Ολο και πιο μεγαλα τα Ισναφια στην Ξυλαγανη

Για ακόμα μια φορά το έθιμο κέρδισε τις εντυπώσεις την Καθαρά Δευτέρα

Αναβίωσαν ακόμα πιο δυναμικά, δείχνοντας πως έχουν γίνει ξανά αναπόσπαστο μέρος του οικισμού όπως όταν πρωτοξεκίνησαν, τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή, την Καθαρά Δευτέρα, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο την Σαρακοστή.

Η αναβίωση αυτή έγινε φέτος με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και του συλλόγου Πατεράδων, με την ευγενική χορηγία των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Πρόκειται για ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, και πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930, όταν και ξεσήκωνε όλο το χωριό.

Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες.

Η όλη πομπή κατέληγε στην κεντρική πλατεία της Ξυλαγανής, όπου στήνονταν ένα μεγάλο γλέντι, όπως έγινε και φέτος.

Το έθιμο ατόνησε μετά την δεκαετία του 60, με προσπάθειες κατά καιρούς να αναβιώσει, χωρίς όμως συνέχεια.

Η τελευταία προσπάθεια ξεκίνησε το 2019 από κοινού από όλους τους συλλόγους της Ξυλαγανής, και ενώ η πανδημία έφερε μια υποχρεωτική διακοπή, αυτή δεν πτόησε τους διοργανωτές που τόσο πέρυσι, όσο ακόμα περισσότερο φέτος, το αναβίωσαν ξανά σε όλη του την καρναβαλική δόξα.

Για ακόμα μια χρονιά η «Νύφη» και ο «Γαμπρός» ανέβηκαν στο άρμα τους, και ξεκινώντας από την άκρη του οικισμού πήγαν σιγά σιγά προ την πλατεία, όπου έγινε ο Γάμος, και αφιέρωσαν μεταξύ τους σκωπτικά στιχάκια.

Στη συνέχεια η «νύφη» διάβασε τα «μασάλια», που σχολιάζουν δηκτικά όσα συνέβησαν την χρονιά που πέρασε, από τις τοπικές εκλογές, μέχρι τις εθνικές, το γάμο ομοφύλων ζευγαριών, την ακρίβεια και τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι, υπό τους ήχους των Γιώργου Αθανασιάδη (Νταούλι), Θανάση Δούκα (Κλαρίνο), Θάνο Καρακατσιάνη (Ακορντεόν), Δημήτρη Κυριακάκη (Γκάιντα).

Να σημειώσουμε πως στα Ισνάφια συμμετείχαν και παιδιά που δημιούργησαν μαζί με τις μητέρες τους στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και καλάμια, τον δράκο τους, Ισναφού Dàsuàn Wang (Βασιλιά Σκόρδο), που ακολούθησε την πομπή μέχρι το τέλος για να αναπαυτεί στη βάση του παλιού Δημαρχείου Ξυλαγανής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.