Ξεκλειδωνοντας τα μηνυματα των παραμυθιων

Σεμινάριο από την συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη Λαμπρέλλη στο Δημοκρίτειο βιβλιοχαρτοπωλείο

Τα κρυμμένα μηνύματα των λαϊκών παραμυθιών και πώς μπορούμε να τα ξεκλειδώσουμε για τους μικρούς αλλά και τους όχι τόσο μικρούς ακροατές και αναγνώστες τους παρουσίασε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών κ. Λίλη Λαμπρέλλη, στο σεμινάριο «Το λαϊκό παραμύθι και η συμβολική του προσέγγιση» που διοργάνωσαν το Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις Πατάκη.
 
Η κ. Λαμπρέλλη, που αριθμεί ως συγγραφέας περισσότερα από δεκαεπτά βιβλία και ένα cd με παραμύθια, στάθηκε στην αξία των λαϊκών παραμυθιών, δηλαδή αυτών που έχουν μεταδοθεί μέσα από τον προφορικό λόγο, και τα μηνύματα που έχουν να προσφέρουν «για το μεγάλωμα της ψυχής αλλά και τη βιολογική ενηλικίωση».
 
 

Το κρυμμένο νόημα πίσω από τα μυθικά παραμύθια

 
«Μία από τις βασικές κατηγορίες παραμυθιών», τόνισε η συγγραφέας, «είναι τα μαγικά, που είναι τα κοντινότερα στο μυθικό λόγο και το μοναδικό είδος το οποίο έχει μείνει ολοζώντανο από τότε μέχρι σήμερα», σημειώνοντας πως αν ρωτήσουμε οποιοδήποτε στο δρόμο να μας πει ένα παραμύθι που θυμάται, θα είναι συνήθως μαγικό παραμύθι, όπως η κοκκινοσκουφίτσα, η χιονάτη και άλλα.
 
Τα μαγικά παραμύθια, τόνισε έχουν το συμβολικό λόγο που διέπει όλα τα παραμύθια, όμως ξεχωρίζουν γιατί πέρα από το υπερφυσικό στοιχείο τείνουν να έχουν ένα δυσνόητο νόημα, αντί για το ολοφάνερο που έχουν άλλες κατηγορίες παραμυθιών. Βέβαια πολλά από αυτά, όπως εξήγησε η κ. Λαμπρέλλη, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, έχουν λογοκριθεί με αποτέλεσμα το τελικό νόημα να είναι εντελώς διαφορετικό από το αρχικό.
 
 

Η πορεία προς την ενηλικίωση 

Συνολικά υπάρχουν 450 μαγικά παραμύθια, που μαζί με τις νουβέλες, που είναι άλλες 450, έχουν το κοινό στοιχείο του μαγικού, αλλά όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: μιλούν για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, με διάφορους τρόπους.
 
Έτσι κάποια μιλούν για τον αποχωρισμό από τη μητέρα, άλλα μιλούν για τον αποχωρισμό από τον πατέρα, που είναι πάντα οδυνηρός, όμως στο τέλος πάντα ο ήρωας είναι σε καλύτερη κατάσταση από την αρχική του. «Το ιδανικό γίνεται βασιλιάς ή βασίλισσα, σπανιότατα πεθαίνει, και εκεί βλέπουμε ότι κάτι έχει γίνει λάθος στην πορεία» τόνισε η κ. Λαμπρέλλη, σημειώνοντας πως ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξέρει ότι το παραμύθι μιλά για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, οπότε οι υπόλοιπες λεπτομέρειες είναι κάτι που έχει να κάνει και με τη βιβλιογραφία, και με τη διαίσθηση.
 
«Ειδικά αν έχει μεγάλη τριβή, καταλαβαίνει αρκετά εύκολα ότι μιλάει για αυτό, ώστε αν το ξεπεράσει θα ενηλικιωθεί επί της ουσίας» συνέχισε η ίδια διευκρινίζοντας πως για την ενηλικίωση ότι δεν είναι απαραίτητα αυτονόητη, «γιατί δεν ενηλικιώνονται όλοι οι άνθρωποι, είτε συνολικά είτε εν μέρει». «Βλέπω συνομήλικούς μου που δεν έχουν ενηλικιωθεί, και ορισμένα κομμάτια δικά μου δεν είναι ενήλικα, έχουν μια απαίτηση παιδιού, και όσο γερνά ο άνθρωπος τόσο πιο πολύ επιστρέφει στην έλλειψη ενηλικίωσης» σημείωσε.
 
 

«Απεξάρτηση» μέσα από τα παραμύθια 

Τα παραμύθια όμως μας λένε ότι πρέπει να αφήσουμε τα προηγούμενα προνόμια, και να υποδεχτούμε το καινούριο. Ακόμα και αν κανείς είναι υπερήλικας, ακόμα κάτι έχει να μάθει.
 
Παράλληλα μέσα στα παραμύθια βλέπουμε τις συνεχείς μεταβάσεις από τη μία στην άλλη φάση ζωής, από τη βρεφική στη νηπιακή, στην παιδική, την εφηβεία, την ενηλικίωση και τελικά τον θάνατο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά, και να τα υποδεχόμαστε με χαρά, γιατί είναι πάντα κάτι καινούριο, έστω και αν είναι άγνωστο, αλλά αφήνουμε κάτι πολύτιμο που δεν ξέρουμε», σημείωσε η συγγραφέας, τονίζοντας πως στόχος είναι πάντα ο απογαλακτισμός, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, από οποιαδήποτε εξάρτηση.
 
Μάλιστα η κ. Λαμπρέλλη σημείωσε πως τα μηνύματα των παραμυθιών για αυτή την απεξάρτηση βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις ομάδες απεξάρτησης με τις οποίες ασχολήθηκε στην Αθήνα, μιας και όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν στον ήρωα το παιδί της απεξάρτησης. «Όλοι θέλουμε να έχουμε τα προνόμια του μικρού παιδιού. Όσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο πολλά τα προνόμια, όμως όσο μεγαλώνουμε πρέπει να τα αφήνουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.