Ζητουν αποζημιωσεις οι μικροπωλητες της λαικης αγορας

Η καταιγίδα του περασμένου Σαββάτου λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι προκάλεσε καταστροφές και στους μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς στην Κομοτηνή που δεν πρόλαβαν λόγω του αιφνίδιου και ισχυρού καιρικού φαινομένου να μαζέψουν τα είδη τους με αποτέλεσμα ό,τι αφορά σε ένδυση και λευκά είδη να καταστραφεί ολοσχερώς. Εκπρόσωποι από τα δυο Σωματεία Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών, «Ομόνοια» και «Διόσκουροι», επισκέφθηκαν χθες το πρωί το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη για να του περιγράψουν το πρόβλημα και νʼ αναζητήσουν τρόπο αποζημίωσης για τα βιομηχανικά είδη, αλλά και για τις ταμειακές μηχανές τους. Μ. Καγιά

«Στα ρούχα και τα είδη

προικός είναι μεγάλη η ζημιά»

Ο γραμματέας του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ομόνοια» Μουσταφά Καγιά είπε ότι έπαθαν ολική ζημιά. «Η βροχή ήταν αιφνιδιαστική, δεν προλάβαμε νʼ αντιδράσουμε. Στα ρούχα γενικά και τα είδη προικός είναι μεγάλη η ζημιά όπως και στις ταμειακές μηχανές. Υποτίθεται ότι είναι αδιάβροχες αλλά παρόλα αυτά δεν δουλεύουν.

Ζητάμε να βοηθήσει η νομαρχία με τις αποζημιώσεις γιʼ αυτό και ήρθαμε στο νομάρχη να συζητήσουμε».
Ο κ. Καγιά σε ό,τι αφορά στην προστασία από τα σκέπαστρα είπε ότι «τα σκέπαστρα που έχουν γίνει από το δήμο είναι μόνο η βάση, δεν έχει σκεπαστεί ολόκληρο», οπότε τα εμπορεύματα δεν μπόρεσαν να προστατευτούν.

Α. Αθανασιάδης

«Το εμπόρευμα καταστράφηκε και δεν μπορεί να πουληθεί»

Ο Αθανάσιος Αθανασιάδης, γραμματέας του Σωματείο Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Διόσκουροι» περιέγραψε αυτό που έζησαν. «Το μπουρίνι ήταν τόσο δυνατό ώστε ο αέρας έπαιρνε τη βροχή και την πήγαινε παντού, σαν σκόνη. Είχε μεγάλη ένταση και η βροχή και ο αέρας. Η ζημιά για τον καθένα έμπορο είναι ανάλογη με ό,τι είχε στον πάγκο του, γιατί το εμπόρευμα βράχηκε, καταστράφηκε και δεν μπορεί να πουληθεί».

Μια ταμειακή μηχανή κοστίζει περίπου 480 ευρώ και παρά την αναγραφή «αδιάβροχη» και τον ένα χρόνο εγγύηση που δίνεται, οι περισσότερες έχουν περάσει την περίοδο της εγγύησης και δεν υπάρχει δυνατότητα οι κάτοχοί τους νʼ αποζημιωθούν, αν και είναι εγκεκριμένες από την εφορεία. Του κ. Καγιά έχει την αναγραφή αδιάβροχη, αλλά παρόλα αυτά βράχηκε και δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης. «Έχει καταστραφεί ο εγκέφαλος μέσα στη μηχανή. Την πήγα σε ειδικό αλλά μού είπε ότι δεν φτιάχνεται και χρειάζεται νʼ αγοράσω νέα μηχανή μια και είναι 4 ετών και δεν ισχύει πλέον η εγγύηση».

Στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές βροχόπτωση αλλά τόσο ισχυρή για πρώτη φορά.

Ο κ. Καγιά είπε πως ούτε τον χειμώνα είχαν παρόμοιο φαινόμενο με έντονη βροχή και αέρα ταυτόχρονα.

•Προηγούμενο αποζημίωσης

Αναζητώντας κάποιο αντίστοιχο περιστατικό καταστροφής και αποζημίωσης σε μικροπωλητές, αναφέρθηκε ο κ. Αθανασιάδης σε συμβάν που έγινε στην Ξάνθη πριν 3 χρόνια. «Είχε γίνει πολύ μεγάλη καταστροφή κι έπαθαν ζημιά πολλές κοινωνικές ομάδες. Τότε μάλιστα ο νομός Ξάνθης είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κοντά στις άλλες κοινωνικές ομάδες πήραμε αποζημίωση κι εμείς σαν πωλητές λαϊκών αγορών.

