Υποτονικη η κινηση στα βιβλιοπωλεια

Πνευματικός σύντροφος, τελευταία λύση για δώρο, βοήθημα στις εξετάσεις είναι ένα βιβλίο, το οποίο λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά και της ιδιαίτερης νοοτροπίας του κάθε ανθρώπου, δεν κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Κομοτηναίων. Χαμηλή είναι η κίνηση για αγορά βιβλίων αυτήν την περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων της Κομοτηνής.

Βιβλιοπωλείο “Πάπυρος”

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηαποστόλου από το βιβλιοπωλείο «Πάπυρος» χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλή» την κίνηση του βιβλίου, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο στην συγκεκριμένη εποχή, αλλά και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος. «Φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από πέρσι. Παρ’ όλο που η άνοιξη κάνει τον κόσμο να βγαίνει πιο πολύ έξω σε σύγκριση με το χειμώνα, η κίνηση του βιβλίου είναι πάρα πολύ χαμηλή αυτή την εποχή, γεγονός που οφείλεται και στις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν».

Μια ευρεία γκάμα από λογοτεχνικά, σχολικά και διάφορων άλλων κατηγοριών βιβλία για όλες τις ηλικίες, αρχίζοντας από παιδιά 2 ετών μέχρι και τους μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες, προσφέρει το βιβλιοπωλείο «Πάπυρος». «Αυτή την εποχή λόγω των εορτών του Πάσχα υπάρχει μια μικρή γκάμα, όσον αφορά στα παιδικά βιβλία που αναφέρονται στην γιορτή της Χριστιανοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν θρησκευτικά βιβλία που απευθύνονται σε μικρά παιδιά περισσότερο. Φυσικά υπάρχει και το λογοτεχνικό βιβλίο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηαποστόλου, υποστηρίζοντας ότι «το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού περιστρέφεται και σε άλλα βιβλία που κάνουν δώρο στα μικρά παιδιά οι γονείς και οι νονοί τους”.

Όσον αφορά στην περίοδο πριν τις εορτές, ο κ. Κ. Χατζηαποστόλου την διαχωρίζει σε δύο μέρη: προ των εορτών και προ των διακοπών, όταν υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα σε βιβλία, υπάρχουν περισσότεροι τίτλοι, υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό, όσον αφορά στο θέμα του βιβλίου, τόσο στα παιδικά, όσο και στα λογοτεχνικά και άλλων κατηγοριών βιβλία.

Αν και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων δεν ασχολούνται με τα εξωσχολικά βιβλία λόγω της εξεταστικής περιόδου και της έλλειψης χρόνου, παρατηρείται μια κίνηση όσον αφορά βιβλία που έχουν διαφημιστεί, όπως το «Χάρυ Πόττερ», «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». «Όλα αυτά σίγουρα είχαν μια αξιόλογη κίνηση. Πέραν αυτού, τις περιόδους που τα παιδιά είναι σε διακοπές και ιδίως τις καλοκαιρινές, υπάρχει μια αξιόλογη κίνηση. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το βιβλίο, ασχολούνται, διαβάζουν και αγοράζουν βιβλία. Βέβαια, είναι ένας μικρός αριθμός, αλλά αξιόλογος, ο οποίος ίσως να μην υπήρχε παλιότερα», τονίζει ο κ. Χατζηαποστόλου.

Το βιβλίο είναι ένας πολύ καλός σύντροφος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαποστόλου, μια και μέσα απ’ αυτό ο αναγνώστης διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα, μαθαίνει κάτι περισσότερο, ακόμα και ξεκουράζεται.

«Δημοκρίτειο» βιβλιοπωλείο

Από το «Δημοκρίτειο» βιβλιοπωλείο η κ. Ιωάννα Δεμιράκη αναφέρεται στην πεσμένη κίνηση που παρατηρήθηκε τις ημέρες του Πάσχα, όσον αφορά στην επιλογή του βιβλίου ως δώρο γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια, στη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όσον αφορά τα λογοτεχνικά βιβλία, η κίνηση αναμένεται να αρχίσει από δω και στο εξής. «Η κίνηση θα αρχίσει τώρα σιγά-σιγά γιατί ο κόσμος πήρε και τα κουπόνια της Εργατικής Εστίας που αποτελούν ένα κίνητρο. Βέβαια, φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι νωρίτερα, οπότε αμέσως μετά το Πάσχα τα παιδιά επιστρέφουν στην προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση στα βοηθήματα. Άρα μένει λιγότερο χρηματικό ποσό που μπορεί να διατεθεί για λογοτεχνία, για βιβλία ψυχαγωγίας».

