«Ζεσταμα» για ευρωεκλογες απο τον ΣΥΝ

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου, με θέμα «Ευρωεκλογές και πρόγραμμα» και η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή. Το Διαρκές Συνέδριο το οποίο ορίστηκε για τις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου θα έχει σαν αντικείμενο τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται κεντρική ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Στο κλίμα της προετοιμασίας των ευρωεκλογών στις οποίες δίνει μεγάλη βαρύτητα ο ΣΥΝ και φαίνεται αποφασισμένος ν’ αυξήσει τις δυνάμεις του, όπως είχε διαφανεί και από τη συνέντευξη του ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομοτηνή, θα διεξαχθεί τον Μάρτιο το εσωτερικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΝ. Ο ΠτΘ συνομίλησε με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ στη Ροδόπη Τάκη Χαρίτο για τους στόχους του διαρκούς συνεδρίου και δόθηκε έμφαση στη σημασία που δίνουν στο διάλογο με την κοινωνία.

Ο κ. Χαρίτος εξήγησε ότι ως γνωστόν μπροστά από μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην πολιτική του ΣΥΝ και μάλιστα ενόψει εκλογών (οι ευρωεκλογές του Ιούνη) συγκροτούνται τα σώματα του ΣΥΝ. «Το διαρκές συνέδριο πραγματοποιείται κάθε φορά πριν από τέτοια μεγάλα γεγονότα. Θεωρούμε πως έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία μια και βρισκόμαστε στην αρχή μιας βαθιάς κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας – κατά τη γνώμη μας – χρειάζονται βαθιές αλλαγές, προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα στη ζωή των ανθρώπων της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των αγροτών.

Στην ανάγκη για βαθιές αλλαγές δε μπορούν ν’ ανταποκριθούν οι πολιτικές της ΝΔ αλλά ούτε και η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το εύρος των αλλαγών που θεωρούμε ότι μπορεί να μας βγάλει από τη σημερινή κρίση και ν’ αποτελέσει μια εναλλακτική πολιτική πραγματικότητα.

Η κοινωνία γνωρίζει ότι εδώ και πολύ καιρό συζητείται στο κόμμα μας το προγραμματικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, το οποίο θα συζητηθεί στο διαρκές συνέδριο, ενώ θα είναι μια ευκαιρία και για ένα δημόσιο διάλογο με την κοινωνία και βέβαια με τον κόσμο της Αριστεράς που θα λάβει μέρος στο διαρκές συνέδριο, για να υπάρχουν κατά το δυνατόν πιο πειστικές απαντήσεις γιατί θεωρούμε ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη για τομές και αλλαγές».
Στον κόσμο της Αριστεράς συμμετέχουν εύλογα και τα κινήματα της Οικολογίας ο ρόλος των οποίων γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε μια εποχή που ο πλανήτης δέχεται διαρκώς απειλές από τον άνθρωπο. «Ήδη έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτή για την οικονομική κρίση και το τραπεζικό σύστημα και τη δέσμη των προτάσεων που διατυπώσαμε, για τα ζητήματα της παιδείας, με αφορμή την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, για ζητήματα που συνδέονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, με άμεσα αιτήματα για τη νέα γενιά την απασχόληση και τις σταθερές σχέσεις εργασίας.

Πολλά θέματα επομένως θα έρθουν στο επίκεντρο της συζήτησης λόγω του ότι ο ΣΥΝ είχε μια πολύ σημαντική παρέμβαση σ’ όλα αυτά τα θέματα το προηγούμενο διάστημα, καθώς είναι μια δύναμη που έχει δημιουργήσει σοβαρές προσδοκίες σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μέσα από το διάλογο στο συνέδριο για την εναλλακτική προγραμματική πρόταση που διατυπώνουμε σε όλη την ελληνική κοινωνία επιδιώκουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον του κόσμου στα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά και τους πολίτες».

Ο κ. Χαρίτος
εξήγησε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τις ευρωεκλογές αλλά και θέματα που αφορούν στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Ζητώντας από τον κ. Χαρίτο να σχολιάσει τη δήλωση Σπληλιωτόπουλου ότι το θέμα της πολιτικής για την παιδεία είναι «άγραφη πλάκα» μετέφερε. «Τα ζητήματα της παιδείας είναι περισσότερο θέματα ουσίας και όχι επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βαθιά κρίση στην παιδεία. Έχουμε διαπιστώσει μια μεγάλη κινητικότητα στη νέα γενιά, στον χώρο των εκπαιδευτικών, των καθηγητών της τριτοβάθμιας, επομένως είναι εμφανής η ανάγκη για τομές.

Το να δηλώνει ο υπουργός ότι είναι μια «άγραφη σελίδα» δείχνει ότι μάλλον θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Στον τομέα της παιδείας έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στη Βουλή με τον πιο σαφή τρόπο και την έχουμε θέσει σε δημόσια συζήτηση μέσα από τα κινήματα. Υπάρχουν κάποια κομβικά σημεία όπως η ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση του λυκείου ως αυτόνομης βαθμίδας, με την παράλληλη αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αρχικά στο 5% και στη συνέχεια να πλησιάσει το Μ.Ο. χωρών της Ε..Ε που αγγίζει το 8-10% για τις δαπάνες για την παιδεία».



Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.