Μαζί τους ήταν ο Ιμπίς Χουσαμετίν από το Σωματείο «Ομόνοια» ο οποίος έδωσε έμφαση στην ολική καταστροφή που τους χτύπησε το Σάββατο. Είπε πως πριν ξεσπάσει η βροχή υπήρχαν κάποια άτομα που ψώνιζαν αλλά στη συνέχεια άρχισαν να εξαφανίζονται και προσπάθησαν να προφυλαχτούν.

•Χ. Τατανίδης

«Η αγορά μας έχει γεμίσει από κινέζους»

Ο Χρήστος Τατανίδης είναι επίσης μικροπωλητής και σχολίασε ένα μεγάλο ανταγωνιστή τους, τους κινέζους. «Η αγορά μας έχει γεμίσει από κινέζους. Έχουμε 15 μαγαζιά κι αυτή τη στιγμή έρχονται τα μεγαλύτερα καταστήματα για να κάνουν ανάπτυξη στη Ροδόπη.

Μας κατήργησαν τα μεροκάματα σαν μικροπωλητές μας άφησαν μόνο με μια μέρα εργάσιμη (το Σάββατο) κι έφεραν εδώ όλους τους κινέζους που νοικιάζουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Η παγκοσμιοποίηση έχει αυτό το ρόλο.
Όπως μια γρίπη πρέπει να κάνει τον κύκλο της έτσι είναι κι αυτό.

Με μια μέρα εργάσιμη, και στο Χάρβαρντ να σπουδάζαμε θεωρώ ότι δεν θα τα βγάζαμε πέρα. Λόγω του ότι πρόκειται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – οι μικροπωλητές – από τη μία λένε νʼ αλλάξουν σελίδα αλλά από την άλλη δεν υπάρχει ενίσχυση για μας, δεν βοηθούν. Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτός, να βοηθάει. Η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει σε κάθε τόπο. Ζητάμε η διευρυμένη να παίξει το ρόλο της, δηλαδή μάς ενδιαφέρει ο νομός Έβρου, να έχουμε συνεργασία και σε επίπεδο δουλειάς κι όχι μόνο στις εκλογές». Αυτό που ζητούν είναι να μπορούν να δραστηριοποιούνται και στις αγορές του διπλανού νομού για να βγαίνει το μεροκάματο.

•Κινέζικο πολυκατάστημα

Ο κ. Αθανασιάδης μίλησε για ένα άλλο θέμα που θα χτυπήσει τη λαϊκή αγορά Κομοτηνής, ένα νέο μεγάλο κατάστημα, made in China. «Ανοίγει ένα καινούριο κινέζικο μαγαζί, δίπλα στη λαϊκή αγορά. Βρίσκεται στις παρυφές της λαϊκής αγοράς με σκοπό να δουλέψουν μόνο τη μέρα της λαϊκής. Ακούστηκε ότι θα έχει ενοίκιο 7.000 ευρώ το μήνα. Είναι ένα τεράστιο μαγαζί γύρω στα 500 τ.μ. συν 500 τ.μ. υπόγειο και 250 τ.μ. πατάρι. Η δημαρχεία θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη για τα τέλη που πρέπει να παίρνει από το μαγαζί από όλα τα τ.μ. μια και θα το χρησιμοποιήσουν όλο.

Αυτό το μαγαζί είναι η αρχή της πτώσης της λαϊκής αγοράς πάνω στο θέμα των βιομηχανικών ειδών ένδυσης. Από τα όσα μάθαμε θα έχει μέσα όλα τα είδη ένδυσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μια κακοκαιρία όπως αυτή που προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο ο κόσμος θα ψωνίζει από εκεί και δεν θα έχουμε το πλεονέκτημα να έρθει εκ νέου το άλλο Σάββατο ο πελάτης γιατί θα πηγαίνει στο κινέζικο να ψωνίσει. Είναι άνισος ανταγωνισμός και δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να έρχονται κινέζοι νʼ ανοίγουν εδώ μαγαζιά. Εμείς οι 220 που πουλάμε βιομηχανικά είδη πώς θα ζήσουμε μόνο με τη λαϊκή του Σαββάτου και χωρίς το νομό Έβρου;»
είναι το ερώτημα που θέτει, του οποίου η απάντηση προς το παρόν είναι αδιέξοδο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.