Ως γνωστό, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η έκδοση των βιβλίων είναι σε έξαρση, μηνιαία κυκλοφορούν πολλοί καινούριοι τίτλοι. «Φέτος κυκλοφορεί αρκετά καλή λογοτεχνία, έχουν έρθει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Τώρα υπάρχουν και πολλές εκδόσεις με τα γεγονότα στο Ιράκ, υπάρχουν αρκετά βιβλία πολιτικά, δημοσιογραφικά, ιστορικά. Αν κάποιος αποφασίσει, υπάρχει πολύ ωραία γκάμα βιβλίων όσον αφορά στα λογοτεχνικά για μεγάλους. Για τα παιδιά από 1,5 ετών και πάνω όλο το χρόνο υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα από εικονογραφημένο, από μυθιστόρημα από κλασικούς και νέους συγγραφείς», αναφέρει η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, η οποία συνιστά στους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στο βιβλιοπωλείο για να τα διδάξουν μέσω του παραδείγματος να παίρνουν το δικό τους βιβλίο και να το διαβάζουν.

Περισσότερη ζήτηση, όπως ανέφερε η κ. Δεμιράκη, έχουν τα βιβλία που διαφημίζονται, δηλαδή αυτά που θα μπουν σε διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση. «Παρ’ όλα αυτά είμαστε καλά σ’ αυτόν τον τομέα, ο τοπικός τύπος κάνει κάποιες προτάσεις και βλέπω πως δεν πέφτει στην παγίδα των εμπορικών βιβλίων. Αυτό είναι ευχάριστο για εμάς. Και βέβαια είναι καλό να κάνει κανείς μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο, άσχετα αν θα αγοράσει ή όχι, αλλά για να ενημερωθεί, να βρει αυτό που θέλει: το απλό, το πιο δύσκολο μυθιστόρημα, το ιστορικό. Τώρα είναι η εποχή που πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε και να διαβάζουμε βιβλία γιατί έρχεται και το καλοκαιράκι. Το βιβλίο είναι ένας πολύ καλός σύντροφος, για τον εαυτό σου πάνω απ’ όλα. Διαβάζοντας ξεκουράζεσαι, μαθαίνεις καινούρια πράγματα, πας σε άλλους κόσμους, κάνεις τις δικές σου σκέψεις, γίνεσαι διαφορετικός μετά από την ανάγνωση ενός βιβλίου».

Bιβλιοπωλείο «Βαφειάδη»

Από το βιβλιοπωλείο «Βαφειάδη» η κ. Δέσποινα Βαφειάδη λέει ότι η κίνηση ήταν αυξημένη μέχρι το Πάσχα, ενώ από δω και πέρα άρχισε να περιορίζεται. «Δουλέψαμε καλά στις γιορτές, με κίνηση σε αρκετά βιβλία και τίτλους βιβλίων και μάλιστα και από μεγάλους που παλιότερα δεν αγόραζαν. Τα τελευταία χρόνια το λογοτεχνικό βιβλίο έχει μια άνοδο. Τώρα πια ξεκινάει η εξεταστική περίοδος. Τα παιδιά θα επικεντρωθούν σε κάποια βοηθήματα για τις εξετάσεις τους και γενικά το βιβλίο θα έχει πτώση».

Το βιβλιοπωλείο «Βαφειάδη» προσφέρει στους αναγνώστες του όλους τους τίτλους βιβλίων, ενώ όσο για αυτά που δεν υπάρχουν, το κατάστημα έχει την ευχέρεια το λιγότερο μέσα σε 24ωρο να δώσει στον πελάτη του το βιβλίο που ζητάει.

«Το βιβλίο είναι ένας πνευματικός φίλος που δεν έχει εποχή και πρέπει να συνοδεύει τον άνθρωπο όλο το χρόνο», θεωρεί η κ. Δ. Βαφειάδη, τονίζοντας ότι «το βιβλίο είναι μια πνευματική περιουσία για όλους μας που μέσα απ’ αυτό μπορούμε να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι. Τέλος, καλό θα ήταν το βιβλίο να μην αποτελεί την τελευταία λύση για δώρο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.