Σε αποχη διαρκειας προχωρουν οι συμβολαιογραφοι

Αγκάθι το ψηφιακό συμβόλαιο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε αποχή διαρκείας από τις δικαιοπραξίες προχωρούν από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι. Αιτία, η απαίτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα νέα συμβόλαια να κατατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο κτηματολόγιο. Το συλλογικό όργανο των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποφάσισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο διά ζώσης, «τον μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών», γεγονός που πιθανότατα φανερώνει την αγωνία του κλάδου περί σταδιακής εξαφάνισής του διά της ψηφιοποίησης. Η αποχή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τη Δευτέρα οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αποχή διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων. Λίγες ημέρες νωρίτερα η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας είχε εκδώσει ανακοίνωση, αρνούμενη να εφαρμόσει την κατάθεση ψηφιακών συμβολαίων στο κτηματολόγιο (έως σήμερα ήταν προαιρετική και από τον Ιανουάριο γίνεται υποχρεωτική).

Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες συμβολαιογράφοι αναγνωρίζουν ως έγκυρο μόνο το συμβόλαιο σε χαρτί, που υπογράφεται διά ζώσης από τα συμβαλλόμενα μέρη. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των καταχωρίσεων στα κτηματολογικά γραφεία δεν οφείλεται στην εγχάρακτη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στην ίδια τη δυσλειτουργία του κτηματολογίου, καθώς και στη δαιδαλώδη νομοθεσία που διέπει τη συναλλαγή», αναφέρει. Ένα από τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί από τους συμβολαιογράφους αφορά τη μορφή που έχει το ψηφιακό συμβόλαιο, αφού εκπρόσωποί τους μίλησαν για «συμβόλαιο με κουτάκια».

Κυρανάκης: «Παράλογη απόφαση αποχής λόγω ψηφιοποίησης εν έτει 2023»

Παράλογη χαρακτηρίζει με ανάρτησή του την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή διαρκείας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ζητώντας από τους συμβολαιογράφους «να εξηγήσουν σε τι ακριβώς διαφωνούν».

Ο ίδιος σημειώνει πως εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σήμερα. «Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν», αναφέρει.

Ο κ. Κυρανάκης δημοσιεύει και το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεων των δύο πλευρών στις 5 θεσμικές συναντήσεις που έχουν προηγηθεί.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.

2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.

3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού. 

4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους: 

1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο. 

2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.

«Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν», καταλήγει η ανάρτηση.

Απάντηση από τη Συντονιστική Επιτροπή

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας απάντησε στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο κ. υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τι μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τι δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούμε», σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι.

Οι συμβολαιογράφους τονίζουν στη συνέχεια ότι ό,τι τους ζητά ο υφυπουργός «ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν».

«Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε».

Η προκήρυξη ανατρέπει όσα συμφωνήθηκαν

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν, όπως λένε, να απέχουν γιατί «ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει».

«Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή – Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες»

«Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα» εξηγούν και προσθέτουν ότι «ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Οι συμβολαιογράφοι καταλήγουν λέγοντας ότι ζητούν «τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες. Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. υφυπουργός – μόνον εμείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.