε πολύ μικρό ενδιαφέρον, ωστόσο με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων ο αριθμός των πολιτών που το επιλέγουν αναμένεται να αυξηθεί.

Ως προς τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στα προϊόντα λόγω και των τραπεζικών προμηθειών στις συναλλαγές, ο ίδιος υπογράμμισε πως το 2023 υπήρχαν ήδη αυξήσεις λόγω της ευρύτερης ακρίβειας στο ρεύμα κ.α. για να εκφράσει την πεποίθηση πως οι όποιες μικρές αυξήσεις θα απορροφηθούν από τους επαγγελματίες. Εμμένοντας ωστόσο στο έτος που αφήσαμε πίσω μας ο ίδιος μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος, τόσο από άποψη καλλιεργητική, όσο και διαχειριστική και προφανώς και κλιματική.

Επιφυλάξεις και για την δυνατότητα απορρόφηση των όποιων αυξήσεων από πλευράς των επαγγελματιών

Στις αυξήσεις που ήδη έγιναν εντός του 2023 και μείωσαν ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών αναφέρθηκαν και άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν πως θα τοποθετήσουν POS δεδομένου και του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μέτρου, με μερίδα ωστόσο αυτών να εκφράζει επιφυλάξεις ακόμα και για την καθολική εφαρμογή του.

Κι αυτό γιατί ο κόσμος που επισκέπτεται τις λαϊκές αγορές δείχνει μια σαφή προτίμηση στην χρήση των μετρητών, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται λογική καθώς η πλειοψηφία των συναλλαγών αφορούν σε «μικροποσά» της τάξεως των 0,50 – 1 – 2 –  ευρώ κ.ο.κ. Αυτή η «λογική» λειτουργίας των λαϊκών αγορών αποτελεί και βασικό σημείο διαφωνίας με τους παραγωγούς και τους πωλητές που διερωτώνται για την χρήση POS συναλλαγές τέτοιων ποσών.

 Το 2023 ήταν για την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές μια δύσκολη χρονιά από οικονομικής άποψης, ωστόσο υπάρχουν διφορούμενες απόψεις σε σχέση με το αν θα καταφέρουν να απορροφήσουν ή θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τις όποιες ενδεχόμενες αυξήσεις φέρει η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών στους καταναλωτές.

Η ακρίβεια «χτύπησε» και την λαϊκή

Καθολική ωστόσο ήταν η συμφωνία τους στο γεγονός ότι το διαθέσιμο για ψώνια και από την μείωση του κόσμου, με εξαίρεση την εορταστική περίοδο, που όπως κατέθεσαν υπήρξε μια κάποια κίνηση.

Στην πράξη θα φανεί η διάθεση των πολιτών

Οι απόψεις διίστανται όμως και από πλευράς των πολιτών οι οποίοι μιλώντας στην κάμερα του «ΠτΘ» τάχθηκαν τόσο υπέρ όσο και κατά την χρήσης των POS.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της τοποθέτησης POS που όντας ήδη χρήστες των καρτών στις καθημερινές τους συναλλαγές όπως τόνισαν θα τους «λύσουν τα χέρια» και στις αγορές τους στην λαϊκή, ενώ στην αντιπέρα όχθη σημαντικός ήταν ο αριθμός των ερωτηθέντων που απάντησαν πως ανεξαρτήτως της εφαρμογής ή όχι του μέτρου οι ίδιοι θα παραμείνουν «πιστοί» στις συναλλαγές τους με μετρητά σε ό,τι αφορά την λαϊκή αγορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.