Υπογραφηκε το Πρωτοκολλο Διασυνοριακης Συνεργασιας Ελλαδας – Τουρκιας – Βουλγαριας

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, στην Ορεστιάδα, η 2η συνάντηση του δικτύου Νομαρχιών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν από την Ελλάδα, οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Από την Βουλγαρία οι Νομαρχίες Χάσκοβου, Σμόλιαν, Μπλαγκόεβκραντ, Κίρτζαλη και από την Τουρκία η Νομαρχία Αδριανούπολης.

Κατά τη συνάντηση οι παριστάμενοι νομάρχες συμφώνησαν στην δημιουργία και την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου συνεργασίας που στόχο θα έχει τη λειτουργία του Δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας νομαρχιών.

Το καταστατικό του Συμφώνου αυτού αποτυπώνει τη δέσμευση των Νομαρχών για την πραγματοποίηση κοινών προσπαθειών, που αποσκοπούν κυρίως στην προβολή και την προώθηση προς επίλυση των ιδιαιτέρων προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στην απομόνωση της παραμεθορίου περιοχής, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και το συντονισμό της συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων που άπτονται διασυνοριακής συνεργασίας, στην προετοιμασία και εκτέλεση αναπτυξιακών σχεδίων, στην ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών, στην διαμόρφωση και το συντονισμό κοινής αναπτυξιακής γραμμής για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών.


Επίσης κατά την συνάντηση υπογράφηκε το ΄΄Πρωτόκολλο της Ξάνθης΄΄ μεταξύ των Νομαρχών. Με την υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου δημιουργείται και επίσημα το Διασυνοριακό Δίκτυο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας. Στο Πρωτόκολλο ξεκαθαρίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι κυβερνητικές πολιτικές των τριών χωρών και πως το δίκτυο στόχο έχει να λειτουργεί επικουρικά προς αυτές.

Με την υπογραφή αυτή, μια σειρά από δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινότητας και κοινού τοπικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι διασυνοριακές πανδημίες, οι επιδημίες και οι παράγοντες μετάδοσης ασθενειών, οι ζωονόσοι, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, η αντιμετώπιση θεομηνιών, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η λαθρομετανάστευση κ.α. παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται πραγματικότητα.

Ένας άλλος στόχος, που αφορά την λειτουργία του δικτύου είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και η συνεργασία σε άλλα θέματα πάντα μέσα στα πλαίσια της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει της ένταξης της Βουλγαρίας και της Τουρκίας σε αυτήν, οι 11 Νομάρχες συμφώνησαν στην έγκριση του καταστατικού λειτουργίας του Δικτύου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η ανά τρίμηνο συνεδρίαση της Ολομέλειας Νομαρχών σε διαφορετική κάθε φορά πόλη. Ενδιάμεσα τη λειτουργία του δικτύου αναλαμβάνει μια ομάδα τεχνοκρατών που θα αποτελείται από ένα εκπρόσωπο από κάθε νομαρχία και έργο της θα είναι η προετοιμασία και επεξεργασία των σχετικών προς έγκριση θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως τις τελικές αποφάσεις θα τις λαμβάνει η Ολομέλεια.

Μετά από πρόταση του νομάρχη Δράμας ορίστηκε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου. Συγκεκριμένα Πρόεδρος ορίστηκε ο εμπνευστής της ιδέας Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, αντιπρόεδροι οι Νομάρχες Σμόλιαν και Αδριανουπόλεως κ. Dimitar Palagatchef και Yucel Fahri, γραμματέας ο Νομάρχης Χασκόβου κ. Georgi Zartchef και Διευθύνων Σύμβουλος ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης.

Στην Ορεστιάδα, που αποτελεί και την έδρα του Δικτύου, παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών ένα κτίριο, όπου θα στεγάσει τα γραφεία του Δικτύου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζαμπουνίδης, ήδη η Νομαρχία Έβρου διέθεσε 150.000 Ευρώ για την αναπαλαίωση του κτιρίου και αναμένεται στο τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης η περιοχή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι η γεωγραφική της θέση ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς και η ύπαρξη μεγάλων τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών και οδικών δικτύων.

