Αυξηση της χρηματοδοτησης των Πανεπιστημιων ζητησαν φοιτητες του ΔΠΘ

Συμμετείχαν στην Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που διοργανώθηκε σε όλη τη χώρα

Κινητοποίηση ζητώντας την αναστροφή της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, και την κάλυψη των φοιτητικών τους αναγκών, πραγματοποίησαν φοιτητές στην Κομοτηνή το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, μετά από κάλεσμα των συλλόγων Φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ.

Οι φοιτητές, μαζί με μαθητές, πραγματοποίησαν την συγκέντρωση στο πλαίσιο Πανελλαδικών Πανεκπαιδευτικών Συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, με τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης να τους έχουν περικυκλώσει.

Όπως τόνισαν κατά την κινητοποίηση, η μόρφωση είναι δικαίωμα, δε μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας, ενώ η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, του δημόσιου πανεπιστημίου, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους σπουδών και νέα μεγάλη υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Για αυτό και κατέθεσαν δημόσια το αίτημά τους για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης από το κόστος σπουδών.

Ειδικά για την Κομοτηνή, ζητούν με ευθύνη του ΔΠΘ να νοικιαστούν δωμάτια ξενοδοχείων για όλους τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο εστιών και δεν πήραν με αύξηση της χρηματοδότησης

Επίσης ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων στις εστίες, φοιτητικό επίδομα 400 ευρώ/μήνα για όλους τους φοιτητές και δωρεάν σίτιση για όλους του φοιτητές με την επίδειξη του πάσο τους.

Ειδικά για το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, τόνισαν πως κανένας φοιτητής δε θα πρέπει να κάνει στον 21ο αιώνα μάθημα σε προκάτ, με ελλιπή φωτισμό και φύλαξη, κάτι που ισχύει και για το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, για αυτό και διεκδικούν άμεση αξιοποίηση αιθουσών της Παλιάς Νομικής για να μην κάνει κανένας φοιτητής  μάθημα σε προκάτ.

Επίσης ζητούν δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές της σχολής τους για τις ανάγκες της πρακτικής τους άσκησης με ευθύνη του ΔΠΘ, μιας και φοιτητές του τμήματος αναγκάζονται, σύμφωνα με τους συλλόγους, να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και 30 ευρώ τη βδομάδα για την άσκησή τους. Τέλος ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια στο τμήμα.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά αιτήματα, οι σύλλογοι ζήτησαν να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, και απεμπλοκή της χώρας μας από τη σύγκρουση, ζητώντας να μην υπάρχει καμία συμμετοχή στη σφαγή αμάχων, γυναικών και παιδιών στη Γάζα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.