Συνολικά το δίκτυο εκπροσωπεί 2.331.528 ανθρώπους και από τις τρεις χώρες και διαθέτει 7 λιμάνια στη Μεσόγειο με πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης ανεκτίμητα είναι τα περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που υπάρχουν στην περιοχή. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του δικτύου.

Βέβαια δεν λείπουν και τα μειονεκτήματα όπως η ισχνή οικονομική βάση, οι ανεκμετάλλευτοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, η έλλειψη αναγνώρισης στον εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο, η απουσία ικανοποιητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης «Αγνοήσαμε την καλή γειτονία και προτιμήσαμε την απομόνωση. Δεν στρέψαμε τους πληθυσμούς μας σε συνεργασίες και επικοινωνία».

Ένας από τους πρώτους στόχους του Δικτύου όπως τονίστηκε από όλους τους Νομάρχες είναι η υποστήριξη και η προώθηση της κατασκευής και ολοκλήρωσης των παρακάτω διασυνοριακών δρόμων:

1. Ε.Ο.51: Αρδάνιο – Ορμένιο – Νόβο Σέλο

2. Ε.Ο.12: Καβάλα – Δράμα – (Νευροκόπι – Εξοχή)

3.Άξονας Κομοτηνή – Νυμφαία – Μάκαζα

4.Οδικός Άξονας Εχίνος – Ξάνθη – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Δηλώσεις – Χαιρετισμοί

Στη συνάντηση παρευρέθησαν όλοι οι Νομάρχες, πλην αυτών της Καβάλας και των Σερρών που εκπροσωπήθηκαν από τον Αντινομάρχη και τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου αντίστοιχα.

Το παρόν έδωσαν και οι πρόεδροι των Υπερνομρχιών Ροδόπης – Έβρου και Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Χρήστος Χατζόπουλος και Κωνσταντίνος Τάτσης.

Ο κ. Χατζόπουλος έδωσε έμφαση στην διασυνοριακή συνεργασία λέγοντας πως « Οφείλουμε να πετύχουμε την ευημερία των λαών και να ενδυναμώσουμε τις περιφερειακές δομές Αυτοδιοίκησης. Θα κάνουμε πολλές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από την Κομισιόν μέσα από τα προγράμματα διασυνοριακού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα περίπου 4-5% των κονδυλίων από το 4ο ΚΠΣ προβλέπεται να διατεθεί για ανάλογα προγράμματα.»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τάτσης αναφέρθηκε στην έλλειψη γνώσης του κέντρου για τα περιφερειακά προβλήματα. « Υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση για τα προβλήματα της περιφέρειας από την κεντρική διοίκηση. Αποτελεί προτεραιότητα η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να προχωρήσει το δίκτυο άμεσα σε πράξεις και πάνω σε αυτό προτείνω την άμεση δημιουργία εκθέσεων και την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού».

Ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης δήλωσε ότι «Αποτελεί στοιχείο υπεροχής αυτή η διαφοροποιημένη συνύπαρξη πολιτισμών. Είναι πολύ σημαντικό ότι νομάρχες μπορούν και συνεννοούνται εδώ ανεξάρτητα από κεντρικές πολιτικές επιλογές». Ο κ. Γιαννακίδης διατύπωσε και μια πρόταση προς την ολομέλεια του Δικτύου για την εκπόνηση μιας κοινής μελέτης για τον τουρισμό και τον πολιτισμό όλης της περιοχής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνιδης μετά το τέλος της συνάντησης εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη δυναμική που αναπτύσσει το δίκτυο και έδωσε το μήνυμα της διασυνοριακής συνεργασίας. «Έντεκα νομαρχίες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία υπόγραψαν ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για τη συνεργασία με διπλή κατεύθυνση. Πρώτον για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και δεύτερον για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και αξιοποίηση της διασυνοριακότητας. Υπάρχει ομοθυμία να προχωρήσουμε. Αυτό το Δίκτυο έχει να δώσει πολλά και πολύ σύντομα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα».

Ο Νομάρχης Αδριανούπολεως κ. Fahri Yucel δήλωσε «Σήμερα κάναμε ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της συνεργασίας των τριών χωρών. Εδώ και τέσσερα χρόνια αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις με τις γύρω νομαρχίες και αισιοδοξώ ότι με το πρωτόκολλο αυτό αυτές οι σχέσεις θα ενδυναμωθούν. Οι καλές προθέσεις και η σκέψη πάντα υπήρχε αλλά τώρα δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας. Πιστεύω ότι με την καλή διάθεση και των έντεκα νομαρχών θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες αυτού του Δικτύου».

Ο εμπνευστής και δημιουργός της ιδέας για τη διασυνοριακή συνεργασία Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του δικτύου. «Το καινοτόμο στοιχείο σε αυτό το δίκτυο είναι ότι οι νομαρχίες που συμμετέχουν και αυτές που θα ενταχθούν αργότερα διαχειρίζονται τα προβλήματα οι ίδιες. Μέσα από αυτό το δίκτυο στόχο έχουμε να πάψουν τα σύνορα να αποτελούν εμπόδιο ανάμεσα στα τρία κράτη. Μέχρι τώρα τα σύνορα ξεχώριζαν. Εμείς τολμούμε σε μια περιοχή που έχει πολλά προβλήματα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που έχει τη στήριξη όλων των φορέων».

Ο Νομάρχης Χασκόβου κ. Georgi Zartchev όπως δήλωσε, εμφανίστηκε μαγεμένος από την ομορφιά της περιοχής. «Πραγματικά είναι πολύ ωραία η περιοχή. Είναι πολύ πλούσια σε πράσινο. Τώρα όσον αφορά το Δίκτυο, αυτό αποτελεί ένα πρότυπο τρόπο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Κοιτώντας κανείς από έξω μπορεί να θεωρεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι λίγο μπερδεμένες αλλά η σημερινή ημέρα (Σ.σ. Παρασκευή) ανέδειξε την απλοποίηση των διαδικασιών. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δικτύου».

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη



Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρότι προσκλήθηκε στην συνάντηση δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω της παρουσίας του στο Παρίσι για τη συνάντηση της Επιτροπής Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Ο κ. Στυλιανίδης σε μήνυμα που απέστειλε, επαίνεσε τους νομάρχες για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους. Στο σημείωμα του αναφέρει ότι αυτή η προσπάθεια αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα και σε πολλαπλά επίπεδα την θέληση συνεργασίας της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας όπως αυτή έχει εκφρασθεί μέσω μιας πληθώρας πρωτοβουλιών. Σε τοπικό επίπεδο έρχονται μέσω αυτής της συνεργασίας οι νομάρχες να αποτυπώσουν αυτή τη δυναμική προσφέροντας σε όλους τους κατοίκους μια χειροπιαστή πραγματικότητα συνεργασίας που ωφελεί τον καθένα.

Με την προώθηση της υπογραφής του «Πρωτοκόλλου της Ξάνθης» γίνεται πλέον πραγματικότητα η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αφού αντιμετωπίζονται θέματα όπως η καταπολέμηση της μετάδοσης ασθενειών, η λαθρομετανάστευση κ.α.

Σχέδιο Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών και τονίστηκε το γεγονός ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαχωριστικά γεωγραφικά όρια κρατών και οι μονομερείς παρεμβάσεις υπολείπονται σε αποτελεσματικότητα και ως εκ τούτου πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία με τις γειτονικές περιοχές.

Στόχος του σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα είναι η διασυνοριακή συνεργασία, για την αμοιβαία και έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών των Νομαρχιών κάθε περιοχής και σκοπό έχει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι καταστροφές φραγμάτων, τα συγκοινωνιακά ατυχήματα, η ρύπανση, η έκλυση ραδιενεργών – χημικών – βιολογικών ουσιών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργούνται τρία υποέργα τα οποία είναι:

1.Οργάνωση κέντρου διαχείρισης φυσικών καταστροφών

2.Έργα πληροφορικής υποστήριξης

3.Εγκατάσταση οργάνων – Εξοπλισμός

Τα μέρη αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, με σκοπό την αρτιότερη ολοκλήρωση του αντικειμένου.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.